Ja bih samo jos htio da navedem jednu bitnu poentu u vezi tih hladnih prodora poput 2012 posto o tome jos pricamo. Vidim da dosta ljudi prakticno govori da se 2012 "ne moze" ponoviti ili "nece" ponoviti samo na osnovu toga sto je nije bilo vec 9 godina (izuzev naravno jaka hladnoca Januara 2017, kraja Februara 2018), znaci koristenje zakona vjerovatnoce u pogresnom smislu.
Sto se tice takvih prodora hladnoce, moramo da kazemo kolike su sanse da se to ponovi na osnovu toga koliko se faktora i signala slozilo u korist takvog dogadjaja u nekoj odredjenoj godini, na primjer ove 2021 godine su vece sanse da se ponovi nego 2020 u isto doba, zato sto ove godine imamo bolje poslozene faktore. Ne moze proslost da nam bude neki sigurni pokazatelj bilo cega, jer je svaka godina karakteristicna na svoj neki nacin.
Mi bi mogli na primjer da koristimo proslost u smislu da vidimo sa kojim godinama se poklapa ova zima 2020/2021 do sada i da vidimo kakvo bi otprilike trebalo vrijeme biti u ostatku zime, sto je idalje prognoza sa dosta rupa, ali bi i to bilo logicnije nego samo reci, eto od 2012 do danas takav prodor hladnoce se nije desio (izuzev 2017) pa nece ni sada.
A modele pogotovo mozemo bas okaciti macku o rep sto se tice dalekih sati (van 150 sati), modeli uglavnom forsiraju neko "prosjecno" stanje vremena u tim dalekim satima, a dosta puta crtaju ekstreme i na jednu i na drugu stranu i izbrisu ili okrenu vec u sledecem izlazu jer i najmanje pomjeranje ciklona ili bilo cega drugog dovede do drasticne promjene.
Dali su ljudi mogli uopste ocekivati u vrlo toplom Decembru 1955 i Januaru 1956 da ce ih onda pogoditi drugi, a negdje cak i prvi najhladniji Februar 20-tog vijeka? Nisu. Ko moze da kaze da ova zima mozda nece biti i ta koja nas uvodi u period kada ce biti dosta hladnije zime? Niko.
Zato svake zime trebamo uzeti najvise u obzir faktore i signale koji su se te zime poslozili za taj i taj dogadjaj i na osnovu toga vidjeti kolika je vjerovatnoca za taj i taj dogadjaj, a ne na osnovu toga sta je bilo zadnjih 7-9 godina, jer nisu sve godine iste po pitanju faktora, indeksa, signala, stanja klime itd.
Kosto je kolega Srks naveo iznad, Februar 2012 kada se sagleda i nije nesto toliko "specijalno" da se moze desiti samo jednom u pola vijeka.
Ko kaze da Februar ne moze na kraju biti sastavljen od reprize 2012 i od jako tople druge polovine pa da zavrsi prosjecno, sve opcije su uvijek na stolu.
I moj komentar nije bas vezan za temu ali htjedo ovo reci kada se vec prica o tome, nadam se da nikom ne smeta, ja ovo i ne pisem da nekom natjeram svoje misljenje ili bilo sta tako, daleko od toga, vise i pisem da se ljudi malo opuste, jer ako nam se i sprema i ne sprema ponavljanje 2012 ili bilo cega na kraju Januara i u Februaru svakako necemo znati najmanje do 20-tog ili 25-tog Januara, a do tada narode uzivajte u zimi kada je vec dosla.