@Milosh
Da si uzeo godišnji odmor i otišao u Bar, verujem da bi tvoj prethodni komentar bio mnogo više optimističnog tona. Jasno da je gljivarima sve ispod 20mm slabo, ali sa aspekta relativne promene u odnosu na prethodnih mesec dana, 10mm je sasvim fer količina. Pritom, koliko su modeli smanjili za Vojvodinu, toliko su povećali za ostatak Srbije. Ipak smo mi sa druge strane Dinarida koji nas štite od težih posledica Đenovskog ili nekog sličnog ciklona sa Jadrana. U jesen iz takvih situacija primorje dobija potop, a sa druge strane Dinariskih planina ono što vetar pogura. Našim ljudima je i par kapi kiše dovoljno da ostanu kod kuće, tako da će većini ovih četiri dana od petka uveče do utorka uveče delovati kao prirodna nepogoda. Imao sam 'sreće' u poslednjih par godina da se dvaput nađem na pravom mestu za 50-100mm u jednom danu, to Srbija ne bi podnela.
Znamo da globalni modeli hoće dva dana pred ciklon malo da se pogube, znamo i da sama priroda ciklona otežava računanje prognoze, tako da ne bih unapred ništa isključio. Ciklon je moćan, protutnjaće celom Evropom uzduž i popreko, a snimci sa primorja su tu da nas 'razonode'. Ono što je sigurno, biće ozbiljnog zahlađenja za vikend, a biće i kiše, samo je nemoguće reći tačno gde i koliko.
Ovo je naravno špekulacija, ali deluje mi da ovo neće biti izolovani ciklon, već bi mogli da uđemo u jedan manji ciklus vikend ciklona. Pogotovo što vidimo da je Mediteran dosta topao i ima šta nam ponudi, čim ga neki događaj probudi. Za nas na forumu kraj monotonije, ali nažalost sa posledicama po zdravlje opšte populacije u mesecima koji dolaze.
Za kraj (slobodno prebacite u meteo chat ako se ne uklapa post u prognoze), moja želja za ovu jesen i zimu je što više Đenove i Košave, zbog kvaliteta vazduha u našim krajevima. Inače će nas zagađenje pokositi.