Šta reći što do sada već nije?
Sličicu iznad uopšte ne želim da komentarišem, dok je prosek ECMWF ansambla u današnjem izlazu 00Z malo "bolji" po pitanju ukupne količine padavina, odnosno u narednih 15 dana na području Beograda ona dostiže 4,2mm, od čega "čak" 1,4mm u toku sutrašnjeg dana. Ne sećam se kada sam za 15-dnevni period poslednji put video ovoliko malu količinu padavina na kartama i dijagramima za ovo područje kao u poslednjem izlazu bilo kog numeričkog modela koji sam pogledao, a koji "hvata" taj vremenski interval. To se naročito odnosi na ovo doba godine, a padavine na kartama i dalje "nemilosrdno isparavaju". Na stranu to što je 2019. godina najtoplija na stanici Beograd-Vračar u prilično dugoj istoriji zvaničnih meteoroloških merenja, što je klimatološka jesen bila treća najtoplija za referentni period 1981-2010, a gotovo do samog kraja ekstremno sušna, što još uvek nije zabeležen ni "statistički centimetar" snežnog pokrivača u ovoj zimskoj sezoni, čak nijedan ledeni dan (Tmax<0,0°C) ako bi se klimatološki analiziralo (20-20UTC), te ekstremno mali broj mraznih dana koji se tek u ovoj sedmici značajnije povećao... Po meni, da nije potpuno poražavajuća ova izražena vremenska monotonija u poslednjih pet meseci uz kraće prekide, a kojoj se još uvek ne nazire kraj, bila bi prava komedija.
Kada je u pitanju područje Srbije, od prognoziranih ukupnih padavina u narednih 16 dana (sličica iznad) 85-90% bi trebalo da se izluči u narednih 36h.
Skrenuo sam sa teme, oprostite mi. Ponele su me emocije ove večeri, a ni zdravstveno nisam najbolje.