Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2019  (Pročitano 55247 puta)

Van mreže Bart

Odg: Jul 2019
« Odgovor #40 poslato: 07. Jul 2019. u 12:33 »
 ^^ Samo da ne ostanemo u sredini i na kraju nista, gledacu karte za to sutra, prekosutra ali danas severnije a tada juznije od Nisa moguce je...

Gfs vidi dve bombe danas...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #41 poslato: 07. Jul 2019. u 14:45 »
^^ Samo da ne ostanemo u sredini i na kraju nista, gledacu karte za to sutra, prekosutra ali danas severnije a tada juznije od Nisa moguce je...

Gfs vidi dve bombe danas...

Gde si našao ovu kartu? Meni samo otvara Nemačku. ::)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #42 poslato: 08. Jul 2019. u 12:02 »
Ja mogu samo da zamislim koliko su Bart i Nele željni dobre kiše, koliko je tamo fali...

Pisao sam već, kad u mom kraju, koji je imao onaj potop početkom juna počinje da fali padavina baš, da svi pitaju kad će prava kiša, njihovo stanje ne mogu ni da .....

Dosta je više izmotavanja sa ovim promašajima, red je valjda na jednu pravu kišu.

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #43 poslato: 08. Jul 2019. u 12:55 »
Gde baš od svih modela iskopa GEM? :D Odlični su padavinski i ostali modeli za jug, samo GFS nešto filozofira i sve šalje 100-200km severnije. Ovamo za Crnu Goru i dalje nestvarni parametri za sredu. Uz CAPE do 3000J/kg i smicanje do 40m/s modeli bolje rezolucije daju superćelije koje bi se ređale kao na traci. To naravno ništa ne mora da znači, ovde na primorju zbog velikog uticaja mora i planina modeli imaju mnogo teži zadatak da uhvate aktivacije, nego dublje u kopnu. Često bude iznenadne akcije kad nijedan model ne daje ništa, a nekad se sve poklopi pa ne bude ni natapače. Biće svakako zanimljivo za praćenje, a već sutra bi mogla da naleti neka uvodna tura.

Četvrtak i petak deluju kao samo privremena stabilizacija u regionu, dok za dane vikenda većina modela daje novu žurku. I tako u nedogled.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #44 poslato: 08. Jul 2019. u 15:20 »
Pa nekako mi ovakav raspored padavina ima smisla. Doduše, kao da je u zadnjim izlazima i par drugih modela "diglo" malo gornju granicu ozbiljnijih padavina severnije.

Najverovatnije će to biti jednolične nimbostratusne mase, od razvoja nad Jadranom, uz pokoju grmljavinu. mada na krajnjem jugu i jugoistoku može biti i nečeg jačeg verovatno.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže zec

« Odgovor #45 poslato: 08. Jul 2019. u 21:45 »
U sredu južnije od Niša, na liniji fronta, biće snažne superćelije. Opasnost od orkanskog vetra i grad do 10 cm u prečniku. Duboko smicanje od 40ak m/s, MLCAPE oko 1500 J/kg, zavojitost ogromna. Brzina kretanja oblaka oko 80 km/h.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #46 poslato: 08. Jul 2019. u 21:59 »
Baš tako, ništa se tu bitnije nije promenilo na kartama. Biće tu uslova za level 3 za krajnji jug i jugostok Srbije, pre svega Kosovo i onaj deo oko Vranja, zatim Crna Gora, sever Albanije, Severna Makedonija. Neverovatni parametri su se poklopili. Ja sam već alarmirao neke pomorce ovamo za sredu, ozbiljno su shvatili.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Bart

« Odgovor #47 poslato: 08. Jul 2019. u 22:37 »
Baš tako, ništa se tu bitnije nije promenilo na kartama. Biće tu uslova za level 3 za krajnji jug i jugostok Srbije, pre svega Kosovo i onaj deo oko Vranja, zatim Crna Gora, sever Albanije, Severna Makedonija. Neverovatni parametri su se poklopili. Ja sam već alarmirao neke pomorce ovamo za sredu, ozbiljno su shvatili.
Znam da je glupo sto te pitam jer se nikad ne zna sta ce biti ali s obzirom na parametre i sve ostalo sta ocekujes u Nisu? I sam vidis kakva me muka naterala to da pitam  :blush: ;)
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #48 poslato: 08. Jul 2019. u 23:26 »
^^ Pa teško da ću ti reći išta više od onoga što i sam vidiš. Moje mišljenje je da su jako velike šanse za barem jednu dobru kišu u cugu u naredna dva dana. Ne znam šta da se desi pa da ne padne barem 10-15mm u ovoj situaciji. Za grmljavinu su takođe velike šanse, a za jača nevremena male, pre da će južnije.

Evo usput da vidite koliko padavina daje ICON za narednih 48h. Haos u CG.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Bart

« Odgovor #49 poslato: 09. Jul 2019. u 00:03 »
Hvala, to sam hteo vidim za nevremena da li ja to dobro sam shvatio, naravno sto se mene tice neka nas izbegnu ali kisa jedna dobra nikako...To i ja svima pricam dva dana da bez 10mm ne bi trebalo da prodjemo  :)
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #50 poslato: 09. Jul 2019. u 00:52 »

.... N Italy, France (Corsica), Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Serbia and Bulgaria ....

Air masses with very high theta-e values can be found over and around Italy, and West Balkans. Several shortwave troughs will cross North Italy and Central Europe traveling east to the Balkans, providing lift to these unstable air masses. Low-level convergence zones in the Po Valley will trigger convection even before 12z and storms will quickly be able to become supercells. NWP models forecast a highly volatile environment with more than 2000 J/kg MLCAPE and 20-30 m/s DLS. High values of SREH0-3km (150-300 m2/s2) also support the development of supercells able to create very large hailstones and severe wind gusts. The storms should move over the Adriatic Sea during the night of Tuesday and early morning of Wednesday, but they will still pose a threat to the east coast of Italy.

