Znam da ste na osnovu naslova u prvi mah pomislili da će reportaža biti posvećena današnjim iznenadnim nestabilnostima u Beogradu, ali priča vas ovoga puta vodi u južnije krajeve.
Žao mi je što je ovaj deo foruma potpuno zamro i što više gotovo niko ne objavljuje reportaže kao u stara dobra vremena. Ponestaje i meni volje, ali probaću da malo razmrdam i ostale.
Elem, u ova teška vremena godišnji odmor nije ispao baš onako kako sam ga planirao ranije, ali sam gledao da izvučem maksimum iz situacije i proveo nekoliko dana u seoskoj izolaciji u planinskim krajevima jugoistočne Srbije. Tu me sačekao i početak konvektivne sezone, koji opšte gledano nije bio bogznašta, ali ako uzmem u obzir da je jugoistok Srbije "bolje" prolazio u prethodnom periodu i da sam bio na lokaciji sa izuzetnim pogledom, nakupilo se tu materijala za reportažu.
Dan prviOčekivalo se dosta od ovog dana, razvoj kumulusa je krenuo rano:
Jedna konkretnija ćelija se formirala malo severnije uz lepe kišne zavese i povremenu tutnjavu:
Dolazim do lokacije sa boljim pogledom na ceo oblak, ali tad je već bilo jasno da se sistem polako gasi:
Kasnije tokom popodneva, na nebu su ostali samo ostaci dnevnog konvektivnog razvoja:
Prvi dan konvekcije je ionako bio samo uvod u naredna dva.
Dan drugiTokom dana se dugo zadržala slojasta oblačnost, ali čim se razvedrilo u ranim popodnevnim satima, na nebu su se pojavili zanimljivi kumulusi lentikularnih formi:
Brzo se naoblačilo i ukazao se pogled na lepe kišne zavese:
Pojavljuju se zanimljivije formacije i kreće da grmi:
Tamne baze se pojavljuju nad glavom uz jaku uzlaznu struju, postaje sigurno da sledi pljusak:
Pokušaj gif-a:
I jedan video:
I stiže dobar pljusak uz povremenu grmljavinu:
Nakon pljuska, magla i fraktusi su se pojavili momentalno uz padine planine:
Pogled ka zapadu je obećavao još kiše i pljuskova te večeri i na kraju su okolne stanice zabeležile 20-ak mm ukupno.
Dan trećiTreći dan je najmanje obećavao, najpre zbog dugotrajne natapače u prepodnevnim satima i jako malo sunca kasnije. Tek nakratko je provirilo. Ali dinamički parametri su bili najbolji i zahvaljujući jednoj frontalnoj zoni, ovaj dan je doneo najzanimljivija dešavanja.
Nazirale su se polako šelfolike formacije u daljini i začula se prva grmljavina:
Ništa tada nije ni slutilo kakav će se ludački šelf pojaviti za pola sata:
Formacije savršene:
Čekati ovakav šelf na planini je bilo neverovatno iskustvo, jer se baza toliko nisko spustila da je u jednom trenutku bila ispod moje trenutne lokacije:
U trenutku je pala noć uz jak ledeni vetar:
Naravno, i ovoga puta je usledila serija dobrih pljuskova i lepa količina kiše se skupila.
Toliko od mene, nadam se da će nam nastavak sezone doneti još zanimljivih dana.