Potaknuo me Kimi da ovo napišem. Možda nekog bude zanimalo.... Kimi i ja navijamo za zimu, ali sam posta dosta obazriv sa zadnjim dešavanjima. Ovo su neka moja zapažanja...
Negativni PNA je super da se oslabi JS preko Atlantika kasnije. Dobijemo to, greben ode do centra Sjevernog pola, što nije često, a onda... U narednim danima očekuje se veliko hlađenje S.Amerike, ako se nastavi ova sramežljiva psotavka grebena preko Atlantika sada, šta će se onda desiti!? Osim, ako hladni udar ne udari toliko nisko pri izlasku od Amera, da ciklone potonu i uguraju topli zrak preko većeg dijela Atlantika, što je postala rijetkost u ovim godinama, što je vjerovatno razlog Golfska struja.
Iako su neki portali najavljivali ScandiAC, znao sam da toga ne može biti, pa neka ga je i EPS postavljao za prvu dekadu, jednostavno, PV to neće dozvoliti tako lako. Po modelima ponovo se postavlja taj omraženi (ove zime) greenlandski blok.
Fale mi karte globalne cirkulacije vjetra, tako da ne znam da li bi taj segment pomogao. MJO blokirajuće faze su dobre, ne prelaze brzo, kao što sam ranije imao utisak polovinom januara, ali iščezavanje u fazi 7 i 8 konvekcije u tim regijama je primjetno na drugoj karti.
Nemamo vremena puno za čekanje, zato želim čim prije vidjeti posloženi blok. Evo kako izgleda raspored pritiska pri ovim fazama, kada se uračuna i wQBO, dobije se slično:
Ensi su dodatno raspršeni za 7. i 8. februar. Zagreb sam uzeo jer učinkovitije prikazuje zahlađenje koje treba doći.
Ako odemo mao gore, vidi se kako PV pod pritiskom visina sa Pacifiak se gura prema Sjeveru Atlantiak i Evropi,
a onda uz slabije zonalno strujanje preko Atlantika, dolazi do stvaranje dva "centra" PV u donjoj stratosferi, jedan sjever Amerike, drugi preko Scandi i Sibira (50hPa). Ovakva raspodjela jezgri PV-a, je posljedica slabljenja PV-a zbog ponovnog poremećaja koji se vidi na 10hPa, gdje je vrlo blizu da opet pređu vjetrovi na istočni smjer.
PV je slab, što pokazuju slojevi blizu troposfere:
Ovakve pozicije PV-a, nama nisu povoljne, trebala bi orijentacija ovog drugog centra biti bliže | nego /, jer bi se to pomoglo da se isforsira bolji blok preko Atlantika i zapadne Evrope, pa čak i neki zapadno pomjereni ScadniAC. Kako je to otežano za prvu dekadu, onda se AC više pozicionira prema Greenlandu, bar dok se ne dobije bolje forsiranje HP preko Atlantika dok se PV ne pozicionira svojim dijelom preko Evrope i smanji uticaj preko Atlantika.
Prije 5 dana kada sam gledao PV, on je bio orijentisan preko Sibira, te je bio oslobođen put preko Atlantika, sada to otežava situaciju. Možda sa svim ovim nisam ništa pametno rekao, ali su i dalje sve karte na stolu, iako je sada malo krenulo lošije za ozbiljniji zimski prodor krajem prve dekade i početkom druge mjeseca februara.
Sredinom dekade će vreo zrak se podići iz Sjevera Afrike prema Sredozemlju, biće ponegdje novih temperaturnih rekorda, nakon onih kada je snijeg pao u Madridu.