Over the Balkans, the ongoing DMC in the North Adriatic Sea may produce locally severe weather especially in Croatia and Bosnia and Herzegovina by the morning hours of Tuesday. In the afternoon of Tuesday CAPE is forecast to range between 1000 - 1500 J/kg by both IFS and GFS, and DLS will locally reach 30 m/s. Strong 0-3km bulk shear and curved hodographs also suggest a high potential for supercells in the afternoon with an elevated threat for tornadoes. Storms will be able to travel long distances producing severe weather. During the night of Tuesday, the convection will be elevated but still large hail and severe wind gusts will be possible.

Van mreže dejca

« Odgovor #51 poslato: 09. Jul 2019. u 07:13 »
Jug Srbije level 2, odavno to nije bilo, na jugoistok sve to kreće dosta kasno tek večeras.
:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Bart

« Odgovor #52 poslato: 09. Jul 2019. u 12:01 »
Da vidimo kasnije ko je bio blizi...
VIse mi se svidja Britanac daje vise kise odje... A bogami i junačkom Nikšiću 170 litara...

Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #53 poslato: 09. Jul 2019. u 12:54 »
Ovaj level 2 za dobar deo zemlje deluje na prvu čudan, ali čini se, uz izuzetno jako smicanje ima nešto energije, još i veći je malo MLCAPE od SBCAPE-a čini mi se. Ta dijagonala od Valjevskih planina pa tamo ka Nišu i jugoistoku bi mogla imati zanimljivo kasnopopodne/veče.

Ali kako je bolestan bio onaj parametar za superćeliju čoveče, tamo u delovima KiM i na jugoistoku Srbije. Mislim, imao je 12-14 na metnet.hu u 09UTC.. ne znam da li sam to ikada video na kopnu tako rano. :O Ipak, po većini modela u tom terminu padavinska "bomba" je severnije, bliže ovamo jugu Šumadije, dok bi na jugu jače padavine usledile od sredine dana ili rano popodne, mada tada i SC parametar beži dalje na jug.

Van mreže Maestral

• *
  • Starost: 42
« Odgovor #54 poslato: 10. Jul 2019. u 09:27 »
Dok svi pratimo danasnja desavanja, modeli se za vikend slazu oko nove ozbiljne ture padavina na podrucju celog Balkana, sa slicnim rasporedom kao i za sredu (odnosno vise uz more i u juznijim predelima). Sa kolicinom prednjaci EC u odnosu na GFS, pogotovo za nedelju.

Cini mi se da su u toku maja i generalno ove konvektivne sezone izvisili upravo juzni delovi Balkana u odnosu na severne, deluje kao da ce ovo da vrati na prosek.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #55 poslato: 10. Jul 2019. u 11:06 »
Estofex je potvrdio ono što sam napisao u aktuelnim. Prema poslednjim izlazima svi jači parametri su skliznuli sprat južnije, pa je i potencijalni level 3 koji je bio moguć za Crnu Goru pomeren sprat južnije. Jučerašnja dešavanja su ipak stabilizovala atmosferu donekle.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #56 poslato: 10. Jul 2019. u 11:36 »
Pa sve i da EC nacrta 100mm za nedelju, nakon ovoga za sinoć i danas ne verujem mu ni reč! Ni ostali nisu ništa bolji..

Sve će to lepo da se istopi, kao i ove jarke boje sa bartovih karata od juče.

Van mreže SlobaB.

• *
« Odgovor #57 poslato: 11. Jul 2019. u 07:59 »
Kakvo vreme se očekuje za vikend? Zamolio bih za odgovor  :comeon:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #58 poslato: 11. Jul 2019. u 14:04 »
Malo ko komentariše vikend, ali neka kiša i pljuskovi su i dalje tu na kartama.
Biće to još jedan talas koji će prilično podsećati na ovaj od prethodnih dana, po pitanju strujanja i rasporeda sistema.
Do juče je delovalo da će naš deo Balkana biti na glavnom udaru, tj potez od Hrvatske i Bosne preko Srbije i Crne Gore. Zatim se to sve malo po malo pomeralo južnije i sad deluje da su na glavnom udaru u subotu uveče i nedelju gotovo identične lokacije kao i juče, taj potez od italijanske obale Jadranskog mora, preko Albanije i Severne Makedonije do severa Grčke. Jedino što će sada termički uslovi biti slabiji, srećom, jer neće stići da se ponovo zagreju ni tlo ni more. Pa ne bi trebalo da nevremena budu baš onakvog intenziteta kao jučerašnja.

Ovamo u Crnoj Gori se od potencijalnog potopa iz jučerašnjih izlaza sve svelo na mogućih par pljuskova. Modeli bolje rezolucije daju neke aktivacije i sutra uveče, ali ih globalni modeli slabo prate u tome.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #59 poslato: 11. Jul 2019. u 14:20 »
Slobo, računaj na pljuskove u okolini i u subotu i u nedelju popodne.  :tu:

Dakle nova navlakuša za suvlji (južni) deo zemlje. Imamo produbljivanje plitkog centra u Otrantu.

Ipak, bez brige Bart i Nele, stigne to sve lepo do nedelje da pobegne u Bugarsku i Grčku.  8) Pa da, taman i strujanje tako zapad-severozapad.  :laught: Ipak je ove godine kršten sistem sa zapada nemoguća misija.