Pre nepogodeGotovo cela nedelja (period 17. – 24. jun) u kojoj se dogodilo nevreme koje će Borča dugo pamtiti, bila je ispunjena akcijom što se tiče konvekcije. Izuzetak je bio petak 21. jun, koji je bio zatišje pred "buru", bukvalno.
Na taj način zemljište je u izvesnoj meri bilo natopljeno pre finalnog događaja, iako je prva polovina juna bila suvlja. Ipak, treba imati u vidu da je maj bio kišovit i doneo 121.6mm kod mene, na AMS Kotež 110.7mm.
Količina padavina po danima u pomenutoj nedelji (00-24h):
Taj period smo kolege i ja obeležili i reportažom
http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=4245.0.
NepogodaU periodu od subote (22.06.) do ponedeljka (24.06.) nisam bio u Borči, a ni dragi komša Paun, tako da nemamo materijal i utisak iz prve ruke – šteta, jer ni jedan video i opis na koji sam naleteo ne može da mi dočara ono što se dogodilo i što podaci pokazuju.
Sve je počelo u toku noći subota na nedelju. Prvi pljusak praćen grmljavinom i jakim do olujnim vetrom je zahvatio ovaj kraj oko ponoći, a onda je još jača tura usledila oko 1 sat iza ponoći, koja je pored pljuska donela i sitan grad. Po kretanju druge ture, reklo bi se da je u pitanju superćelija. Brzo su protutnjale obe ture ali se skupila fina cifra, kod mene 15.0mm, na AMS Kotež 16.8mm.
Radarska animacija te dve ture
Izvor: RHMZMunjolovac
Izvor: MeteocielSondaža 22.06. 12z
Izvor: UOWA onda ono glavno, nepogoda o kojoj ne prestaje da se priča, i za koju svi tvrde da takvu nisu doživeli do sada. U nedelju poslepodne, oko 17h, krenuo je pljusak inzenziteta koji ne mogu da zamislim. Bilo je pojačanog vetra, grmljavine i sitnog grada uz pljusak. S kim god sam imao priliku da pričam o nevremenu, dobijao sam sličan opis– “sve se odigralo jako brzo”, “monsun”, “kao kofom da neko sipa”, itd.
Radarska animacija:
Izvor: RHMZMunjolovac
Izvor: MeteocielSondaža 23.06. 12z
Izvor: UOWOno što ljudi pričaju potvrđuju i merenja stanica.
U periodu od sat - sat i po sat kod mene je palo 88.2mm, na AMS Kotež 93.0mm, a na RHMZ stanici u Borči 100.4mm (veliko hvala Milošu za podatak!
). Kiše je bilo u vidu natapače uveče i tokom noći, a rano ujutru je bilo i kratkotrajnih jakih pljuskova – od tih tura 18.0mm kod mene, Kotež 14.9mm.
Ukupno unutar perioda od 34h kod mene je palo 121.2mm, na AMS Kotež 124.7mm. Dakle više od prosečne junske sume za dan i po.
Ovo su cifre koje su nadmašile padavine od ciklona Tamara u Borči. Tada nisam imao kišomer, a ni AMS Kotež nije bila postavljena, ali po podacima RHMZ-a trodnevna suma za vreme Tamare u Borči je bila 110.3mm. Od kad merim padavine, a i AMS Kotež, što je od avgusta 2014. najveća dnevna količina padavina za oba merna mesta bila je 38.0mm, 20. juna 2016.
Količina padavina po danima za celu nedelju (00-24h):
Jedini snimak koji sam uspeo da nađem za vreme pljuska
Snimci nakon potopa
Fotke napravljene nakon potopa
https://www.lobi-info.rs/potop-na-levoj-obali-ulice-automobili-dvorista-i-kuce-pod-vodom-foto/?fbclid=IwAR13fvbiVolpi3yuAimiIl1i_WBaQoUtRGS8cqfuPTUjXdH7a4s5MV1Ea98PoslediceNaselja s ove strane Dunava su ravničarska i prilično nisko. Pritom ima dosta podzemnih voda a kanalizacione mreže nema svuda. Samim tim posledice ovako obilnog pljuska su bile instant vidiljive. Voda je popunjavala dvorišta, ulice, parkove, prizemlja kuća… Bolje su prolazili oni koji su podigli plac i temelj visoko, dok su placevi i lokacije koje su niže ili jednostavno imaju prirodan pad, prilično loše prošle, uz materijalnu štetu.
