I mene začudilo da niko ništa ne komentariše vezano za predstojeću promenu. Evo ja pomenuh još pre 3 dana, a od tada tek danas prvi komentar. Možda su se ljudi umorili od praćenja, otišli na godišnje odmore i tako to...
A kad smo već kod godišnjih odmora, evo verovali ili ne, na CG primorju već duže od mesec dana nije palo ni kapi kiše (možda neki sporadični kraći pljusak). Izgleda da je čekalo da ja stignem da sve to nadoknadi. Ovaj predstojeći ciklon bi bio toliko izražen, da bi čak i tamo doveo do ozbiljnije destabilizacije. Prema ovome što sada vidim vrlo ozbiljna nestabilnost bi bila u utorak i sredu, superćelijski parametar ide u nebesa zbog izraženog smicanja.
A da se vratimo na Srbiju. Od nedelje bi sve krenulo. Nedelja popodne i uveče liči na možda i najozbiljniji konvektivni sistem na severu zemlje ove sezone. Modeli daju prave konvektivne bombe i čas supuštaju do centralnih i južnih predela, čas vraćaju severnije, ali deluje da će dobar deo zemlje biti zahvaćen. Naravno, u igri su olujni udari vetra na širem području u ovoj priči, jer je sistem vezan za front koji se supšta. U onoj prethodnoj poruci sam napisao da miriše na period sa ozbiljnim nestabilnostima, ali izgleda da se taj period sveo samo na nedelju. Hladni front bi prilično stabilizovao niže slojeve i onemogućio termičku konvekciju od ponedeljka. Ali uz stacioniranje ciklona i vrlo izraženu dolinu, bilo bi tu uslova za dobre padavine, naročito u utorak i sredu. Letnja natapača, od kad samo to nismo imali.
A šta tek reći o temperaturi? Od utorka pa nadalje deluje da maksimalci neće ići mnogo preko 20°C u nižim predelima.
Ludo neko leto. Kad se samo setim pretprošlog leta koje je imalo tipa 30 dana sa preko 35°C i dva i po dana sa padavinama...