Evo i mini-reportaže iz Bara, odlučih da ne otvaram zasebnu temu, pa ću možda sutra ako se prikupi još materijala. Ako koga to i zanima uopšte.
Superćelija koja je donela jutrošnju olujicu je bila deo sistema koji se još sinoć formirao na severu Italije, zatim prokrstario preko celog Jadrana, da bi na kraju u ranim jutarnjim satima stigao čak do Severne Makedonije.
Na slici ukupnih munja se vidi da je sistem bio oslabio iznad juga Dalmacije i Hercegovine, da bi ponovo ojačao iznad CG primorja. Ovo vam je tipična putanja Crnogorskih olujnih sistema. Vole da prate obalu i retko kada omane kad se uspostavi ovakvo strujanje:
izvor -blitzortungizvor -blitzortungizvor - RHMZNa zumiranom windy-jevom radaru koji verovatno vuče raw podatke od RHMZ radara se lepo video kukasti odraz koji predstavlja mezociklon tačno iznad Bara:
izvor -windyOve jutarnje oluje me naravno uvek uhvate nespremnog. Kad me probudila grmljavina oko 6h, to je već bio znak da je vrlo blizu. Istrčao sam iz zgrade i odmah video da to neće biti običan letnji pljusak.
Pokušao sam da što pre nađem lokaciju sa boljim pogledom i uspeo nešto da izvučem.
Osvetljenje još uvek nije bilo dovoljno za fotke boljeg kvaliteta, ali ipak se jasno vidi struktura mezociklona:
Tipična karakteristika klasične superćelije je što je kišna zavesa pomerena u odnosu na uzlaznu struju i mezociklon:
Pljusak sve bliže uz vrlo jaku grmljavinu u tim trenucima:
Okolna brda polako nestaju u kišnoj zavesi:
Prelazim na snimanje. Početak:
Za razliku od fotografisanja, za snimanje sam imao idealnu lokaciju, pa sam uhvatio najjači nalet pljuska. Tu negde oko 30. sekunde nakratko pravi downburst:
Nevreme je bukvalno protutnjalo i sve ukupno je trajalo desetak minuta. Grada srećom nije bilo, a grmljavina se za vreme pljuska odjednom utišala. U prethodnoj poruci sam napisao da cenim da je palo 10-ak mm, a u međuvremenu je stigao zvaničan podatak za Bar koji se ne razlikuje mnogo od te procene. Zabeleženo je 8mm uz udar vetra do 13m/s. Slične količine padavina su uhvatile i ostale stanice na jugu Crne Gore, pa ne isključujem mogućnost ni da je LP superćelija bila.
Odmah nakon prolaska se sve primirilo i osvanuo je lep letnji dan, kao da ništa nije bilo.