Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nevreme za anale u Borči, 23. jun 2019.  (Pročitano 24994 puta)

Van mreže skomimaster

• Starost: 32
    • AMS Beograd - Borča
Nevreme za anale u Borči, 23. jun 2019.
« poslato: 26. Jun 2019. u 19:41 »
Pre nepogode

Gotovo cela nedelja (period 17. – 24. jun) u kojoj se dogodilo nevreme koje će Borča dugo pamtiti, bila je ispunjena akcijom što se tiče konvekcije. Izuzetak je bio petak 21. jun, koji je bio zatišje pred "buru", bukvalno.

Na taj način zemljište je u izvesnoj meri bilo natopljeno pre finalnog događaja, iako je prva polovina juna bila suvlja. Ipak, treba imati u vidu da je maj bio kišovit i doneo 121.6mm kod mene, na AMS Kotež 110.7mm.

Količina padavina po danima u pomenutoj nedelji (00-24h):

Taj period smo kolege i ja obeležili i reportažom http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=4245.0.

Nepogoda

U periodu od subote (22.06.) do ponedeljka (24.06.) nisam bio u Borči, a ni dragi komša Paun, tako da nemamo materijal i utisak iz prve ruke – šteta, jer ni jedan video i opis na koji sam naleteo ne može da mi dočara ono što se dogodilo i što podaci pokazuju.

Sve je počelo u toku noći subota na nedelju. Prvi pljusak praćen grmljavinom i jakim do olujnim vetrom je zahvatio ovaj kraj oko ponoći, a onda je još jača tura usledila oko 1 sat iza ponoći, koja je pored pljuska donela i sitan grad. Po kretanju druge ture, reklo bi se da je u pitanju superćelija. Brzo su protutnjale obe ture ali se skupila fina cifra, kod mene 15.0mm, na AMS Kotež 16.8mm.

Radarska animacija te dve ture

Izvor: RHMZ

Munjolovac

Izvor: Meteociel

Sondaža 22.06. 12z

Izvor: UOW

A onda ono glavno, nepogoda o kojoj ne prestaje da se priča, i za koju svi tvrde da takvu nisu doživeli do sada. U nedelju poslepodne, oko 17h, krenuo je pljusak inzenziteta koji ne mogu da zamislim. Bilo je pojačanog vetra, grmljavine i sitnog grada uz pljusak. S kim god sam imao priliku da pričam o nevremenu, dobijao sam sličan opis– “sve se odigralo jako brzo”, “monsun”, “kao kofom da neko sipa”, itd.

Radarska animacija:

Munjolovac

Sondaža 23.06. 12z

Izvor: UOW

Ono što ljudi pričaju potvrđuju i merenja stanica. U periodu od sat - sat i po sat kod mene je palo 88.2mm, na AMS Kotež 93.0mm, a na RHMZ stanici u Borči 100.4mm (veliko hvala Milošu za podatak! :)). Kiše je bilo u vidu natapače uveče i tokom noći, a rano ujutru je bilo i kratkotrajnih jakih pljuskova – od tih tura 18.0mm kod mene, Kotež 14.9mm. Ukupno unutar perioda od 34h kod mene je palo 121.2mm, na AMS Kotež 124.7mm. Dakle više od prosečne junske sume za dan i po.

Ovo su cifre koje su nadmašile padavine od ciklona Tamara u Borči. Tada nisam imao kišomer, a ni AMS Kotež nije bila postavljena, ali po podacima RHMZ-a trodnevna suma za vreme Tamare u Borči je bila 110.3mm. Od kad merim padavine, a i AMS Kotež, što je od avgusta 2014. najveća dnevna količina padavina za oba merna mesta bila je 38.0mm, 20. juna 2016.

