U Beogradu je sunčano i veoma toplo, danas će maks. temp. biti 35C (prethodna dva dana bilo je 35.3C i 36.2C) a pad temperature uz severni vetar se očekuje dok ovo pišem.
GFS je za ove veoma tople dane na području Beograda bio bolji/precizniji od IFS/ECMWFa - razlika je naročito uočljiva za danas kada je IFS "držao" 31C.
Naravno - nisu modeli svemogući, naročito ne globalni pa iako se često piše o "lupetanjima" numeričkih modela vredi pogledati i prognoze koje rade profesionalci kojima su dostupni svi postojeći modeli i od kojih se očekuje da daju i "lični pečat" pa se ipak povremeno dešavaju velike greške - npr. za dosta aerodroma (na Balkanu) su TAF prognoze bile dosta nepouzdane tokom nestabilnog perioda (moj prijatelj iz DWDa je pratio prognoze za neke aerodrome u zemljama na Balkanu i to je poredio sa "njihovim" auto-TAFom za iste lokacije) a u pitanju su prognoze za kratak vremenski period (24h) koje rade ljudi koji dobro poznaju lokalne vremenske (ne)prilike. Verovatno niko od ljudi koji se time bave ne bi voleo da pročita kako su oni "lupetali" (a neke prognoze su bile izrazito loše) pa zato mislim da nije sasvim prikladno ni da se relativno često piše kako "modeli lupetaju" (ili nešto još "gore") iako razumem "pesničku/umetničku slobodu"
ljudi koji to pišu. Nekada prognostičari nisu imali ni 35-40% onoga što je sada dostupno ali prognoze "danas za danas" uglavnom nisu bile manje kvalitetne (ali prognoze za naredna 3-4 dana su svakako bile dosta manje pouzdane nego u današnje vreme).
Zadovoljstvo je (bar meni) videti odličnu "ručnu prognozu" u situacijama kada se modeli dosta razlikuju ili još bolje - kada skoro svi modeli "daju" slično (i budu "u krivu" što bi rekli neki na zapadu Balkana) a prognostičar ili mali tim prognostičara predvidi nešto bitno drugačije i bude/budu u pravu, jer ako se striktno "držimo" modela nećemo moći da pokažemo sopstvenu sposobnost za "korekciju na pravu stranu".
Napominjem da ovo što pišem svakako nije upereno protiv bilo kog člana ovog foruma - ima pojedinaca koji neke stvari doživljavaju lično, lako se uvrede i slično
a znajući da je na forumu dozvoljeno i "kukanje"
kada npr. nema kiše (i u situacijama kada kiša uopšte nije neophodna što se tiče poljoprivrede i slično) pa čak i kada neko mesto ima npr. za decimalu nižu/višu temp. od nekog drugog (pa nije "šampion") ili 1-2cm manju zvaničnu visinu snega u odnosu na nečiju procenu, smatram da i moj post može da "prođe"
jer nikoga ne "napada".
P.S. Dok sam završio nepotrebno dugačak komentar, temp. je sa ~35C opala na 32.5C.