Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2021  (Pročitano 53886 puta)

Van mreže dragankralj

• *
Odg: Februar 2021
« Odgovor #120 poslato: 12. Februar 2021. u 22:15 »
Citat: forest link=topic=4403.msg302691#msg302691
date=1613162328
To je potpuno jasno, hladnoca ce trajati krace nego sto smo se nadali. Sada i ne navijam da sutra padne neki sneg ovde kod mene. Volim sneg ali ako ce da se zadrzi, a ne za 2 ili 3 dana da krene bljuzgavica. Koliko vidim granica padavina je bas negde izmedju iznad Prokuplja, tj najdalje do Krusevca.
Вала земљаче делимо мишљење. Иако волим снег сад баш и не бих волео да падне код нас у Пк али по свему судећи биће га од сутра.

Van mreže dejca

« Odgovor #121 poslato: 12. Februar 2021. u 22:54 »
Velika količina ledenog vazduha je tu blizu nas i nećemo se mi njega otarasiti lako, vrlo mala promena u rasporedu ac i etoga ledeni crveni jezik posle 25 je tu.
:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Jovan99

• *
  • Starost: 25
Februar 2021
« Odgovor #122 poslato: 13. Februar 2021. u 06:37 »
GFS posle petka (19.02.) daje oko 15°C... Ne mogu da verujem
EDIT: EC takođe od petka daje preko 10°C...

Poslato sa MRD-LX1 pomoću Tapatoka
« Poslednja izmena: 13. Februar 2021. u 08:21 Jovan99 »

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Februar 2021
« Odgovor #123 poslato: 13. Februar 2021. u 10:39 »
Numerički modeli ubijaju u pojam na duže od pet dana...kako su uveli ledeni talas tako su i otopljenje odjednom počeli svi da guraju. E sad nije nemoguće da se i nadalje  nastavi njihovo ludovanje...ko će ga znati

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #124 poslato: 13. Februar 2021. u 10:55 »
У оваквој ситуацији моделе на период дужи од 5 дана гледам само као забаву.
Мало им верујем.
а моја жеља и нада је:
за викенд југ добија десетак цм.
после 18. два три дана око десетак степени свуда.
Око 25. захлађење и снег свуда и то добар.
ТО потраје неких десетак дана.
И што се мене тиче после пролеће!   

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #125 poslato: 13. Februar 2021. u 11:30 »
Ma kojih 5 dana, u poslednje 2 godine nisu retke ni drastične promene za narednih 24-48h. Ne znam da li je to samo moj lični utisak  :confused:

Za nas severnije sledeći bitni događaj prodor sa SZ 17/18. februara, verovatno može biti merljivih padavina.
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Jovan99

• *
  • Starost: 25
Februar 2021
« Odgovor #126 poslato: 13. Februar 2021. u 13:34 »
Ako je za utehu, dugoročni modeli vide relativno hladno vreme sve do 10.03... Moje mišljenje je da od 17.02. do 24.02. sledi toplije vreme sa temperaturom do oko 10°C, a zatim modeli vide ponovno građenje anticklona na severu. Od oko 25.02 pa sve do 10.03. ima uslova za povremen sneg uz relativno hladno vreme. Ko zna možda najveći sneg dobijemo upravo krajem ovog/početkom narednog meseca :)

Poslato sa MRD-LX1 pomoću Tapatoka

Van mreže Demian

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #127 poslato: 13. Februar 2021. u 13:44 »
Tako je bilo i 2018 najhladnije posle 26 februara

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #128 poslato: 13. Februar 2021. u 15:41 »
Сложио бих се са колегом Жиком да су смене топлих и хладних периода код нас зими заправо најизраженија чињеница зима наших, често са наглим темп. обртима. Уосталом и актуелни ледени талас је баш тако почео.
Људима на југу земље долази вече снежно. Шаљите слике. И даље остаје могућност да у недељу поподне облаци из Босне мало снега донесу западу средњег појаса Србије (ГЕМ опет голица машту снегољупцима па те падавине шири скроз до истока средњег појаса земље, а на север качи и јужније делове Шумадије).
Како колеге већ рекоше, подизање темп. извесно у сл.седмици, а од среде у Београду вероватно и јутра без минуса. Међутим јужна половина земље дуже остаје у хладном и мразном режиму, тако да уз вечерашњи и сутрашњи снег, имаће данима снежну идилу.Падавине у врло брзом СЗ продору средином недеље за сада ништа нарочито, мада је за очекивати да од тога планински предели ЈЗ земље добију снег.
За нас на северу израженије падавине се цртају тек за сл.викенд, наравно, кад је темп. већ данима у добром плусу, те шта друго рећи сем киша.
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #129 poslato: 13. Februar 2021. u 20:20 »
  ^^ У суштини је тако. Ја не знам дал је икад после неког изразито хладног таласа прешло у лагани плус. Обично се са завршетком хладног таласа Т вртоглаво попне на двоцифрени плус на овим просторима.
О даљој прогнози све је већ речено овде  :) Очас посла одемо на +10 уз минималне јутарње мразеве ( у граду и то изостане)
Е сад за касније не би ме изненадило да падне и неки "викенд снег" рекордни ове Зиме, али то је више на осећај него извучено из модела...   :D Све у свему ускоро следи и резиме ове Зиме која и није била тако лоша као неке, али можда и са највише пропуштених шанси, гомиле испуцаних повољних  индекса у празно, честих хладних киша итд итд 

Van mreže forest

• *
  • Starost: 41
« Odgovor #130 poslato: 14. Februar 2021. u 10:58 »
Prosle godine moj kraj je najveci sneg dobio u prolece  :D
Cini mi se 24-25 marta, pa se otopio skroz, pa 2 aprila skoro 10ak cm  :D

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #131 poslato: 14. Februar 2021. u 12:02 »
Nanjušio ga je ICON gospodski.

