Kisomer jutros broji 22.5 mm, a rhmz kaze 9mm na stanici. Takt 23 C, suncano i gadno sparno... Za gljive dusu dalo, ali kod zaljubljenika u gljivarstvo kao sto je nas Milosh bude suvo i nema ih, a ovde buja kao u amazoniji.
Ja se ne brinem za gljive, njih će uvek negde biti. Ne brinem ni za travuljinu, ona će izrasti od prve jesenje kiše. Brinem se za drveće. Nisu to palme ili kaktusi pa da imaju rezerve vode i da su navikle na ovako duge periode bez padavina. Nakon najsušnijeg maja u prethodnih 20 godina, imamo najsušniji jun u istoriji meteoroloških merenja. A od jula do septembra ionako nema kiše u izobilju ni u nekim normalnijim godinama. U kombinaciji sa letnjom vrelinom, zaista ne znam kako će se to odraziti na prirodu na duže staze.
Mislim da je cela ova prva polovina godine cena koju plaćamo zbog onih nenormalnih padavina u novembru i decembru prošle godine, to je sve neki prirodni balans. Plašim se da će jednom kad se naruši ovakva anomalija opet otići u neku drugu krajnost i izazvati neke poplave krajem godine. Zabrinjavajuća je situacija, a posebno je zabrinjavajuće što ne znam šta može da se desi da se nešto preokrene.
Da se vratim na aktuelne vremenske prilike. Za razliku od juče kada smo imali u ovo doba barem razvijene kumuluse, danas su i kumulusi pitomi zbog vetra koji se razduvao. Sumnjam da će se ijedan pljusak izručiti u široj okolini, poslednji izlazi modela to i potvrđuju.
Temperatura 25°C, tačka rose 17°C.