I ja sam vidio njihov clanak gdje pisu da ima poredjenja sa 1929, sa tim se i ne bih bas slozio. Kao sto je kolega Dane iznad rekao Januar 1929 je isto bio vrlo hladan, a Decembar 1928 prosjecan, znaci vec se tu razilaze, naravno ne znam sta moze biti do kraja Januara, mozda i ovaj bude vrlo hladan ali su to generalno razlicite postavke. Ali je i istina da ima dosta slicnosti sa isto dobrim zimama 1955/1956 i 2011/2012. Sa te dvije zime bi se vec mogla porediti ova godina i to dosta, kao sto sam u temi Januar 2021 i pisao o tome kada smo se bacili na tu temu. Znaci idalje imamo taj isti dobar potencijal, mene iskreno ako pitas nista mi ne fali i da budu te dvije navedene zime sa kojima ima slicnosti, ne mora bas da bude 1929 da bi bila dobra zima.
Vidim da i nova prognoza ECMWF-a ukida budjenje Atlantika do kraja Februara i daje nam uglavnom NAO- i block situaciju do kraja klimatoloske zime.
I 1956 i 2012 su isto imali topao Decembar i topliju prvu polovinu Januara i ono glavno od zime je pocelo oko 25-tog Januara. Tada i sada imamo mnogo slicno poslozenih faktora i signala na osnovu kojih bi mogli vidjeti neku sliku za kraj Januara i Februar, ali opet posto je to dalek datum ima i dosta upitnika.
Mislim da su ovi iz Severe Weather Europe vise mislili na to da neki faktori imaju slicnosti kao 1929 i da su vise isli na to da se nekako "zanemari" to sto je do sada ova zima i ta drugacija pa da bi trebalo kasnije biti kao tada, ali ne znam sta su oni vala mislili. Posto je mozda globalna sinoptika slicna ove godine i 1929 da su vise na to isli nego na to kako je bilo i koliko je bilo hladno u odredjenim krajevima Sjeverne Hemisfere.
Modeli u dalekim satima naravno guraju neke svoje razne scenarije, ali mislim da znamo vec koliko je to pouzdano i zato ih i nepratim za sve dalje od 72 sata.
Kako god, lako bi se mogle ponoviti 1956 ili 2012 racunajuci na to da ove godine imamo iste situacije kao i tada i faktore koji naginju na tu opciju. Ali posto je dalek datum necu da donosim neke zakljucke ili prognoze, to cemo vidjeti kasnije, svakako zabavno je o ovome razgovarati, pogotovo kada imamo dosta toga sto nam ide u korist, i mislim da bi svi bili i presretni kada bi se i jedna od te dvije godine ponovila.