Dok smo se mi zamarali dokle će i gde će vikend ciklon, blok na severu se samo potkopavao i potkopavao od atlantskih ciklona. Kad je odmekšanje s lakoćom izguralo do Alpa, lako se to prelilo i dalje na istok/jugistok.
Sada kad su svi uvideli i prihvatili to, toplota  se samo pumpa, proseci skaču, hladne preturbacije se ubrzano gube.

Iako je i suvo  jakk zahlađenje za veći deo zemlje nešto što kad tad mora da se desi, lako bi se mi mrzli danima da smo znali da ćemo imati ciklon ili visinac povoljan za pristojan sneg u većem delu zemlje. Ovako, kako to uopšte i nije bilo u planu, i bolje što otopljava.

Dakle suma sumarum, jači, ali samo kratkotrajni izliv prave hladnoće na kraju. Valja napomenuti da je to sve otopljenje u blizini centra AC, pa nije još za isključiti i moguću inverziju.
Svakako bolje ovo nego dosadna kiša, smorila je ove godine.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #132 poslato: 14. Februar 2021. u 12:07 »

Svakako bolje ovo nego dosadna kiša, smorila je ove godine.

Iako GFS vidi nešto nakon 18.og, dudše za sada sitno.

A da je smorila kiša i blato, jeste uveliko ...

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #133 poslato: 15. Februar 2021. u 10:17 »
Iako je i suvo  jakk zahlađenje za veći deo zemlje nešto što kad tad mora da se desi, lako bi se mi mrzli danima da smo znali da ćemo imati ciklon ili visinac povoljan za pristojan sneg u većem delu zemlje. Ovako, kako to uopšte i nije bilo u planu, i bolje što otopljava.

Mislim da se svi na forumu slažemo s ovim  :confused:

Sutra još ponegde umeren-jak mraz a potom od srede i jutarnje temperature oko nule. Dnevne lagano preko 10, zima ode na pauzu.
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #134 poslato: 15. Februar 2021. u 21:45 »
^^ Zima ode na pauzu, ili za sad se vise cini da joj je ovo bio kraj. Temperature od sledece nedelje za sad po GFS drasticno iznad proseka na duzi period...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #135 poslato: 18. Februar 2021. u 13:18 »
Nakon sutrašnje košave, te nešto zapadnog vetra u subotu (u oba dana će biti i nešto više oblačnost) sledi ono od čega modeli nisu odustali ni sekunde, čim su ga "namirisali".

Topli anticiklon, ali kao takav prilično izražen sa pritiskom oko 1030-1035mb. I ako bude nekih slabijih strujanja, biće ih standarno u Vojvodini i donjem Pomoravlju. Kako je kalendar debelo odmakao i nema snežnog pokrivača, teško da može biti dugotrajnije inverzije, ali su ogromne temperaturne amplitude zagrantovane. U južnijoj polovini zemlje će i pored visokih temperatura biti redovno mrazeva, što prizemnih što na 2m.
Što se tiče maksimalaca, svakako će biti debelo iznad proseka u većini krajeva, ali s obzirom na centar AC i izostanak fenskih strujanja teško da će biti baš nekih ekstremnih temperatura.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Bart

« Odgovor #136 poslato: 18. Februar 2021. u 21:55 »
Kraj meseca najavljuje bar prohladan pocetak sledeceg...

Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže dejca

« Odgovor #137 poslato: 18. Februar 2021. u 23:33 »
Evo ga i GFS otvara nove 18z izlaze i hladniji su od 12z. Za posle 27.2 znak pitanje kako dalje. Grebeni stalno se uzdižu ka britaniji i skandinaviji ali se i brzo gase, zašto neznam.
Osmi mart zna itekako da ima ledeni dan, pamtim valjda beše 2011 kad prodavcima na ulici izmrzoše karanfili za 8 mart.
Od nedelje biće malo jasnije kako ćemo ući u mart mesec.
:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #138 poslato: 22. Februar 2021. u 12:27 »
Kakav kraj februara... Komotno moze da se ovori tema Mart i tamo da se ne pise do kraja februara uopste, tako nam izgleda vreme u ovom trenutku. Prolecne temperature do daljnjeg, i jak udar na skijasku sezonu koja ce se ubrzano privesti kraju...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #139 poslato: 22. Februar 2021. u 12:43 »
^^ Naprotiv, za skijašku sezonu je ovo idealna opcija, pogotovo tamo gde je snega ostalo u izobilju (Kopaonik, Stara Planina ~80cm). Ništa sneg ne uništi kao jaka južina uz visoku vlagu. To znam iz ličnog iskustva da sneg više ošteti jak vetar uz +1°C i vlagu od 100% nego jako sunce uz 10°C i vlagu od 20% što se očekuje do kraja meseca na tim visinama. Ko je isplanirao skijanje na Kopu za kraj februara ili početak marta, nema o čemu da brine. Anticiklon čuva sneg.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm