Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2019 - II dekada  (Pročitano 10405 puta)

Van mreže mareeram

Odg: Oktobar 2019 - II dekada
« Odgovor #20 poslato: 14. Oktobar 2019. u 23:44 »
Onda @ Stefano, evo ti predlog za destinaciju, Novi Zeland, gledam prognozu za naredne dane, do 13,14 C max red sunca red kiše (natapače fine), svežina, sve zelenoooo, milinaaaaa.  :cheer:

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #21 poslato: 14. Oktobar 2019. u 23:47 »
Ako ostavimo za trenutak po strani posledice koje ostavlja dugotrajna suša i činjenicu da je kiša preko potrebna, i pričamo isključivo o subjektivnom utisku (da li nam prija ovakvo vreme ili ne) - opet ne mogu da se složim da je ovo idealno vreme za sredinu oktobra. 

Naravno da je suvo/sunčano vreme veoma povoljno za aktivnosti na otvorenom, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica koju je Stefano pomenuo - a to je značajno slabiji intenzitet sunčevog zračenja nego leti, te na Suncu bude podnošljivo i u periodu od 11-15h. Ma, potpisao bih da naša leta budu kao narednih 7 dana u temperaturnom smislu, još uz ovakav položaj Sunca (kada bi to "astronomski" moglo  :D ).

Ali, ali... čisto subjektivan utisak: bilo bi mnogo bolje, ako je već naišao ovako stabilan i sušan period - da maksimalne temperature budu negde između 15-20°C. Ne zato što je to oktobarski prosek, nego zato što zaista više prija nego ovih skoro pa 30°C (pogotovo ako je čovek i fizički aktivan tokom dana). :)

Ma meni je vreme do jaja. :) Temperature idealne pa me smara da idem u kanc i radim iz gajbe na terasi, u fazonu laptop u krilo, zabodem se na ljuljašku k'o da imam 10 godina i peglam. U nekoj pauzi se provozam do Ade, rentam bajs i zabodem par krugova, pa sednem u neku baštu u Beton hali na klopu - milina. Jedino što su ovakvi uslovi skoro isključivo rezervisani za "miholjsko leto". Tada je sunce dovoljno nisko da ne smeta ni kada je u zenitu. A temperature i vlažnost vazduha idealne da se ne znojiš. Da mogu, zadržao bih ovo vreme zaista do decembra. :)

Dakle, verujem da ne bi morao da uskratiš sebi nijednu od pomenutih aktivnosti - da je kojim slučajem Tmax bila 10ak stepeni niža. :grin:
« Poslednja izmena: 15. Oktobar 2019. u 00:14 Srks »

Van mreže sale pn

« Odgovor #22 poslato: 14. Oktobar 2019. u 23:49 »
Nije se to odnosilo na tebe Stefano, nego sam uopsteno to napisao za bleju po kaficima, cisto zapazanje. I ja bih  se radovao Miholjskom letu, ali da je predhono bilo hladniji i kisovit period. Mi evo vec skoro puna tri meseca imalo stabilno suvo i toplo vreme sa dva kraca prekida, pa bi bio valjda red da naleti neki ciklon sa padavinama, tako da me dalji nastavak istog bez ikakve najave za neku kisu i ne raduje bas. Tacno je da na vreme i klimu ne mozemo da uticemo, ali ja eto ne mogu da svarim da ovako moze da traje i traje i traje, da veze tri meseca bez ikakve kise, nikako mi ne ulazi u glavu i to dve godine uzastopno. A tek sto ce ovaj oktobar imati inperisvan niz letnjih dana, takav niz nije nikad ni zabelezen u Cupriji od 1961. godine pa na dalje. Neka bude toplo, ali u nekim granicama normale, ovo je cista bolestina danas Tmax 30.4C, i bice jos nedelju dana sa Tmax preko 25C, niz letnjih dana je poceo u subotu.

Van mreže mareeram

« Odgovor #23 poslato: 14. Oktobar 2019. u 23:53 »
Slazem se sa Saletom...

