Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Avgust 2022 - III dekada  (Pročitano 23588 puta)

Van mreže Liki

• Starost: 32
Odg: Avgust 2022 - III dekada
« Odgovor #240 poslato: 29. Avgust 2022. u 01:43 »
Ono što obasja munja ima izgled superćelije, znam da to nije slučaj, ali jasno se izdvaja padavinska masa jugoistočnije gde je i jak odraz na radaru, i u desno vertikalni razvoj tamnih baza odakle samo udaraju munje, da je dan kako bi moćno izgledalo

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #241 poslato: 29. Avgust 2022. u 01:48 »
Vala veče i noć za poželeti, spektakl od sevanja i grmljavine. Ustali se konačno i konkretnija kiša pa će se nakupiti 4-5mm u gradu. Doduše, javljaju se sada novi razvoji dole iza, ali dok se to dogega i ako se dogega biće baš kasni sati.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Liki

« Odgovor #242 poslato: 29. Avgust 2022. u 02:25 »
Strahovito puca nešto istočnije iz ovog razvoja koji za sada donosi samo lagani pljusak kod mene, sve je to tu, priđe li još malo biće rafal gromova u selu.Upravo je nestala struja

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #243 poslato: 29. Avgust 2022. u 05:24 »
Lepo se ispadala i izgrmelo i ovde. Uz par lepoh pljuskova nakupilo se 17mm.
I dalje pada slaba kiša, po radaru razvedravanje uskoro. Sve je prošlo bez jakih udara vetra.

Van mreže Georgi Zahariev

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #244 poslato: 29. Avgust 2022. u 06:07 »
Тази сутрин във Враца времето е ясно. Духа слаб ЮИ вятър.
Т е 22С и вероятно ще отбележим тропична нощ.
Вчера Т достигна 32С.

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #245 poslato: 29. Avgust 2022. u 08:04 »
5 litara tokom noci uz lepo sevanje ka istoku , tacnije Likiju .
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #246 poslato: 29. Avgust 2022. u 08:38 »
5mm i u Beogradu zvanično, a kod mene ne verujem da je i toliko. Zaista neverovatna noćna grmljavinska aktivnost za ovo doba godine. Još smo ranije u prognozama, a i u aktuelnim pisali da je ovaj avgust odlučio da glumi jun.

Evo svih zabeleženih električnih pražnjenja u prethodnih 12h. I pored svega toga, tek par stanica sa dvocifrenom količinom padavina među glavnim.

Sad je opet velika enigma šta sledi danas i večeras. Ovi noćni razvoji su prilično istrošili energiju, a slojasta oblačnost se razlila po nebu i deluje da će se teško razići u toku prepodneva. Samim tim, i neki modeli su potpuno presušili za danas, a neki čak i povećali padavine.
Videćemo, što se tiče Beograda, šansa je svakako tek tamo kasno popodne ili uveče. Intuicija mi govori da neće biti ništa više danas i sutra.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Liki

« Odgovor #247 poslato: 29. Avgust 2022. u 08:40 »
Ovde nešto malo kiše, više se ispucalo i to par km istočnije,i na par min nije bilo struje, sve u svemu izgledalo je baš ozbiljno i ko ima dobar aparat mogao je da uhvati mali milion munja

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #248 poslato: 29. Avgust 2022. u 08:56 »
Uz nocasnji pljusak ukupno 12.3 mm kise.

Tmin 18.4, Takt 19.4 oblacno i jako sparno.

Vrlo intenzivna grmljavina inace - prava kanonada nocas.
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
« Odgovor #249 poslato: 29. Avgust 2022. u 09:12 »
Razvalila se kiša uz intezivno sevanje i grmljavina strašna. Nema struje i interneta, puno lomljenih grana i drveća, procureo mi prozor ali i krov. Novi Kozijak selo 56mm, kod mene 63mm , dok je selo 3km Ilandža 52mm, uz orkanske udare zapadnog vetra! 2 sata neprekidnog pljuska veoma velikihi gustih kapi, ne zabeleženo. 6 udara groma od toga dva u mojoj blizini, ulica ispod komšijska kuća, a na dva kilometra i oras iscepan na pola. Reka vode je bila ko nikada. Ne pamtim ovakvo intezivno pražnjenje i udare groma. :oboze:
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #250 poslato: 29. Avgust 2022. u 09:26 »
Na moje veliko  iznenađenje, jutros na padavinskom spisku jedva da je bilo stanica koje su prebacile50mm a kamoli da budu blizu trocifrenih.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #251 poslato: 29. Avgust 2022. u 09:38 »
Каква грмљавина ноћас око 1. Нема кога није пробудило 😬 2-3 пута је пукло баш близу, кише није много пало у тој другој тури иако је деловало да ће велико невреме, чак је више пало у оној уводној тури око 11. Све укупно 10ак мм

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #252 poslato: 29. Avgust 2022. u 09:42 »
Ispromašivali se modeli za moj kraj skroz. Nijedan nije dava baš ovakav talas padavina u jutarnjim satima uz konstantnu grmljavinu od 4 do 8h. Mene su nekako veće padavine zaobilazile, ali neke stanice su uhvatile lepe količone. Sada se razvedrava sa juga, gde je nebo plavo. Videćemo šta donosi popodne što kaže Miloš. Eve godine nekako dominantno to južno strujanje uz noćno-jutarnje razvoje.
 Da dodam da je još i sinoć jak oblak zahvatio selo Izvor i Grzu i doneo obilne pljuskove i grad uz jaku grmljavinu. Na žalost tamo nemam stanicu, ali biće sledeće godine :)

Količine padavina na paraćinskim i okolnim (*) stanicama:

Varvarin 23.0 mm *
Striža 20.6 mm
Stubica 20.1 mm
Trešnjevica 19.5 mm *
Svojnovo 15.0 mm
Drenovac 14.5 mm
Krežbinac 14.3 mm *
Gloždak 12.4 mm
Donja Mutnica 12.0 mm
Ćuprija 11.0 mm *
Paraćin 10.2 mm
Šavac 9.7 mm
Karađorđevo brdo 8.7 mm
Sisevac 8.3 mm

Van mreže Liki

« Odgovor #253 poslato: 29. Avgust 2022. u 10:26 »
Čisti se visoka oblačnost, a na Dinaridima jugozapada već polako kreću razvoji, taj deo će svakako biti u fokusu dosta rano

Van mreže skomimaster

• AMS Beograd - Borča
« Odgovor #254 poslato: 29. Avgust 2022. u 10:32 »
Kao što kolege rekoše valjano je potrajao light show na području Beograda noćas. Kod mene uglavnom uz udaljenu grmljavinu, nakon ponoći je u par navrata bilo kiše i pljuskova pa se skupilo 7.6mm, u avgustu 77mm.

Nakon oblačnog jutra polako se razilazi i stanjuje oblačnost, Takt 24.1°C, RV 68%.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #255 poslato: 29. Avgust 2022. u 11:04 »
Da, nekako se baš olako očistilo i pored toga što su strujanja spora i dinamike nema…što je retkost naspram ovolike akcije u noći.

Ona jeste pojela deo energije sigurno, ali opet, druga je stvar kad je veći deo zemlje opet vedar od jutra/prepodneva, za razliku od već one čuvene subote pre 9 dana.

Kod mene kući ravno 11mm palo.

Iako već ima razvoja na jugu, nekako mi je realnije da je to još sve samo sporadično a da ćemo za pravu stvar opet sačekati interval nakon 16-17h. Uostalom i strujanje u tom najnižem nivou je suprotno onom na ostatku profila, pa dok se nešto ozbiljnije ne razvije sve će to podosta tapkati bazama u mestu.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #256 poslato: 29. Avgust 2022. u 11:38 »
Da, dosta lako se sve to očistilo i temperature polako dostižu više vrednosti u odnosu na prognozirane. Razvoji se već pokreću tamo gde se i očekivalo, tako da je sigurno da po pitanju "ispale" neće biti slična situacija kao u prethodnu subotu.
Trebaće vremena da se ta oblačnost južnije organizuje i trebalo bi da se lagano premešta u nekoj južnoj-jugozapadnoj struji. Što se tiče Beograda sa okolinom, nije isključena mogućnost za sličan razvoj dešavanja kao sinoć, samo sve koji sat ranije. Realno je večeras očekivati oko 19-20h da se sistem dovuče.

T 26°C, Td 19°C

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #257 poslato: 29. Avgust 2022. u 11:40 »
Sunčano i sparno T 24*C..Razvoja sve više okolo..Iz jednog prema J-I povremeno i zagrmi..

Van mreže krstivoje

• **
  • Starost: 41
  • volim lepo vreme samo kad pecam...
« Odgovor #258 poslato: 29. Avgust 2022. u 11:46 »
U Rači noćas palo baš dosta kiše, prva tura oko 10 sati jak pljusak sa grmilavinom, bilo je i grada na početku, oblak je nastao baš iznad glave, a onda oko 3 nova tura, pa sve do 6 sati se smenjivali pljuskovi,slaba,umerena kiša uz jaka praražnjenja, palo je oko 25mm po mojoj proceni... Sada sunčano i sparno, miriše na novu akciju popodne. Tek sad sam pogledao, stanica uhvatila 42,5mm, mada je ona zapadnije od samog mesta, ali izgleda da je i više palo od  moje procene

Van mreže Liki

« Odgovor #259 poslato: 29. Avgust 2022. u 12:02 »
Lepo se očistilo gde treba zahvaljujući strujanju na visini, ali mi je prava zagonetka upravo oko strujanja, činjenica nakovnji će ka severoistoku sa nekom jugozapadnom - južnom strujom, ali zato do 700mb to vuče na severnije pravce. Sve u svemu kaša, i sta god se formiralo neće to daleko od mesta nastajanja, opet zavisimo od novih razvoja, pa kome se posreći. Srećno  :D