Eh, taman smo mislili da možemo da obuzdamo polarno visinsko jezgro oko Skandinavije, da ono svojom osom se curne previše u okean. Dok je samo tog jezgra bilo, kada smo uspeli da ga "obuzdamo" i karte su dale nadu u bolje, povoljnije scenarije, posebno GFS. No, kako se u priču uplelo spuštanje još jednog jezgrenca na rubu AC sa pola, ovaj put ka Grenlandu i u vode Atlantika, onda je tu sve nestalo kao rukom obrisano. Jedan prostorno razmeran mali detalj menja čitavu koncepciju, pre svega okeana, jer to hladno jezgarce sada hrli u do juče idealnu i dovoljno daleku cirkulaciju "odsečene" grdosije na zapadu Atlantika.
Nema se tu šta posebno reći, takvo je kakvo je, "novonormalno". A pošto sam u proteklom periodu u slobodno vreme često znao da prelistavam arhive sinoptike iz generalno dobrih perioda, posebno 61-90 (kada je isto naravno znala da zaluta i neka loša zima) sadašnja sinoptika je toliko smešna i jadna kad gledam onako kao srednju sliku da je to nešto strašno. Ne samo da su sistemi, odnosno sinoptike bile generalno dinamičnije, pokretnije, pa kad se i namešti loš položaj sistema nekako se relativno brzo iskobeljaš...nego je glavni utisak taj nedostatak povoljne interakcije hladnoće i vlage sa okeana. U tim godinama, naiđe talas vlage i padavina sa okeana, ali ti je često gore severnije skandinavski ili istočnije ruski AC, na njihovom rubu bude neka hladna visulja, pa onda vode Severnog mora budu hladnije i ti onda uvek u pozadini imaš dovoljno hladnog vazduha koji bi se advektirao, iako se i tada za najviše zimskih situacija pitao blok na samom okeanu.
A šta imamo danas? Danas nam sve zavisi od bloka na okeanu. Nekog anticiklona na istoku ima, ali samo tu oko Crnog mora....ali onaj pravi ogranak ruskog, sibirskog AC ili ne daj Bože skandinavac su se sveli na statističku grešku.
I to imajte na umu da mi generalno još i prolazimo najbolje u ovom dužem periodu generalno loše sinoptike, jer gde će nešto NW postavka da podari ako ne u delovima naše zemlje.
Da smo još i za takve prodore na mestu npr. Zareba kunem Vam se, ja bih već tačno poludeo iščekujući Godoa. Doduše, ne moramo uopšte da idemo van granica naše zemlje, kad bi se analizirala snežna statistika Subotice u zadnje vreme videla bi se sva slika i prilika jada od perioda u kome smo.
Jedino mi je donekle lakše u ovoj zimi što je bar i tamo preko bare u mojoj referentnoj tački (Čikago) zima za sada totalna sprdnja, ali to je ono, ne smej se tuđoj nesreći..