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #24 poslato: 14. Oktobar 2019. u 23:54 »
Ni ja nemam apsolutno ništa protiv ovakvog vremena samog. Jedino su mi maksimumi zaista preterani za ovaj deo godine. E sad, i sam naziv "miholjsko leto"  u narodu dobrano oslikava da je to nešto čega takoreći u nekom obliku bude svake godine. Nekad više (duže), nekad manje (kraće).  I to kažem kao dominatni ljubitelj hladnog dela godine.

Ali, nakon onih prizora sa Goča, pa i ovih i mnogobrojnih iz okoline, nije ti nimalo svejedno.... najgore je što Stefano kaže, mi apsolutno nikako ne možemo da utičemo na to.
Da se razumemo, za prirodu je normalna suša "zdravija" od normalne povišene vlage, ali nekako taj prizor spaljenog ili ovako ispucalog terena asocira na meni neke najgore i najdosadnije klimate, i onda mi je to uh....
Plus, da je to na vrhuncu žarkog leta pa i da razumem, ali mi ćemo isti taj prizor da gledamo sve do pozne jeseni kako je krenulo.

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže mareeram

« Odgovor #25 poslato: 14. Oktobar 2019. u 23:57 »
 ^^ Isto, a mrzim i da vidim izuzetno nizak nivo Save i Dunava....

Sad prekidam na ovu temu. Već sam i preterao vrv..  :blush:

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #26 poslato: 15. Oktobar 2019. u 00:16 »
Ma, potpisao bih da naša leta budu kao narednih 7 dana u temperaturnom smislu, još uz ovakav položaj Sunca (kada bi to "astronomski" moglo  :D ).
U junu sam bio u Švedskoj i tvoj opis odgovara temperaturi i sunčevom zračenju koje sam doživeo tada. Kada sam se vratio u BG imao sam osećaj kao da sam se teleportovao iz aprila/oktobra u jun. :)

Citat
Dakle, verujem da ne bi morao da uskratiš sebi nijednu od pomenutih aktivnosti, sve i je Tmax bila za 10ak stepeni niža.  :grin:
I slažem se i ne slažem se - mogao bih, ali bi subjektivni osećaj bio lošiji. Npr. bajs volim da vozim na temperaturama između 20 i 30 C, jer imam naviku da vozim u kratkim pantalonama i kratkoj majci, što na temperaturama ispod 20 C nije prijatno.

Poenta mog komentara je bila u tome da šta god mi pisali ovde neće uticati na to da suša traje kraće ili duže. Iz mog ugla najbolje je prilagoditi se vremenskim prilikama u datom trenutku. Npr. ja ne volim sneg, al' volim da vozim po snegu za svoju dušu - tj. da nađem bezbednu lokaciju (prazan parking ili poljanu) i da driftujem iz meraka --> prilagodio sam zadovoljstvo vremenskim prilikama. Bolje tako nego da pizdim u fazonu "kada će da se otopi ovo sranje".

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #27 poslato: 15. Oktobar 2019. u 00:26 »
 ^^ Za bajs i jesi u pravu, otpor vazduha čini da ne bude baš prijatno čim je malo svežije (osim ako ne voziš baš neki "grdan" uspon, što svakako nije slučaj na Adi).

E, ali kad su u pitanju aktivnosti kao što su npr. fudbal, basket, trčanje... tu su mnogo bolje i prijatnije temperature između 10 i 20°C, barem sa mog stanovišta.  :)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #28 poslato: 15. Oktobar 2019. u 09:13 »
Vidim da je moj prijatelj Stefano uspeo da "razbudi" ;) veoma uspavani forum (da krenem od sebe - baš sam se ulenjio što se tiče pisanja na jedinom meteo-forumu koji pratim) pišući "taktički mudro" ;) pa se povela interesantna diskusija.
Što se mene tiče - ne smeta mi što su sredinom oktobra temperature u Srbiji čak 26-30°C (juče u Ćupriji 30.4°C) ali žao mi je što je u nekim krajevima Srbije velika ili izrazito velika suša. Svakako razumem ljude koji po mnogim pitanjima veoma zavise od vremenskih prilika, količine padavina, jutarnjeg mraza ...
Ovo je tema o aktuelnim vremenskim prilikama pa neću pisati o tome da li (ili koliko) na moje poslovne ili privatne aktivnosti/planove utiču vremenske prilike u Srbiji. To je možda prikladno za "Chat" ali kao čovek koji je "prevalio pola veka"  ;) neću pisati o svojim putovanjima ili poslovnim sastancima na forumu (da o tome hoću da pišem "otvorio" bih FB nalog pa bih tamo "kačio" slike kao što to rade ne samo neki klinci nego i ljudi mojih godina kojima je izgleda "bitno" da postave slike sa svakog aerodroma, restorana, plaže, kafića).

