Prognoze sve luđe i luđe. Ovo što je večerašnji EC dao za noć između utorka i srede se zaista retko viđa u aprilu. Po ovom izlazu tu ima celih 10mm u obliku snega za Beograd i Novi Sad, odnosno 5cm prognoziranog snežnog pokrivača. Za Valjevo još više, i 15mm padavina, odnosno 10cm snega.
U prethodnoj poruci sam preterao kad sam napisao da je u Beogradu samo dva puta u istoriji merenja zabeležen snežni pokrivač u aprilu, iako je to što sam napisao tačno za skoriju prošlost (prethodnih 50-ak godina). Međutim, ako pogledamo niz od prethodnih 120 godina, imamo ukupno 12 aprilskih dana sa snežnim pokrivačem, odnosno 9 aprila u kojima je beležen snežni pokrivač. Uzevši u obzir tu grubu statistiku ne dolazimo do neke ekstremno male verovatnoće da se zabeleži sneg u aprilu, i ona prema toj statistici iznosi nezanemarljivih 7.5%. Međutim, poslednji snežni pokrivač u aprilu je zabeležen još pre 24 godine, davne 1997.
Statistika postaje zanimljivija kad se pogleda aprilska maksimalna zabeležena visina snega u 06UTC. Tu dolazimo do svega 7cm, i to upravo pomenute i 1997. i njene prethodnice 1996.
Ako bismo gledali tendenciju koju modeli imaju, reklo bi se da je rekord ugrožen, ali još uvek smo daleko od preciznije prognoze. Ima još dosta do srede.