Teško se može izbeći lep razgovor
Svaka čast Ptprince, kao i tebi Joe, na divnim objašnjenjima ciklona. Baš sam uživao
Povremeno mi je žao što se o toj temi ne govori više, baš zbog nas koji o njoj ne znamo toliko mnogo. Mene je prevashodno interesovala, zbog naelektrianja koja se tu dešavaju. Svakako da ih ima, ali se slažem sa komentarima da ne utiče presudno kao faktor u nastajanju. Jedino što utiče na atmosferu, kako sam pokušao objasniti u nekim tekstovima, jeste globalno naelektrisanje, koje nastaje izvan zemlje, tj remeti njen prirodni vibratorni ritam. Ali ovo je toliko velikih razmera, da se nikako ne može osetiti toliko lokalizovano, kao što je to slučaj kod ciklona.
Mene najviše interesuje šta se sa naelektrisanjem dešava unutar ciklona i to bi bilo lepo pratiti.
Slojevi atmosfere u kojima se ciklon tako lepo generiše, jesu deo atmosfere u kojoj prevashodno meteorološki faktori utiču na elektrostatičke, ali elektrostatički teško mogu uticati na promene koje nastaju u ciklonu (jednostavno, ciklon nije vrsta poremećaja koji je izazvan neelektrisanjem po svojoj prirodi). Čak bih se usudio reći, da bi ciklon mogao biti relativno lako zabeležen i u potpunom odsustvu naelektrisanja. Naravno, ne mislim bukvalno, pošto naelektrisanje jeste nezaobilazni deo svih procesa u atmosferi, ali je njegov uticaj ovde samo prateća pojava, nikako uslov nastanka meteorološkog poremećaja.
Naravno, za to sam da se i pored svega što je do sada rečeno i zabeleženo u nauci, nastavi sa direktnim verifkacijama postojećih teorija, tj samo njihovog produbljivanja. Iako naizgled jednostavni i logični, neki efekti koje poznajemo i koje smo dobili već sa majčinim mlekom, mogu pružiti neverovatno nove definicije i dopune postojećeg.
Nažalost, sve ovo je teško podržati laboratorijskim radom (govorim iz iskustva), u čemu je upravo, po meni, lepota meteorologije: jako se teško može simulirati u laboratoriji! Ovo je jedina nauka u kojoj se mora ići gore, u nebo i direktno meriti stanje. A ovo je na žalost privilegija samo zaista izabranih.
Dakle neke nove implikacije ciklona i elektrostaike teško da ćemo znati, sem onih koji se mogu pokazati u laboratoriji (kao što je tornado recimo, koji se lepo može simulirati u kontrolisanim uslovima, kao i loptasta munja itd).
Sve ovo odlazi i dalje, da je prost efekat koji primećujemo u atmosferi, najčešće odgovoran za toliko mnogo procesa pre i nakon svog nastanka, da bi objašnjenja toga zaista bila preobimna. Može se reći, da nešto kao što je ciklon, može čak uticati i na promenu refentne tačke vremena (mislim na vreme kao cikličnu promenu na našim časovnicima), koja se, verovali ili ne, menja u zavisnosti od uticaja atmosfere (moja najnovija istraživanja). Dakle, sada je jasno: protok vremena, nije isti za sve nas, na različitim mestima, baš sada, dok sedimo na svojim cenjeni zadnjicama i čitamo o ovim stvarima.
Ovim želim samo dati primer o mogućnostima istraživanja i implikacijama postojećeg. Nema puno veze sa onim što je tema, tj o nastanku ciklona pomoću naelektrisanja što nije samo klimavo, već i provereno netačno. Znači, elektrostatika samo prati ovaj fenomen.
Sled je sličan ovome: globalne električne promene nastaju vanzemaljski, a utiču na stabilizaciju i destabilizaciju samo na globalnom nivou, gravitaciji, magnetizmu i vetru. U svemu ostalom, električne promene prate meteorološke. Ovo je slično kao kada učimo dete da hoda. I u određenom trenutku ga puštamo da hoda samo, dok mi samo stojimo sa strane i pratimo male promene u njegovim dnevnim napredovanjima.
Što se tiče ovoga što spominješ ptprince o pogrešno izvođenim zaključcima: ja jesam za analizu i konstantno napredovanje i um oslobođen granica. Ali postoje delovi našeg učenja, nakon čijeg savladavanja se lako zastrani. Dva razloga postoje ovome: ili nedovoljno znanje ili loša kombinatorika. Ali evidentno je da je Tesla bio u pravu kada je rekao, da neke stvari jednostavno ne treba prenositi novinarima
Naime, jako puno se spekuliše. Eto, reći ću ovde krako, da konstantno pratim rad letelice Feniks na Marsu, novom projektu na kojem sam čak imao to zadovoljstvo da učestvujem. Nakon nekog vremena, bilo je potrebno izvršiti popravke na njemu, koje su rađene dosta teško i nisu prenošene javnosti. Onda su usledile neke fotografije gde je kamera nehotično uhvatila i delove koji su menjani na tlu ispod letelice. Novinari su odmah izbacili priču kako su to crvi, mikrorganizmi, ostaci kostiju.... čak i slike nagih devojaka.
Nastala je čitava fama oko toga nekoliko dana... perioda naslađivanja ljudi u svemirskim agencijama, koji su nakon mnogo utrošenog novca žute štampe na izbacivanje neproverenih podataka, jednostavno objasnili o čemu se radi.
Dakle, pamet u glavu, a nos u knjigu