Da mi je neko pre 2-3 dana rekao da će i današnji dan proći bez ijednog cb-a u ovom delu Vojvodine, ne bih mu verovao. Ali dobro, to je i čar praćenja vremenskih prilika (posebno nestabilnosti) jer se s njima nikad ne zna, a za one poput mene koji imaju malo znanja i iskustva o meteorologiji, ovo je prilika da se nešto novo nauči.
Nije samo taj deo Vojvodine u pitanju, jako je velika oblast koja je prošla bez gotovo ikakvih dešavanja u prethodna dva dana. Ovo su ukupne munje u prethodna dva dana, tj. od 2. jula u 00UTC do 4. jula u 00UTC prema blitzortungu. Jako se lepo vidi ova prostrana oblast od severa Šumadije i Mačve preko većeg dela Srema i većeg dela Bačke koja je prošla bez gotovo ijednog Cb-ja u prethodna dva dana, a samim tim i bez padavina s obzirom da su sve padavine bile posledica duboke konvekcije.
E sad, ako me pitaš zašto je to tako, ni mojih 15-ak godina aktivnog praćenja ovakvih dešavanja nisu dovoljno da bih dao odgovor na to pitanje. Gledajući sve dostupne modele, nije bilo nijednog razloga da ova pomenuta oblast ima manje konvekcije nego ostale, a čak je bilo i varijanti modela koje su najviše razvoja davali upravo na području Srema i Bačke.
Beograd, kao i uvek na samoj granici dešavanja i nijanse su odlučile da ipak ostanemo u toj suvoj i stabilnoj zoni. Mene je iz ličnih razloga jedino iznerviralo što se velika kiša ispadala severnije i istočnije, dok po južnim Beogradskim obodima i šumama po kojima gljivarim nije palo ni kapi kiše u prethodnih 10-ak dana i mogu polako da se opraštam od letnje sezone, koja je ipak, ruku na srce, bila odlična u junu. Potajno sam se nadao reprizi 2018. kada se sezona odužila do početka avgusta. Ali neću da davim više o tome jer nije za ovu temu.
Umereno oblačno, svežije, prijatan vazduh ulazi kroz prozor. T 22°C.