Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2021 - III dekada  (Pročitano 32768 puta)

Van mreže valjevo014

• *
Odg: Januar 2021 - III dekada
« Odgovor #40 poslato: 24. Januar 2021. u 17:53 »
Kreće kiša.. za sada je slaba, naravno s tendencijom jačanja

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #41 poslato: 24. Januar 2021. u 18:01 »
Umjerena do jaka kisa u Sarajevu..T 4°C..Nadam se brzom prelasku kise u snijeg...

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #42 poslato: 24. Januar 2021. u 19:04 »
Кваси кишица у Београду, још увек онако пролећна, 10.3. Приметно дува И,ЈИ ветар. Видим, очекивано, СУ,СО пробија северац а темп.нешто изнад 5. Чекамо хладан фронт. Ово данас ме помало подсећа на фронт крајем фебруара прошле године. Током дана било скоро 20, а увече код аеродрома најјачи интензитет снега видех. Какве су то пахуљетине биле.
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #43 poslato: 24. Januar 2021. u 19:04 »
Slaba kiša u Pančevu. 1,4 mm
takt.= 9.1°C

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #44 poslato: 24. Januar 2021. u 19:21 »
slaba do umerena kisha, od pre sat vremena, radar se pristojno popunio nad vojvodinom...cekamo proboj fronta... :morning:

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #45 poslato: 24. Januar 2021. u 19:22 »
Lepo pada, prava zimska kisa.
Nakupice se ovde dosta padavina...

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #46 poslato: 24. Januar 2021. u 19:31 »
Toplo, vetrovito, pritisak u bunaru
Citat
Притисак (у термину)     981.5     hPa

Povremeno slaba kisa, takt 11.2C
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #47 poslato: 24. Januar 2021. u 19:50 »
Кваси кишица у Београду, још увек онако пролећна, 10.3. Приметно дува И,ЈИ ветар. Видим, очекивано, СУ,СО пробија северац а темп.нешто изнад 5. Чекамо хладан фронт. Ово данас ме помало подсећа на фронт крајем фебруара прошле године. Током дана било скоро 20, а увече код аеродрома најјачи интензитет снега видех. Какве су то пахуљетине биле.

I mene je situacija prilično podsećala na tu dok sam je pratio na kartama pre recimo 3-4 dana dok se davalo 10-20mm, pa i do 30mm (GFS) pri prolasku fronta. Kako se termin primicao i padavine iščezavale, tako je postajalo jasno da od toga nema ništa ni približno. Uz ovih 1-2mm koliko je "preživelo" na kartama, Beograd se ne bi ni zabelelo do jutra. Ali ako uzmemo u obzir da modeli često potcene padavine kod ovakvih frontova (setimo se onoga početkom januara kad je čak i zagrmelo), verujem da može biti rano ujutru barem nekog simboličnog snežnog pokrivača.

Ono što će biti najzanimljivije za praćenje u narednih nekoliko sati je krajnji sever i severozapad. Meteogrami za Sombor i Suboticu i dalje nestvarno izgledaju uz 15-20mm mokrog snega u kratkom periodu. Već malo južnije (Vrbas, Bečej..) ni traga ni glasa od svega toga. Ali eto, zbog kolege Ciklona ću navijati da ta pruga intenzivnih padavina prevari modele i sklizne koji km južnije.

Što se tiče Beograda. Prošla je jedna tura slabe kiše, palo je 0.4mm. Nakon prestanka kiše se ponovo razduvala košava i duvaće sve do fronta. T 10.2°C

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Jovan99

• *
  • Starost: 25
« Odgovor #48 poslato: 24. Januar 2021. u 20:04 »
Cela Vojvodina trenutno obojena plavo-zeleno-žutom bojom :)

Poslato sa MRD-LX1 pomoću Tapatoka

Van mreže valjevo014

• *
« Odgovor #49 poslato: 24. Januar 2021. u 20:09 »
Ne pada ništa trenutno.. Citam vase komentare o februaru prosle godine, ako mislimo na isti dan 27mi februar (čini mi se) slazem se kakav je to intenzitet bio, u Valjevu je za kratko vreme palo 8cm mokrog snega na vec prethodno natopljenu podlogu nakon jake kiše... Taj intenzitet se ne zaboravlja

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #50 poslato: 24. Januar 2021. u 20:27 »
Očekivano "težak" dan pred promenu vremena. U Beogradu je jutros, tokom prepodneva i sredinom dana, uz promenljivu oblačnost, bilo sunčanih intervala, naročito oko podneva. Posle podne je usledilo postepeno jače naoblačenje, a malo pre 18h je počela slaba kiša. Bilo je relativno toplo sa temperaturom znatno iznad proseka za ovaj period godine uz slab i umeren, južni vetar. Kasno posle podne je okrenuo na jugoistočni pravac, a zatim i bio u pojačanju, tako da je ove večeri vetrovito uz uglavnom umeren, na udare jak vetar. Minimalna temperatura je iznosila uglavnom od 7 do 9°C, koliko je bilo na stanici na Vračaru, dok je na vojnom aerodromu u Batajnici (severozapadna periferija, ravničarski deo grada) rano jutros izmereno 3°C. Maksimalna temperatura je bila ujednačenija između različitih delova grada i iznosila je 14-15°C (na stanici na Vračaru je zvanično bilo 15,1°C). Vazdušni pritisak je znatno ispod normale sa tendencijom daljeg, sve bržeg opadanja.

