Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2022- I dekada  (Pročitano 22161 puta)

Van mreže ocelot

• Starost: 35
Odg: Jul 2022- I dekada
« Odgovor #200 poslato: 05. Jul 2022. u 23:48 »
sve se razjačavalo preko granice dok se ovde napravila rupa i samo je u jednom trenutku pljusnulo, ali ako, dobili smo mi već svoje parče torte na malo teži način prekjuče tako da mi nije nešto krivo što se večeras raspadalo iznad grada

Van mreže D.i M.e

• *
    • Време у Србији
« Odgovor #201 poslato: 06. Jul 2022. u 01:26 »
Невероватно колико је пута ове године Крушевац добио много, много више падавина а само 16 километра далеко...

Како је изгледао данашњи дан на радару:

Van mreže Georgi Zahariev

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #202 poslato: 06. Jul 2022. u 05:30 »
Утрото е свежо и тихо във Враца.
Нощес преваля дъжд, но количеството не беше съществено.
Т е 18С след 33С вчера.

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #203 poslato: 06. Jul 2022. u 06:41 »
Pančevo je ovu kišnu epopeju završilo sa ukupno 38 mm. Koliko sam video uglavnom su bile donekle isto rasporedjene po celom gradu. Bilo je solidnog intenziteta ali i umerene natapače. Kao što reče komšija, prestalo je sve posle 23h
Prijatno i vlažno jutro. Tmin.= 19°C. Duva slab Z/SZ vetar.

Van mreže koleZmn

• *
« Odgovor #204 poslato: 06. Jul 2022. u 07:57 »
ima li neko informaciju kolicine padavina kod mene u kraju od sinoc? jer je ovde bilo ludilo..

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #205 poslato: 06. Jul 2022. u 09:15 »
Zbog obilne kiše od sinoć, jutro puno niske oblačnosti koja krstari nebom. Koliko se lakše diše, u nekim njivama je do jutra bilo vode
« Poslednja izmena: 06. Jul 2022. u 10:27 Liki »

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #206 poslato: 06. Jul 2022. u 09:22 »
ima li neko informaciju kolicine padavina kod mene u kraju od sinoc? jer je ovde bilo ludilo..

Zemun tunel     128.5          Dunav     Beograd-Zemun

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #207 poslato: 06. Jul 2022. u 09:24 »

Upravo je stigao podatak sa padavinske stanice Zemun tunel - 128.5mm. Sigurno je u pitanju jedna od većih 24h količina padavina ikad zabeleženih ne samo u Beogradu već uopšte u ovom delu Srbije. Barem približna količina toj je zabeležena u Batajnici - 85.7mm, dok je samo malo severnije na aerodromu između Batajnice i Nove Pazove palo "samo" 18mm.

Beograd - Vračar zvanično okruglo 40mm, bio sam procenio da je slično i kod mene, ali podaci sa bliže klimatološke stanice Košutnjak kažu da je ipak palo malo manje - 27mm, što je svejedno najveća kiša koja je pala u cugu u prethodne dve godine. Jugoistočni delovi grada su dobili najmanje padavina u ovoj turi - Kaluđerica 12mm.

Ja sam još pod utiskom jučerašnjeg dana i analiziram šta se to dogodilo da delovi Beograda dobiju takav neočekivani potop. Sistem koji se formirao jugoistočno je odbacio outflow u suprotnom pravcu u odnosu na preovlađujuće strujanje i outflow-a od drugog sistema sa zapada. To je stvorilo uslove za veliku oblast sa konvergencijom strujanja i stvorio se veliki MCS u ovom delu. Zaista dan za pamćenje.

Danas daleko prijatnije uz smenu sunca i niske oblačnosti. T 23°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #208 poslato: 06. Jul 2022. u 10:26 »
 ^^ Дефинитивно најмање је закачио део од Звездаре па негде до Заклопаче и Врчина, што се и на радарским анимацијама види да је ту била падавинска рупа. Код мене око 30мм, верујем тик јужније и источније код колеге @Ивкета и 50мм.
Пријатано време , прави предах од врелих дана  :)

Van mreže dejca

« Odgovor #209 poslato: 06. Jul 2022. u 10:42 »
Juče južno od Niša ništa, čekamo petak i subotu, a za te dane od 60 došli smo do 10 litara, daj bože i tih 10 litara da padne.
Sad se sumce probija kroz oblake i podiže temperaturu.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Liki