Količina padavina po danima za celu nedelju (00-24h):

Jedini snimak koji sam uspeo da nađem za vreme pljuska

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=bFpXK2UtFSw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=bFpXK2UtFSw</a>

Snimci nakon potopa

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ki5BZybsDXM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ki5BZybsDXM</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=IpZQ5GIbB8s" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=IpZQ5GIbB8s</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=PLYBNNHWsX4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=PLYBNNHWsX4</a>

Fotke napravljene nakon potopa https://www.lobi-info.rs/potop-na-levoj-obali-ulice-automobili-dvorista-i-kuce-pod-vodom-foto/?fbclid=IwAR13fvbiVolpi3yuAimiIl1i_WBaQoUtRGS8cqfuPTUjXdH7a4s5MV1Ea98

Posledice

Naselja s ove strane Dunava su ravničarska i prilično nisko. Pritom ima dosta podzemnih voda a kanalizacione mreže nema svuda.  Samim tim posledice ovako obilnog pljuska su bile instant vidiljive. Voda je popunjavala dvorišta, ulice, parkove, prizemlja kuća… Bolje su prolazili oni koji su podigli plac i temelj visoko, dok su placevi i lokacije koje su niže ili jednostavno imaju prirodan pad, prilično loše prošle, uz materijalnu štetu.

Isto veče na teren su poslati vatrogasci, mehanizacija, cisterne i pumpe, ali je bilo toliko kritičnih tačaka da se nije moglo na sve strane. Tako su neka domaćinstva noć provela sa poplavljenim domom, bez struje i pijaće vode, boreći se sa vodom koja nadire sa svih strana. U Borči je 7 osoba evakuisano iz domaćinstava.

Prvi dan radne nedelje je doneo borbu s onim što se dogodilo prethodnog dana. Sve gradske službe i dalje u punom angažmanu, ali su stanovnici iz brige da se do njih neće doći pravili blokade puteva na više lokacija, kako bi na taj način doprli do vlasti da im se hitno pomogne.
Kišnica pomešana sa vodom iz kanalizacije i septičkih jama je pravi izvor zaraze, pa i tri dana nakon nevreme voda sa česme nije za piće, dok se dezinfekcija vrši tamo gde se rešilo vode. Jedna od otežavajućih okolnosti je što je gustina naseljenosti velika, okolo je sve ravno, pa ne može tek tako da se prespe voda s jedne na drugu stranu, samim tim je proces uklanjanja vode usporen, pa neki i 3 dana nakon nevremena čekaju pumpe i cisterne da crpe vodu.

Vesti sa Leve obale hronološki https://www.lobi-info.rs/najnovije-informacije-nakon-jucerasnjeg-potopa-na-levoj-obali/?fbclid=IwAR0MnWvj7M9L2kul8hqzkCQg2bj_xnAM-jRHY4JNLSjbaAEY2KIBD38-AR8

Snimci dan nakon nepogode

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Adx2-7QIzjg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Adx2-7QIzjg</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=e_VegLIzedw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=e_VegLIzedw</a>

U Borču sam došao u ponedeljak kasno uveče, a zbog posla nisam mogao da vidim stanje u okolini do utorka uveče, kada sedam na bajs i pravim kraću turu da vidim stanje u blizini. Prizor katastrofa, ogromne bare, niža dvorišta potpuno pod vodom, niže kuće sa vodom u prizemlju, i neprijatan miris ustajale vode po celom naselju. Dakle to je stanje 48h nakon nepogode.

Sada mogu da biraju koje će jezerce  :grin:

Sutradan, u sredu prepodne, pravim još jednu turu bajsom. Stanje bez bitnije promene, mehanizacija, pumpe i cisterne na sve strane. Neka domaćinstava i dalje čekaju svoj red da im se pomogne. Po boji trave, betona i tragova po zidovima, tačno se vidi koja dvorišta i kuće su bile potopljene, ako nisu još uvek... Užasan miris na sve strane.

A sada scene koje su me baš šokirale, iz nižeg dela naselja. Bager koji buši asfalt/ulicu, kako bi se pravio prirodan pad vodi. U razgovoru sa čovekom kog sam sreo tu saznajem da je na mestima gde su bili mostići preko kanala došlo do potpunog zakrčenja, voda se izdigla iz kanala i počela da plavi sve živo. Zbog toga su mostovi na kanalu rušeni, kako bi se obezbedio protok, a bagerom se kanal produbljivao kako bi se obezbedio veći pad/prijemni kapacitet.

Neki i dalje ne mogu da borave normalno u svojim domovima

Dakle i tri dana nakon nepogode život se nije normalizovao u delovima naselja. Ja sam na svu sreću prošao bez materijalne štete. Voda je pripretila ulaskom u kuću, ali na sreću toga je bilo minimalno. Zbog podzemnih voda, u podrumu i dalje izbija iz zidova.   

