I prethodna noć je bila tropska u Beogradu, Tmin 20.4°C. Danas očekivano prijatnije nego prethodnih dana, T 27°C.
S obzirom da do kraja meseca nema više ni naznaka za nikakve padavine, možemo polako da sumiramo utiske vezane za taj parametar. Ovaj jun u Beogradu zvanično završava sa 34.2mm, što ga svrstava u drugi najsušniji jun u prethodnih 20 godina. Sušniji je bio samo jun 2012. sa 16mm, a već sam možda i pominjao koliko je ovaj jun podsećao na taj. Ova količina padavina i ne zvuči tako malo, npr. za januar ili februar bi to bile padavine u okviru proseka, ali treba uzeti u obzir dve stvari. Prva je da je jun po klimatološkoj statistici ubedljivo najkišovitiji mesec sa prosekom od skoro 100mm za Beograd (95.4mm za prethodnih 30 godina). A druga stvar je što je i do ove cifre od 34mm jun došao pukom srećom, takoreći. Prvo što je zbog one nelogične klimatološke statistike najviše kiše ovog juna zapravo palo 31. maja. A druga je što je lokalni pljusak koji je doneo 12-13mm 11. juna bukvalno zahvatio samo uže gradsko jezgro, a u većem delu grada je zabeležena zanemarljiva količina padavina. Ako se sve to uzme u obzir, kod mene na Miljakovcu je moja AMS zabeležila ukupno 10mm u ovom mesecu, a ako računamo padavine od 31. maja 26mm. Tek tada vidimo da su nijanse presudile da ovaj jun ne obori još jedan rekord (pored onog sa maksimalnom temperaturom prekjuče). U dugogodišnjoj istoriji klimatoloških merenja, samo je jednom palo manje od 15mm u junu i to davne 1928. godine (7.9mm).
Koliko sam pregledao podatke, ništa bolja situacija po pitanju padavina nije ni u ostatku Srbije. U većini mesta vidim da je zabeleženo 20-40mm (doduše treba sačekati još da ovaj dan prođe za južnu polovinu zemlje). Od ostatka zemlje, odudarali su planinski predeli istočne Srbije koji su pokupili jako puno pljuskova u onim danima sa severnim i severoistočnim strujanjima (Crni vrh 85mm), kao i krajnji severozapad zemlje koji je izvukao maksimum iz svake situacije (Sombor 70mm). Naravno, nasušnije je bilo u Sremu, Sremska Mitrovica svega 7mm u ovom mesecu.
Što se tiče polugodišnjih padavina, tu nema većih odstupanja u proseka. U prvih 6 meseci u Beogradu je palo 330mm, a prosek je 359mm.