Kimi, ja bih bio optimista za Beograd da je neka standardna godina kad nešto maši, nešto pogodi, ali ovo kad se namesti da sve što može omaši, reći ću u nekoj polušali da tu neke više sile umešaju prste. Jer ne može se objasniti nijednim fizičkim procesom. Druga je priča tamo gde je izražena orografija, pa su određena područja u navetrenoj, a druga u zavetrenoj strani planina u zavisnosti od strujanja. Ali ovde nema u krugu od 100km planine koja bi mogla imati uticaj na konvektivne oblake.
Ovako objektivno gledajući modele, šanse da barem deo Beograda dobije pljusak u naredna dva dana su oko 80%, šanse da svi delovi grada dobiju barem jedan pljusak 50%, šanse za višećelijski sistem, squall line ili slično nevreme oko 30%, šanse za superćeliju 0%. Ovo je za oba dana, za pojedinačne dane su šanse za nijansu manje, a da oba dana bude nešto konkretnije su u domenu naučne fantastike. To su objektivne šanse po modelima, a subjektivne uzevši u obzir više sile su značajno manje.
Meni bi za gljive bilo potrebno da u oba dana bude dvocifrena količina, ili da ukupno bude preko 20mm, sve ispod toga ne znači mnogo u ovoj suši. A koliko je realno nadati se tome. Ajde da budem poslednji put ove sezone optimista i verujem u tih 30% mogućnosti. Kratkotrajni pljusak i jednocifrene padavine mi ništa ne znače.