Nakon jučerašnjeg potopa (u većem delu Beograda) i jutrošnjih pljuskova, danas je uglavnom prijatno vreme (ili makar prijatnije nego prethodnih dana) -uz dosta sunčanih intervala temperatura je prešla 28C (u centru je došla do 28.5C) tj. viša je temp. nego što je većina prognoza najavljivala (ne znam zašto su prognoze za danas "davale" dosta nižu maks. temp. u odnosu na juče -npr. 2 stepena svežije nego juče je neka "maksimalna" razlika što se tiče BG). Uz T850hPa 12.4C (uz GPHT 154dam, prema sondaži od 12z) i dovoljno sunčanih perioda, sasvim je normalno da je temp. u prizemlju popodne porasla na iznad 28C a posle jučerašnjih 2300 lepo je videti mali CAPE (230-250), viši Lifted index (-0.8, nakon -7 juče), total totals je danas 44 a juče je bio 56, K index je 29 a juče je bio 41...
Jučerašnji dan, koji je doneo grad i potop pojedinim područjima (što svakako ne "računam" kao nešto dobro niti poželjno) je bio "koristan" za one ljude koji se bave proračunom verovatnoće za pojavu grada/tuče -zato sam i naveo razne parametre i njihove vrednosti, ima ovde članova koje to i zanima i koji žele nešto da nauče (naravno, neki već imaju fino znanje a iskustvo se stiče vremenom) a jedan član (koji je "amater") se posebno istakao odličnom prognozom koju sam tek danas primetio
( u Meteo chat-u). Možda će mu parametri koje sam spomenuo koristiti za neku buduću analizu, nisam koristio puno stručnih termina niti sam "kačio" meteo-karte - to ostavljam bitno mlađim članovima koji imaju više volje/želje za tim "poslom"
P.S. Prema AMS "kod Vuka" ukupna količina padavina juče popodne i jutros je 52mm.