Ako ništa, bar sam malo razdrmao uspavanku na forumu.
Naume, baš kao što kolega Risbo reče... te neke stvari su nam samo jedna obična inicijalna kapisla da možemo uopšte nečemu konkretnijem da se nadamo.
Na kraju je uvek najbitnije kako se to sve skupa posloži u cirkulaciji iznad severne hemisfere, naravno najkonkretnije istočnog Atlantika i samog kopna Evrope.
Džaba nama, kao vrlo povoljna situacija, mirniji period islandskog minimuma kad se nizak pritisak ugnezdio na zapadu Evrope između prezapadnog bloka na Atlantiku i opet sa druge strane preistočnog visokog pritiska u Aziji.
Kad kažem aktivacija Atlantika u periodu koji se nazire, nije to baš ona strašna zonalka sa nekoliko mega ciklona u seriji od Kanade do Murmanska...ali opet, ono drugo, sve skupa u cirkulaciji okolo Evrope je glupo postavljeno tako da mi lako upadnemo pod taj topli uticaj ciklona na okeanu hteli mi to ili ne.
Za još dalji period glavno je ono šta uopšte namerava ovaj visoki pritisak koji je stalno prisutan u Aziji, zbog koga nema prodora jačih ciklona s okeana dublje u rusko kopno. Ono što se svi nadamo i priželjkujemo je da konkretnije se makne svojim centrom i posebno grebenom ka Skandinaviji i centralnoj Evropi. Ovako, ako bude stojao tu čisto da izaziva košavu na zapadnom rubu anticiklona bolje da ga i nema..samo remeti pomicanje doline i ciklona sa okeana na istok dublje u kopno, jer bi u tom slučaju možda uspeo da se izdigne azorski anticiklon ka Skandinaviji iza toga..