« Odgovor #210 poslato: 06. Jul 2022. u 11:18 »
Kada sumiram utiske jučerašnjeg dana moram priznati da se takva situacija teško može ponoviti u skorije vreme.Juče sam imao vremena da ispratim situaciju od prvog do zadnjeg razvoja.I moje veliko iznenađenje je bilo da i pored nekog jugozapadnog strujanja i razvoja novih ćelija desno od sistema, mi smo imali i taj razvoj jugoistočni od Bga, i to nije čudno videlo se još u podne da će do toga doći, ali ono što je čudno je to da outflow tog sistema u odnosu na strujanje i postojanje inicijalno kumulusa istočnije ka Rumuniji uopšte nije došlo do jačanja u tom pravcu već je nadogradnja krenula u suprotnom smeru ka severozapadu gde je nove razvoje odbacio i sustem sa zapada koji se gasio, i onda prosto nije oblačnost imala gde, previše blizu da omaši, previše energije da ne preraste u prostraniji sistem i dogodio se ovaj bum koji smo imali.U klasičnim situacijama sa izraženijim strujanjem, išao bi sistem sa zapada, krak ka severu se polako gasio, ka Šumadiji i južnije jačao, da bi oko grada ili tu kod mene od outflow-a tog sistema buknuo istok i sve otišlo ka Rumuniji. Tako nešto je i krenulo juče sa pojačanim vetrom zapadnih pravaca, međutim sve je poremetio sistem sa jugoistoka.Zato kažem ovakve nadogradnje sa juga i istoka sistema se samo ovako mogu završiti

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #211 poslato: 06. Jul 2022. u 13:05 »
U Knjaževcu juče palo 6.9mm

Evo i dešavanja na knjaževačkom nebu

Van mreže Liki

« Odgovor #212 poslato: 06. Jul 2022. u 18:31 »
Ni danas nije potpuno stabilno, palo je par kapi kiše oko 1h i radar otkriva razvoje koji ulaze na sever Banata oko Kikinde, ta linija kumulusa se pruža sve do Valjeva(takođe razvijen mali CB) i centralnog pojasa zemlje.Možda se tu negde razvije još koji CB do mraka

• **
« Odgovor #213 poslato: 07. Jul 2022. u 05:44 »
Враца посреща деня със свежо утро, почти ясно небе и З вятър. Нито вчера през деня, нито нощес е валяло.
Т е 21С след 27С вчера.

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #214 poslato: 07. Jul 2022. u 12:21 »
Sunčano i prijatno toplo T 24*C..

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #215 poslato: 07. Jul 2022. u 15:50 »
Savršen letnji dan u BG-u, prijatniji nego juče kada je tačka rose (vlaga) ipak bila viša.

Ovakvi dani su zaista pravi odmor nakon vrućina koje smo imali. Šteta što su u "modernim" letima ovakvi dani više izuzetak nego pravilo, dok je pre 20-30-50 godina bilo obrnuto. :)

Trenutno 28.3°C na AMS Vračar, uz tačku rose ~12°C i prijatan severni/severozapdni vetrić. :sun:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #216 poslato: 07. Jul 2022. u 21:48 »
^^ Da, ovo je definicija savršenog letnjeg dana. Tmax na Vračaru 28.8°C. Ja se trudim da razumem i ljude koji vole one vrućinčine i 35°C, ali meni jednostavno nema ničega lepog u tome. Možda je bilo kad sam bio mlađi, pa ostajali po celu noć budni na otvorenom, ali sada "pod stare dane" sam konačno dočekao zahlađenje da se naspavam ko čovek. :D

Frontalna oblačnost uveliko natapa Bosnu i Hrvatsku, ali svi modeli su složni da se to raspada čim pređe granicu u toku noći. Videćemo može li koji mm da ipak iznenadi.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

• **
« Odgovor #217 poslato: 08. Jul 2022. u 05:41 »
Във Враца тази сутрин времето е свежо, с променлива облачност.
Дъжд не е валял.
Т е 16С след 28С вчера.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #218 poslato: 08. Jul 2022. u 08:55 »
U skladu sa poslednjim predviđanjima modela, ovaj front prošao uz sasvim slabu kišu i bez merljivih padavina ovamo. Očekivano, samo na krajnjem zapadu i severozapadu je bilo nezanemarljivih padavina (4-5mm). U Bosni je zato na širem području palo 30-60mm, što je veoma značajna količina u sušnom periodu pred novu sušu.
Što se tiče nestabilnosti, danas u fokusu istočna i jugoistočna Srbija, Niš na samoj granici dešavanja. Ne bi trebalo biti igde jačih nevremena, ali lokalni potopi su mogući.
U toku naredne noći i sutra prepodne više padavina, pogotov južnije.

Temperatura je pala na samo 19°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #219 poslato: 08. Jul 2022. u 09:30 »
Oblačno i svježe T 15*C uz umjerenu natapaču..