Pratim modele preko ventusky aplikacije, gem sinoc prognozirao za sredu u 13h ispod -10 a sad kad sam pogledao za isti period +6 (mislim za sledecu sredu)
Dok je gfs video sinoc za tu sredu tem u plusu a sad ponovo vratio na ledene dane. Kome verovati ..
Ovde je bitno razumeti suštinu meteorologije, to je primenjena matematika, a ne astrologija ili proricanje budućnosti.
Nauka je kod prognoze vremena odavno prešla sa determinističkog na probabilistički princip.
U ovom slučaju, nije bitno da li je -15, -14 ili -7, da li će snega biti u prvom naletu ili ćemo morati da pričekamo nekoliko dana za 'reakciju sa mora', koje inače poprilično divlja ove zime, da ne bude zabune među nekim forumašima. To što mi više volimo Košavu, nego Jugo ili Buru, to je druga tema.
Bitno kod ove situacije je sigurno naglo zahlađenje u četvrtak, ledeni vazduh se konačno preliva iz Skandinavije i Rusije ka Balkanu, ali i celoj centralnoj i istočnoj Evropi, biće padavina širom Evrope, a ta hladna masa će se zadržati na našim prostorima barem nedelju dana. Postoje šanse da se zimsko vreme nastavi do kraja meseca sa manjim oscilacijama. Od vikenda zaista velike šanse za jako niske noćne i jutarnje temperature lokalno.
Aplikacije za praćenje vremena su dosta zgodne i praktične, imaju razne korisne alatke, ali i dosta mana ako se oslanjamo samo na njih.
Off: Neko se zimi raduje, neko tuguje, ali u civilizovanom svetu kvalitetna pravovremena prognoza vredi milione raznim industrijama i od meteorologije sve više ljudi jako kvalitetno živi.