Verujem da bi neko rekao "kakvi crni anali", bilo je i žeščih nepogoda po Srbiji, jačeg vetra, grada, akumulacije... da, ali Borča obično nije na trasi tako jakih razvoja, tako da je za Borču ovo izuzetan, da ne kažem istorijski meteorološki događaj.

Bio bih veoma zahvalan ako je neko došao do dodatnog materijala, ili od poznanika čuo opis stanja/nepogode iz naselja s ove strane Dunava. Nadam se da nešto nisam izuzeo, trudio sam se da pokrijem ovaj događaj koliko sam mogao s obzirom da nisam bio tu.

Pozdrav!  :)

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
Odg: Nevreme za anale u Borči, 23. jun 2019.
« Odgovor #1 poslato: 27. Jun 2019. u 00:11 »
Zastrašujuće.

Van mreže Bart

« Odgovor #2 poslato: 27. Jun 2019. u 00:50 »
Svaka cast skomi... Nije bilo lako napraviti ovu temu a nisi bio u Bg-u... Definitivno ovaj dogadjaj ce se pamtiti i bilo bi zalosno da nije odvojen u ovakvoj temi, nazalost koliko je zanimljiv sa meteo aspekta toliko je los sa svih drugih...
Ne znam sto zezaju neke slike pa se prikazuje neki fudbaler...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #3 poslato: 27. Jun 2019. u 10:07 »
Dobro je da imaš sve dokumentovano u ovoj temi, jer ovo je zaista bio jedan nesvakidašnji događaj za područje Beograda. Zaista nisam potop nalik tome doživeo u Beogradu nikad. Baš se nešto prisećam, jun prošle godine mi je ostao upamćen po potopima u mom kraju, ali definitivno nijednom nije palo ni blizu te količine. Možda najviše što je nezvanično zabeleženo po okolnim AMS je bilo 29. juna kada su AMS Cerak i RHMZ-ov AMS Košutnjak uhvatili oko 50mm, a sećam se tada i moje procene da je na Miljakovcu palo 50-60mm. Može se reći da sam bio na korak od epskog potopa tad, jer je malo južnije automatski kišomer u Sremčici zabeležio 114mm (nezvaničan podatak), a kasnije je prilično loše prošla i Grocka (sećate se Risbovih izveštaja od tada). Ali opet je značajna razlika što je tada tih 50-60mm kod mene palo u seriji jakih pljuskova u intervalu od nekoliko sati, dok je tih 100mm u Borči palo u cugu za sat i po vremena. Potop tih razmera sam imao prilike da doživim jedino u Baru, kada je jednom prilikom u cugu palo oko 200mm, ali opet mi se čini da je trajalo barem 2-3h.

Što se tiče same reportaže, prava je šteta što nema više snimaka za vreme samog potopa, jer to je nešto što je zanimljivo sa meteorološkog aspekta. Intenzitet padavina od 5mm/min je nešto što se zaista retko viđa i ne znam jesam li ikad doživeo (možda u Baru samo). Svi ovi snimci posle su više tužni i potresni i ne toliko zanimljivi za gledanje. Vozio po NBG toga dana neposredno nakon prolaska nepogode u sličnoj situaciji, i poslednje do čega mi je bilo da išta slikam ili snimam.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže skomimaster

• AMS Beograd - Borča
« Odgovor #4 poslato: 27. Jun 2019. u 10:46 »
 ^^ Hvala momci.

Da imenjače, zezaju animacije, redovno mi se to dešava sa "postimage", pošto tu kačim fajlove koji imaju preko 5mb...

Da baš šteta što nema snimaka za vreme nepogode. Jedino što sam uspeo da iskopam sa društvenih mreža je ovo:

https://www.facebook.com/zeljko.spanovic.5/videos/10218871176359894/UzpfSTEwMDAzNDY0MTkyMDE4NDoxNTIxMTcxOTI2MTk2Nzc/

Hvala što si mi skrenuo pažnju na intenzitet.

AMS Kotež je za pola sata, od 17:30h do 18:00h, zabeležila 58.9mm. Tabelarno imaju podaci na svakih 5 minuta, i najveća akumulacija za 5min. je bila 14.7mm, a evo i grafičkog prikaza:

Izvor: Weather Underground

Stanica u Borči je kao što si naveo imala intenzitet i do 5mm po minutu! U periodu od 20 minuta, od 17:42h do 18:03h, intenzitet je bio ≥2.0mm/min. i u tom periodu je palo 76.2mm:oboze:

Četvrti dan nakon nepogode, delovi naselja i dalje u haosu. Čuo sam da je u Krnjači tek kritično, da su neki izbacili nameštaj iz kuća. Preporučeno nam je da vodu sa česme ne koristimo čak ni za kuvanje, zbog opasnosti od bakteriološke neispravnosti. Kreće se i sa dezinfekcijom tamo gde se voda povukla.

Da pokušam ponovo sa animacijama:

Radar i munjolovac subota na nedelju:

Radar i munjolovac nedelja:

« Poslednja izmena: 27. Jun 2019. u 10:57 skomimaster »

Van mreže Liki

« Odgovor #5 poslato: 27. Jun 2019. u 11:20 »
Komšo kako si samo uspeo da pogodiš kada da ne budeš u Borči, nevreme koje se ne događa tako često, ogromne padavine. Vrh si napravio reportažu, s obzirom da nisi bio u Borči. U  nedelju dana, do 30 km severo od Beograda dva nevremena koja su donela količine oko 100mm, pa to se ne dešava tako često, ustvari i ne pamtim kada se desilo. Koliko samo sreće da je ovo promašilo moj kraj i pored jugozapadnog strujanja, a bilo je jako blizu. 30mm koliko je palo je i upilo nekako, ali da je palo 100mm, a ukupno za sedam dana 220mm uhh  :oboze:, sreća pa nije.. Još jednom bravo komšo, i mislim da bi mogli malo da odmorimo od padavina  :D Facinantne slike imajući u obzir da su ovo nizijski predeli, kod mene svega 72m n.v. ...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #6 poslato: 27. Jun 2019. u 13:40 »
^^ Ono kad je zadesilo Crepaju je nekako bila školska situacija za takve lokalne potope, sporopokretna višećelijska oblačnost uz nedefinisana strujanja, energije i vlage na pretek i negde je moralo da se istrese. Ovo u nedelju što je zadesilo severne delove Beograda nije nikako mirisalo na tako nešto gledajući prognoze, pre svega zbog jakih visinskih strujanja. Ali strujanja na manjim visinama su ovom slučaju napravila problem. Stvorila se oblast konvergencije i oblaci su bukvalno sa svih strana krenuli da se skupljaju ka Beogradu što se može videti i na radarskoj animaciji (doduše sporijoj). Ja sam to i uživo svojim očima video da oblaci bukvalno prilaze sa svih strana, da se samo gomilaju odakle god da pogledaš. I onda se tu sve sudarilo, i dobili smo sporopokretni, skoro pa stacionarni oblak u situaciji sa jakim strujanjem, kojeg je tek posle dužeg vremena preovlađujuća struja uspela da odvuče ka severu.

Meni je sve sve i nekako, ali taj intenzitet od 5mm/min nešto nepojmljivo. To mu dođe 300mm/h. Kako to uopšte izgleda, može li kiša da pada jače od toga?

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Liki

« Odgovor #7 poslato: 27. Jun 2019. u 13:55 »
^^ Ono kad je zadesilo Crepaju je nekako bila školska situacija za takve lokalne potope, sporopokretna višećelijska oblačnost uz nedefinisana strujanja, energije i vlage na pretek i negde je moralo da se istrese. Ovo u nedelju što je zadesilo severne delove Beograda nije nikako mirisalo na tako nešto gledajući prognoze, pre svega zbog jakih visinskih strujanja. Ali strujanja na manjim visinama su ovom slučaju napravila problem. Stvorila se oblast konvergencije i oblaci su bukvalno sa svih strana krenuli da se skupljaju ka Beogradu što se može videti i na radarskoj animaciji (doduše sporijoj). Ja sam to i uživo svojim očima video da oblaci bukvalno prilaze sa svih strana, da se samo gomilaju odakle god da pogledaš. I onda se tu sve sudarilo, i dobili smo sporopokretni, skoro pa stacionarni oblak u situaciji sa jakim strujanjem, kojeg je tek posle dužeg vremena preovlađujuća struja uspela da odvuče ka severu.

Meni je sve sve i nekako, ali taj intenzitet od 5mm/min nešto nepojmljivo. To mu dođe 300mm/h. Kako to uopšte izgleda, može li kiša da pada jače od toga?
Slažem se da su u pitanju dve potpuno različite situacije, ali količine padavina i prostor koji je pogođen istim, retko kada će se opet tako nešto ponoviti. Ooo da sve vreme sam pratio razvoj situacije toga dana, čim se prva ćelija pojavila svi kumulusi koji su ubrzano nastajali su se kretali u tom pravcu, bukvalno 5-10 min je bilo dovoljno da se sve razvije, međutim isto tako i nije bilo nešto posebno za slikanje iz mog ugla baš zbog tih kumulusa, a kasnije se sve to stopilo u sivilo i kasnije zućkastu jednolično boju i konstantnu grmljavinu dok je prolazilo tik zapadnije...

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #8 poslato: 27. Jun 2019. u 21:02 »
Svaka čast Skomi,s'obzirom da nisi uživo prisustvovao, respektabilana reportaža i opis.   :tu: Srećom bar si nam ti prošao bez štete,iako je stvarno tuga kako izgledaju delovi naselja,znam to iz proslogodišnja situacije i ne daj Bože nikom.
Hvala i Milošu na nekim podacima kao ovo za Sremčicu (114mm) uveren sam da je preko 100mm tada palo i u Gr. Ali trajalo je oko 2 sata. Da je sada opet moje mesto bilo na udaru opet bih doživeo isto. Nesposobna vlast i administracija ne mogu da reše jedan običan problem bespravne gradnje! Od svake obilne kiše u mom kraju nastaje panika. Tuga
Elem po animaciji se vidi da je taj Skomijev deo bio na udaru,krivac konvergencija i strujanje. Em što se to formiralo tu u gradu em sve ovo zapadno i Jz nošeno Jz strujanjem prešlo glavninom na Borču i taj deo. I tako nastade to dugotrajano nevreme. Vidi se i sa ovog jednog videa nestvaran intezitet

Van mreže skomimaster

• AMS Beograd - Borča
« Odgovor #9 poslato: 29. Jun 2019. u 09:20 »
 ^^ Hvala drugari!

Da komso, to je stvarno neverovatno, mi smo na samo ~20km vazdusno udaljeni.  :O

Hvala imenjace na analizi situacije. O tom intenzitetu ni ja ne mogu da prestanem da razmisljam, to je skoro 1mm na svakih 10 sekundi.  :ufff:

Da druze, doziveo si prosle godine...  :( I ovde je dobrim delom slican problem, mreza kanala za odvod je prilicno organizovana i dugacka, ali dzaba kad je zatrpana i pregradjenja gradnjom, smecem i muljem...

Van mreže mareeram

« Odgovor #10 poslato: 29. Jun 2019. u 11:26 »
@ skomi

Bogovski si odradio.. :thumbup:

@ Milosh

Vrv moze u Indiji i toj regiji sa monsunima.. :confused:

Van mreže skomimaster

• AMS Beograd - Borča
« Odgovor #11 poslato: 05. Jul 2019. u 12:29 »
 ^^ Hvala Mare!  :D

RHMZ se osvrnuo na ovaj dogadjaj u mesecnom biltenu za jun:

Citat
У Београд је 23. јуна забележена интензивна конвективна облачност, праћена великом количином кише, у послеподневним и вечерњим сатима која је у кратком временском периоду изазвала поплаве на општини Палилула, као и у појединим деловима Новог Београда. Највећа количина падавина регистрована је аутоматском кишомеру Борча и износила је 104,4 mm, што је приближно једнака просечној количини падавина за јун у Београду (101,2 mm).

Citat
У табели 2. су приказане количине падавина са аутоматских кишомера на територији Београда за 23. и 24. јун.

Citat
Слика 21. Просторна расподела количине падавина на територији града Београда (од 6 часова 23.јуна до 6 часова 24. јуна) са свих расположивих станица

Izvor: http://www.hidmet.gov.rs/podaci/meteorologija/ciril/Jun.pdf