Umesto toga ću navesti nešto što svakako nije normalno:

jutros je u Vršcu minimalna temperatura bila čak 21.1°C! Uz pojačan jugoistočni vetar noć u Vršcu je bila ekstremno topla za sredinu oktobra.

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #29 poslato: 15. Oktobar 2019. u 09:33 »
29.1 Tmax juce i 6 C Tmin jutros... Trenutno "sijemo" 16 C i grabimo ka tridesetici verovatno.

Jos jedan suncan i vedar dan u nizu.
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #30 poslato: 15. Oktobar 2019. u 20:27 »
Nikakva novost ni danas, suncano i toplo, gotovo tiho. Ponovo 30-ice i velika dnevna amplituda (Vrsac izuzetak :grin:):

Izvor: Ogimet

« Poslednja izmena: 15. Oktobar 2019. u 22:48 Milosh »

Van mreže mareeram

« Odgovor #31 poslato: 16. Oktobar 2019. u 13:48 »
Evo počeli su da pišu i o suši, zaista je bilo vreme da se oglase mediji i na taj način, a ne samo da bruje o lepom vremenu i Miholjskom letu..

https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1239528/Velika-Morava-nizak-vodostaj.html?utm_source=webpush&utm_medium=push&utm_campaign=CampaignName

Ovo je užas!
Imam osećaj da će Velika Morava uskoro (pod tim mislim narednih godina) malte ne presušiti... :confused: :facepalm:

Van mreže Bart

« Odgovor #32 poslato: 16. Oktobar 2019. u 19:11 »
Danas tmax verovatno oko 29C, svu u svemu lep dan...

Nisava, slikana iz korita...

Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #33 poslato: 18. Oktobar 2019. u 09:26 »
T-max juce 26 C, t-min jutros 6.5C

Vedar i suncan dan, takt 13 C.
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže mareeram

« Odgovor #34 poslato: 20. Oktobar 2019. u 09:55 »
Sad sam prošao kroz selo Voluja, opština Kučevo, potok koji je uvek imao vode je presušio potpuno.. Pek je na izuzetno niskom nivou...

Van mreže David01

• *
  • Starost: 23
« Odgovor #35 poslato: 20. Oktobar 2019. u 17:57 »
Osim već spomenute toplote, čitava dekada je bila sunčana uz retko koji oblak na nebu (uglavnom cirrus), a tako bi trebalo da bude i do samog kraja treće dekade. Ovolikoj vedrini retko koji avgust može da se pohvali, a kamoli oktobar. :sun:

Jeste lepo vreme i prijatne temperature, ali ovo je po mom mišljenju zaista preterivanje...

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #36 poslato: 20. Oktobar 2019. u 19:45 »
Sve treba da ima neku sredinu, pa i ovo lepo vreme koje je sada već traje predugo, sušni period je baš izražen. Da ne pričam o mestima gde su konvekrivne pa davine tokom leta izostale. Mada koliko je vreme lepo ovih dana toliko su ljudi bolesni u mojoj okolini, nešto tu i ne odgovara. :huh:

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #37 poslato: 20. Oktobar 2019. u 20:48 »
Još jedan dan u nizu koji je protekao u sunčanom i toplom vremenu. Ako ništa drugo današnji je barem kvalitetno iskorišćen. Vanzemaljce nisam pronašao. Izgleda da ne vole sunce  :laugh: