Referentna ustanova sa punom odgovornošću ... zbog nepoznatog razloga upisuje čudne podatke u zvaničan izveštaj za Beograd za 13h i 14h pa je za oba sata navedeno 35C (kao i za 12h, kada je zaista bilo 35C).
U 13h je na Vračaru bilo 36C (zaokruženo) a u 14h 38C (zaokruženo). RHMZ stanica AMS-Vračar (čiji podaci nisu oni zvanični koji se vide u SYNOP depeši za W13274) za sada nema probleme, u 13.47h je bilo 37.8C.
Prema RHMZ-ovoj AMS na Vračaru, temperatura je u 14.51h bila
38.8°C, a baš u to vreme tj. oko 10 minuta pre punog sata se očitavaju podaci za SYNOP depešu za 13UTC tj. 15h - videćemo šta će biti upisano (mora bar 38°C) i da li će se konačno upisati tačan podatak a ne 35°C. SRAMOTA je da niko ne koriguje ove podatke koji idu u međunarodnu razmenu a i mnoge automatske aplikacije koriste te podatke. Ali verovatno čovek čija je slika na svakoj stranici vebsajta ima mnogo vaznije obaveze od toga da pogleda ko od njegovih šefova po određenim sektorima ne kontroliše kakve podatke "unose" njegovi podređeni...
Podaci za aerodrome kod Surčina i Batajnice su dobri ali oni, srećom, ne zavise od RHMZa.
RHMZ je imao "biser" i za
Zlatibor pa je za 14h upisano
22°C a ne 32°C.
Danas će više stanica imati 40°C, a možda jedna "ulovi" i 41°C - npr. za Zaječar ćemo tek sutra videti zvaničan podatak, podaci sa AMS su obično malkice "topliji" od zvanične temp. za Zaječar ali ako AMS dođe do npr. 41.6°C verujem da zvaničan podatak neće biti ispod 40.6°C.
P.S. Zvao sam RHMZ i prijavio problem, rekli su da će biti korigovano ali ih je mnogo više zanimalo "ko sam ja i čime se bavim"
.