Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Avgust 2022 - III dekada  (Pročitano 23538 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Avgust 2022 - III dekada
« Odgovor #320 poslato: 30. Avgust 2022. u 10:06 »
Medo, u tvom komšiluku u Lađevcima palo gotovo duplo više kiše - 62.2mm (pouzdan podatak). Malo istočnije u Kraljevu samo 12.5mm.

Dobro sam procenio količinu padavina kod mene, klimatloška stanica Košutnjak 9.0mm. Ukupno tamo u ovom avgustu oko 120mm. Vračar omašilo sve što je moglo sinoć, jedva 1.4mm nakapalo. Ukupno 90mm u ovom mesecu zvanično.

I pored ovog, ne samo najkišnijeg avgusta, nego i najkišnijeg meseca na nivou zemlje u prethodnih nekoliko godina, zanimljivo je istaći da ima nekoliko stanica koje su zaključno sa današnjim danom ostale ispod višegodišnjeg proseka sa 30-40mm ukupno. To su pre svega stanice na jugozapadu (Požega, Sjenica i Zlatibor), zatim krajnji jugoistok (Vranje), i krajnji severozapad (Sombor). Veći broj stanica je na trocifrenoj količini.

Ovde oblačno i tmurno jutro, povremeno sa slabom kišom. Polako se tanji slojasta oblačnost i za očekivati je da uskoro krenu razvoji, malo kasnije nego juče. Verovatno ćemo imati svojevrsnu reprizu jučerašnjeg dana.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #321 poslato: 30. Avgust 2022. u 11:48 »
Takt 25.6, rvv 87... amazon/manaus/znoj na litre...  :O (ocu mojih 39 i 19%rvv)  :facepalm:

Rhmz izmeri0 27mm, kod mene u kisomeru 39, podavilo nas sinoc samo tako.

Verujem i znam da je sve zedno i trazi kisu, ali ovde ne treba vise ni kapi... poklanjam vam sve!  :ufff:

"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #322 poslato: 30. Avgust 2022. u 11:54 »
Ovde se drži ova visoka oblačnost koja drži dobar deo koji je imao aktivaciju u toku večeri i noći. Zato severnije uveliko dobar razvoj oblaka, čak i bolji nego juče, bar po satelitu tako izgleda, a i počelo je da se tačka pada vidimo

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #323 poslato: 30. Avgust 2022. u 12:09 »
Delovalo je malopre da će da krene da se čisti, ali opet se navuklo totalno sivilo u gradu.

Na kraju samo par kapi palo ovde, glavno obeležje je zapravio bio prilično jak južni vetar na udare.

Dole kući sinoć 9,2mm. Tamo uveliko progreva Sunce, mada ima i dalje tanke visoke oblačnosti uz pokretanje razvoja po planinskom terenu.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Aleksa

« Odgovor #324 poslato: 30. Avgust 2022. u 12:52 »
Ovo sto se trenutno desava u Mitrovici, nikada u zivotu nisam doziveo.
Ovo je haos ljudi!!!

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #325 poslato: 30. Avgust 2022. u 13:08 »
Pa šta se dešava Aleksa pričaj :) Po radaru nikakav poseban odraz nije, niti ima grmljavine.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #326 poslato: 30. Avgust 2022. u 13:11 »
Umjeren pljusak bez grmljaviine..

Van mreže Liki

« Odgovor #327 poslato: 30. Avgust 2022. u 13:14 »
Upravo da napišem ono što je Kimi, pričaj Aleksa, neki tornado ?  :grin:

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #328 poslato: 30. Avgust 2022. u 13:24 »
Dosta oblaka tokom jutra, prepodneva a i sada sredinom dana kod mene, Takt 25.5°C, RV 68%. Sinoć je od razvoja u okruženju povremeno sevalo i duvalo, ali kiše nije bilo.

Jedna fotka razvoja koji je kod komše Likija doneo pljusak

Ozbiljno sevanje sinoć. Posle dugo vremena (godine su u pitanju) sa zadovoljstvom sam do iza 3 ujutru blejao na terasi, držao aparat na stativu i na dugoj ekspoziciji "lovio" munje. :) Ako Miloš ili Škomi otvore temu (pretpostavljam da imaju više fotki od mene), ubaciću i ja moje.

