Polako se spusta ovo iz Backe na Srem pa ce na moju Macvu drzimo fige za dobru turu obilnih padavina do sada 68mm palo,ispravka kod kolege Aleksa nije moglo nikako pasti 60mm i nesto za noc,obliznja stanica na svega par km od njega oko 35mm tako da je to realnija kolicina takvi su i odrazi bili
U pravu si, volim da lazem
Sticajem okolnosti sam pratio prolazak tog oblaka jer se i Beogradu približavao sličan. S obzirom na odraze i jako sporo premeštanje, meni je delovalo da lokalno tu u okolini Bogatića može i 100mm da prebaci. Ako se ne varam, Aleksino selo je 10-ak km severozapadno od Bogatića i tuda je prolazio najjači deo oblaka. Na tolikoj razdaljini, u ovakvim situacijama moguće su razlike i do 100mm, a ne 30-ak. Nema čovek razloga da iznosi podatak u koji nije siguran.
Lepo je videti dvocifrene količine padavina u celoj Vojvodini plus Beograd u toku današnjeg dana nakon jučerašnje "ispale" u Banatu. Mislim da nema mesta u Vojvodini koje je ostalo ispod 20mm od ovog ciklona (možda jedino Melenci
), a u proseku je palo verovatno i 50-ak. Žao mi je samo što je prekasno za poljoprivrednike pala ovakva kiša. Tako da se može reći da su modeli za našu severnu pokrajinu odradili odličan posao po pitanju količine padavina, iako su omanuli sa tajmingom. Isto tako se može reći da su u centralnom i južnom delu zemlje padavine u ovako u globalu žestoko podbacile u odnosu na očekivanja. Jeste da je bilo lokaliteta sa ozbiljnom kišom (npr. Leskovac ili Kruševac), ali u proseku je ozbiljno podbacilo u kompletnoj Šumadiji, dolini Zapadne i Velike Morave, pa i u Valjevskom i Zlatiborskom kraju.
Što se tiče Beograda, nakon onog podnevnog potopa je prskala sitna kiša u par navrata, uz zanemarljive količine. Radar se polako prazni iznad Vojvodine, tako da ne bi trebalo biti više padavina ni u toku noći. Svaki mm sad bi ionako bio višak, zemlja je prenatopljena. Ako već mora da doda još malo od ovog ciklona, onda nek sačuva za sredu ili četvrtak.