Mene zanima da li je ova godina toplija od famozne 2007 kad su se rusili rekordi? Ja ne pamtim skoro ovoliku konstatnost temperatura iznad 35C.
Pozdrav, Ivke!
Ukoliko si mislio na poređenje dosadašnjeg dela godine sa istim periodom 2007. godine, aktuelna godina ima nižu srednju temperaturu pre svega zbog bitno hladnijeg klimatološkog proleća (jedna od najznačajnijih klimatskih karakteristika 2007. je konstantno pozitivno odstupanje Tsr tokom prvih osam meseci godine).
Ako pitaš za klimatološko leto (1. jun — 31. avgust), leto 2021. u Beogradu, prema podacima sa stanice na Vračaru, a ukoliko sam ispravno proračunao do sada izmerene vrednosti i prognozu, trebalo bi da se "pozicionira" na drugo mesto na listi najtoplijih u istoriji meteoroloških merenja, ali je svakako još uvek suviše rano za takve tvrdnje, tako da ovaj podatak treba uzeti sa velikom "rezervom". Najtoplije je bilo za mnoge nezaboravno leto 2012, kada je srednja temperatura bila čak 25,9°C, dok se kao drugo najtoplije vodi ono iz 2017. godine (Tsr=25,4°C).
Ove godine, jun se završio sa Tsr=24,3°C, u julu je bila Tsr=26,6°C, dok je u prvih 16 dana avgusta po mojoj, vrlo gruboj računici, srednja temperatura iznosila 27°C ili malo manje, kada je reč o stanici na Vračaru.
U vezi ove teme još bih dodao, na osnovu grube procene, da je u proteklom delu klimatološkog leta veće pozitivno odstupanje temperature od prosečnih vrednosti bilo u severnim, zapadnim i delu centralnih krajeva u odnosu na ostatak zemlje, dok je najmanje bilo na jugoistoku i istoku Srbije.
U danu za nama u Beogradu je bilo sunčano i vrlo toplo sa maksimalnom temperaturom 38,5°C i uz slab i promenljiv vetar.
Nebo nad gradom je u ovim trenucima pretežno vedro. Vetar je još uvek slab, jugoistočnog pravca. Prema stanici na Vračaru, po poslednjim merenjima temperatura je 28°C, dok je vazdušni pritisak sveden na nivo mora 1007hPa. U nižim periferijskim delovima grada je osetno svežije, pa je tako na vojnom aerodromu u Batajnici "samo" 22°C.
U zoru na severozapadni pravac skretanje vetra, koji će pri prolasku fronta kratkotrajno biti dosta jak, te će doći do dugo iščekivanog osveženja, ali se zadržava suvo.
Kada je reč o području Srbije, temperatura na sinoptičkim stanicama u nižim predelima je prema zvaničnim merenjima u 2h od 17°C u Požegi i Dimitrovgradu do čak 31°C na aerodromu u Vršcu, gde duva košava. Linija fronta je u ovim trenucima na severozapadu Vojvodine, tačnije po podacima sa automatske stanice u Somboru i na Paliću vetar je od nedavno umeren i jak, zapadnog i severozapadnog pravca.