Ovaj put nema materijala od mene, a videh da nema ni od Miloša, tako da obavezno okači fotke kad stigneš.  :) Nije bilo atraktivno za fotkanje odavde, jeste često blicalo u oblacima, ali razvoji su bili udaljeni pa su munje bile dalje pri horizontu.
« Poslednja izmena: 30. Avgust 2022. u 13:37 skomimaster »

Van mreže Aleksa

« Odgovor #329 poslato: 30. Avgust 2022. u 13:27 »
Evo, konacno se stisava. Ogromna kolicina kise za kratko vreme, ulice na keju su pod vodom. Postavicu slike i kratak snimak kako je to izgledalo cim dodjem kuci(ne mogu dugacak snimak, kolege u pozadini psuju...)

Izgleda da nije zahvatilo sire podrucje, jer neki covek na poljoinfo forumu kaze da kod njega ne pada nista, dok drugi isto prijavljuje potop.
Nemam ideju gde je stanica u Mitrovici, ali ovde uz Savu je potopilo.

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #330 poslato: 30. Avgust 2022. u 13:46 »
Kakav bućkuriš od strujanja..

Van mreže Liki

« Odgovor #331 poslato: 30. Avgust 2022. u 14:22 »
Očistilo se od visoke oblačnosti i odmah je krenuo razvoj kumulusa

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Starost: 29
  • Usus est optimus magister
« Odgovor #332 poslato: 30. Avgust 2022. u 14:23 »
Totalni kolaps u gradu za kratko vreme palo 33mm sve pliva, evo polako staje kiša pa kreće užasna sparina u Mitrovici

Poslato sa STK-LX1 pomoću Tapatoka

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #333 poslato: 30. Avgust 2022. u 14:29 »
Sremska Mitrovica zvanično 0.8mm. Ovo su pljuskovi koji ne uspevaju čak ni čitav prosečan grad da obuhvate.

Za razliku od juče, prekasno se očistila slojasta oblačnost, tako da ova uska zona oko Beograda ostaje jedini deo Srbije bez kumulusa i nekih šansi da se nešto pokrene. Juče je još i bilo neke dinamike kod bolje organizovane oblačnosti, a danas je sve izolovano i stacionarno tako da pljusak dobija samo onaj kome kumulus nikne nad glavom.

Temperatura je jedva izgurala do 25°C, falilo je još koji stepen za konvekciju. Koliko poraste do 16h i to je to.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže subaja

• **
« Odgovor #334 poslato: 30. Avgust 2022. u 14:30 »
Oblačno je već duže vreme, počela je grmljavina južno od sela ne verujem da će ovde biti kiše.

Van mreže Liki

« Odgovor #335 poslato: 30. Avgust 2022. u 14:35 »
Miloše ne menjaš taktiku  :laugh: Jugoistočno od mene već formiran mali CB, jedino što je činjenica da dok ne nikne nešto jako blizu ili iznad glave nema šanse da se dovuče, mada ni juče nije bilo bolje možda za nijansu samo

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Starost: 29
  • Usus est optimus magister
« Odgovor #336 poslato: 30. Avgust 2022. u 14:55 »
Stanica koja se vodi kao Mitrovica nalazi se na 4-5km severno od grada u manjem mestu Laćarak, moj stan je na 4km južno od te stanice a oblak je zahvatio ceo grad i deo Laćarka, čekamo nastavak dana možda bude sličnih pljuskova

Poslato sa STK-LX1 pomoću Tapatoka

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže subaja

• **
« Odgovor #337 poslato: 30. Avgust 2022. u 15:06 »
U Subotici pljusak.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #338 poslato: 30. Avgust 2022. u 15:06 »
U Beogradu se oblačnost dosta "razbila" i istanjila i uz samo pola sata sunčanog vremena odmah je postalo sparno. Temp. je sada 27°C ali je tačka rose oko 21°C pa je za mene matorog  ;) ovo već dosta sparno. Kao što je neko spomenuo, strujanje je vrlo slabo i za lokalne pljuskove (ponegde čak i obilne) je neophodno formiranje nečeg "iznad glave"  ;) a uslova za to ima ili će biti u značajnom delu Srbije (svakako ne svuda) ovog popodneva ali i uveče i noću...

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #339 poslato: 30. Avgust 2022. u 15:07 »
Da, konačno se očistilo kako treba u Beogradu.

Gledajući satelit, uopšte me ne bi čudilo da opet i opet ista oblast kao i prethodne dve večeri i noći bude u centru pažnje.