Trenutno je potpuno oblačno, vetrovito i još uvek relativno toplo, i bez padavina. Po AMS na Vračaru, temperatura iznosi ~10,5°C, košava duva brzinom 4-5m/s sa udarima oko 10m/s, dok vazdušni pritisak sveden na nivo mora iznosi 994hPa.

Do sada je u Beogradu palo nešto manje od 1mm vodenog taloga, a sada sledi padavinska pauza u trajanju od nekoliko sati.

Za to vreme, na severu i zapadu Bačke, kao i krajnjem severu Banata, pada kiša uglavnom umerenog intenziteta i na ovom području će, kao što se već pisalo na forumu, biti obilnijih padavina do jutra. Temperatura je, prema zvaničnim merenjima u 20h, opala na 5°C na Paliću i u Somboru (po poslednjim podacima od 20:30h po AMS u Somboru je "nepunih" 4°C).

Na Kopaoniku pada slab sneg na -1°C uz gustu maglu i vrlo jak, južni vetar.

Dok sa nestrpljenjem iščekujemo noćašnji rasplet sitiuacije, u "komšiluku", u ovim trenucima, "najzanimljivije" je u Gorskom kotaru i Lici, te u Cazinskoj Krajini. Vejavica je na delu auto-puta Zagreb-Rijeka i Zagreb-Split, počev od Bosiljeva:

Izvor: https://www.hak.hr
« Poslednja izmena: 24. Januar 2021. u 20:54 Srđan »

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #51 poslato: 24. Januar 2021. u 20:28 »
Ovaj predfrontalni vetar totalno zatajio. Udari idu tek do 8-9M/S, toliko su modeli davali srednjak sada. ::)

Pritisak sveden na morski nivo 993,6mb.

Kući nešto jače duva, ali opet ništa specijalno toliko.

Hladan vazduh zapadnije najbliže došao do Slavonskog Broda, tamo je 2°C. Svuda duva vrlo jak vetar uz zahlađenje, dvocifreni prosek, pa valjda i ovde on neće razočarati.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #52 poslato: 24. Januar 2021. u 20:47 »
U Novom Sadu umerena kiša. +8.0°C

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #53 poslato: 24. Januar 2021. u 21:09 »
Umerena kiša i u Melencima već nekih 2 sata. Ne posustaje za sada  ::)

8°C
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #54 poslato: 24. Januar 2021. u 21:35 »
U Paraćinu oblačno, toplo i vetrovito veče. Udari jugoistočnog vetra dostižu 14 m/s, očekivao sam da to bude jače. Trenutne temperature: Paraćin 12.9C, Karađorđevo brdo 12.5C, Donja Mutnica 11.7C, Stubica 11.3C.

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #55 poslato: 24. Januar 2021. u 21:47 »
Dojave o pahuljama skroz do istoka Hrvatske, moglo bi uskoro i na severozapadu Vojvodine. Nema nam člana iz Odžaka da prijavi situaciju.

Poslušao me malo vetar, u zadnjih sat se baš razduvao kući pa je imao i olujne udare.

U Beogradu i dalje ništa, slab do umeren vetar.

Na zapadu hladnoća stiže polako blizu Šida.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Zika

« Odgovor #56 poslato: 24. Januar 2021. u 21:55 »
Prve pahulje i u Subotici kroz umereno-jaku kišu.
https://www.subotica.com/uzivo/kamera-jadran-korzo.html

Tako blizu a trebaće 5h da dođe do Melenaca gde se i dalje održava umerena kiša  :sleep:

EDIT: Jaki udari SE vetra.

Van mreže Јоца

« Odgovor #57 poslato: 24. Januar 2021. u 21:59 »
 ^^ Ево Сомбор већ 1.7°С, а уз јак интензитет падавина верујем да већ пробијају крупне пахуље.

Овамо кошава запевала своју песму, солидни удари код мене, Трошарина ухватила удар од 13м/с. Најјаче ће дувати непосредно пред фронт, док се за време проласка очекују још јачи удари западног и северозападног ветра.

Као што Милош написа већ, с обзиром на мало непредвидиве овако јаке фронтове, надам се буде мало више падавина него што дају модели, па да ухватимо и стстистички цм, најпре овамо у вишим деловима града.

Van mreže Zika

« Odgovor #58 poslato: 24. Januar 2021. u 22:07 »
Ne znam koliko su pouzdani ovakvi sajtovi ali su svakako zanimljivi. Ne znam ni kad se ažuriraju

ventusky.com

https://www.ventusky.com/?p=45.49;18.91;7&l=rain-1h

Van mreže Zure90

• *
  • Starost: 33
« Odgovor #59 poslato: 24. Januar 2021. u 22:16 »
U krajini, Cazin i Bihac jak snijeg vec nekih 2 sata , u Cazinu nije da je zabjelio neg fino napadao vec . Kod mene u Tuzli cak ni kisa ne pada :D Temperatura i dalje visokih 7 stepeni.