Isto veče na teren su poslati vatrogasci, mehanizacija, cisterne i pumpe, ali je bilo toliko kritičnih tačaka da se nije moglo na sve strane. Tako su neka domaćinstva noć provela sa poplavljenim domom, bez struje i pijaće vode, boreći se sa vodom koja nadire sa svih strana. U Borči je 7 osoba evakuisano iz domaćinstava.
Prvi dan radne nedelje je doneo borbu s onim što se dogodilo prethodnog dana. Sve gradske službe i dalje u punom angažmanu, ali su stanovnici iz brige da se do njih neće doći pravili blokade puteva na više lokacija, kako bi na taj način doprli do vlasti da im se hitno pomogne.
Kišnica pomešana sa vodom iz kanalizacije i septičkih jama je pravi izvor zaraze, pa i tri dana nakon nevreme voda sa česme nije za piće, dok se dezinfekcija vrši tamo gde se rešilo vode. Jedna od otežavajućih okolnosti je što je gustina naseljenosti velika, okolo je sve ravno, pa ne može tek tako da se prespe voda s jedne na drugu stranu, samim tim je proces uklanjanja vode usporen, pa neki i 3 dana nakon nevremena čekaju pumpe i cisterne da crpe vodu.
Vesti sa Leve obale hronološki
https://www.lobi-info.rs/najnovije-informacije-nakon-jucerasnjeg-potopa-na-levoj-obali/?fbclid=IwAR0MnWvj7M9L2kul8hqzkCQg2bj_xnAM-jRHY4JNLSjbaAEY2KIBD38-AR8Snimci dan nakon nepogode
U Borču sam došao u ponedeljak kasno uveče, a zbog posla nisam mogao da vidim stanje u okolini do utorka uveče, kada sedam na bajs i pravim kraću turu da vidim stanje u blizini. Prizor katastrofa, ogromne bare, niža dvorišta potpuno pod vodom, niže kuće sa vodom u prizemlju, i neprijatan miris ustajale vode po celom naselju. Dakle to je stanje 48h nakon nepogode.
Sada mogu da biraju koje će jezerce
Sutradan, u sredu prepodne, pravim još jednu turu bajsom. Stanje bez bitnije promene, mehanizacija, pumpe i cisterne na sve strane. Neka domaćinstava i dalje čekaju svoj red da im se pomogne. Po boji trave, betona i tragova po zidovima, tačno se vidi koja dvorišta i kuće su bile potopljene, ako nisu još uvek... Užasan miris na sve strane.
A sada scene koje su me baš šokirale, iz nižeg dela naselja. Bager koji buši asfalt/ulicu, kako bi se pravio prirodan pad vodi. U razgovoru sa čovekom kog sam sreo tu saznajem da je na mestima gde su bili mostići preko kanala došlo do potpunog zakrčenja, voda se izdigla iz kanala i počela da plavi sve živo. Zbog toga su mostovi na kanalu rušeni, kako bi se obezbedio protok, a bagerom se kanal produbljivao kako bi se obezbedio veći pad/prijemni kapacitet.
Neki i dalje ne mogu da borave normalno u svojim domovima
Dakle i tri dana nakon nepogode život se nije normalizovao u delovima naselja. Ja sam na svu sreću prošao bez materijalne štete. Voda je pripretila ulaskom u kuću, ali na sreću toga je bilo minimalno. Zbog podzemnih voda, u podrumu i dalje izbija iz zidova.
Verujem da bi neko rekao "kakvi crni anali", bilo je i žeščih nepogoda po Srbiji, jačeg vetra, grada, akumulacije... da, ali Borča obično nije na trasi tako jakih razvoja, tako da je za Borču ovo izuzetan, da ne kažem istorijski meteorološki događaj.
Bio bih veoma zahvalan ako je neko došao do dodatnog materijala, ili od poznanika čuo opis stanja/nepogode iz naselja s ove strane Dunava. Nadam se da nešto nisam izuzeo, trudio sam se da pokrijem ovaj događaj koliko sam mogao s obzirom da nisam bio tu.
Pozdrav!