Odlučih da oživim ovaj podforum, ionako nisam odavno ništa ovde pisao. A isprobavajući kameru na novom telefonu, nakupilo se baš puno fotki, a žao bi mi bilo da ih ni sa kim ne podelim. I zaista, mislim da su ovi najsavremeniji telefoni donekle obesmislili postojanje fotoaparata (osim kod profesionalnog bavljenja fotografijom). Jedina opcija koju još uvek nemaju telefoni (a mislim da je nemoguća bez većeg objektiva) je bolji zoom.
Prethodne dve nedelje sam proveo na odmoru u Crnoj Gori, uglavnom u rodnom gradu Baru, a planirao sam da odvojim 3-4 dana za planine. Bio se namestio duži period nestabilnijeg vremena, pa sam teško mogao da uklopim tri vezana dana lepog vremena. Na kraju su to ispali prethodni utorak, sreda i četvrtak. Prijatni dani uz dosta sunca, i bez ikakvih mogućnosti za kišu, kao stvoreni za obilazak planinskih predela. I nema toga odmora na moru ili bilo gde drugo koji može odmeniti odmor na planini, barem iz mog ugla.
Durmitor je po mom mišljenju jedna od naših najlepših planina. Kad kažem "naših", tu svakako podrazumevam zapadni Balkan iliti region. Političke granice su za mene obična formalnost. Durmitor je visok 2523m (Bobotov kuk), a ima više vrhova čija visina prelazi 2000mnv. U podnožju Durmitora na nadmorskoj visini od ~1500m se nalazi prostrana Jezerska visoravan u kojoj je smešten gradić Žabljak, kao i mnoga sela. Najveća lepota tog kraja su jezera kojih ima čak 20-ak ukupno na Durmitoru.
Satelitski snimak područja (izvor - google maps):
Prvog dana boravka odlučujemo da obiđemo najpopularnije jezero na Durmitoru za koje su mnogi od vas verovatno već čuli - Crno jezero. Tako ću i ovu reportažu podeliti po danima.
Prvi dan - Crno jezeroDan je bio prohladan uz dosta oblaka, ali prijatan za šetnju. Smešteni smo bili na Žabljaku i odatle se peške upućujemo ka Crnom jezeru. Lepa šetnja od nekih ~4km bez previše uzbrdica i nizbrdica.
Žabljak je od davnina planinsko turističko mesto. Jedan od najstarijih hotela je Planinka:
Usput do jezera bilo je lepih mesta za odmor:
Povremeno bi bljesnuli predivni pejzaži:
A kakav bih ja to bio gljivar kad ne bih malo skrenuo sa puta u šumu da potražim gljive:
I tu ih naravno nađem.
Žuti planinski vrganj (Butryboletus subbapendiculatus):
Popularnije lisičarke (Cantharellus cibarius). Skupilo se za prelepu čorbu.
Bilo je tu još svašta nešto, neću da vas smaram mnogo sa gljivama.
Crno jezero je svakako najatraktivnija turistička destinacija na Durmitoru i uvek ima jako puno turista, pogotovo leti kada je lepo vreme. Uglavnom su to strani turisti iz raznih krajeva Evrope, ali ima i naših ljudi.
Iznad Crnog jezera dominira vrh Durmitora Međed (2287mnv.) Ne spada u najviše vrhove Durmitora, ali je zbog svoje lokacije atraktivan i jedan od najupečatljivijih vrhova ove prelepe planine.
Jezero je ledničkog tipa. Nalazi se na visini od 1420mnv. Sastoji se od Velikog i Malog Crnog jezera, i najveća dubina je ~50m.
Ime je naravno dobilo po neobičnoj tamnoj boji koja je posledica odsjaja od guste četinarske šume koja ga okružuje.
Krećemo u obilazak jezera kružnom pešačkom stazom koja je dugačka blizu 4km.
Veći deo staze ide kroz šumu...
... ali se povremeno ukaže prelepa oblala:
Mama patka i mali pačići uživaju
Uživaju i oni...
... a i oni
Koliba smeštena kod procepa između Malog i Velikog jezera:
Polako se približavamo početnoj tački:
I zatvaramo krug na verovatno najlepšoj lokaciji za fotografisanje jezera:
U povratku se delimično razvedrilo, pa je predeo izgledao još lepše:
Idealna lokacija za vikendicu, šta kažete?
Sve u svemu, jedna lepa šetnja od ~12km posle koje su noge prilično bolele. Sutradan se upućujemo u detaljniji obilazak kolima.
Toliko o prvom danu, a nadam se da ću reportažu završiti večeras.