Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2023  (Pročitano 56292 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Januar 2023
« Odgovor #120 poslato: 18. Januar 2023. u 19:33 »
Sinoptički sve slično, ali samo je odjednom "poludeo" ovaj ciklon što upada kroz Biskaj i razjačava se u Tirenskom moru.  Bukvalno svaki izlaz od jutros samo sakati li sakati i ono malo hladnoće. Čemu sad taj pomeraj na severozapad, ja se plaših prvo da nam ne pobegne preistočno  :rofl:...neverovatna zima.

Da bar podari u noći na subotu i subotu prvi deo dana lep sneg dok još ima dovoljno hladnoće, nego sve nešto padavinski "musavo", vrti se i obilazi kao kiša oko Kragujevca.

Ali se zato tako lepo nameštaju GFS i EC za dalje da je to milina.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #121 poslato: 18. Januar 2023. u 19:38 »
Ма ни модели не знају шта ће сасобом. Ко зна колко ће још променити причу до суботе.

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #122 poslato: 19. Januar 2023. u 07:59 »
Па добро.Петак и викенд дашак зиме. И онда изгледа до краја месеца просечно јануарско време. Чини ми се да има наде за један озбиљнији снег до краја месеца у целој земљи. То јест има потенцијала.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #123 poslato: 19. Januar 2023. u 10:39 »
Puno kise u narednih pet dana, to mi je prognoza za naredni period.

I ovako je sve pod vodom samo nam jos tolika kisetina fali...

Van mreže krstivoje

• **
  • Starost: 41
  • volim lepo vreme samo kad pecam...
« Odgovor #124 poslato: 19. Januar 2023. u 10:47 »
eventualno i susnezica pomalo...  :D

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #125 poslato: 19. Januar 2023. u 17:22 »
Meni je neverovatno da su se modeli tek večeras složili da i Beograd dobija porciju mokrog snega sutra, uglavnom u jutarnjim satima. Koliko sinoć nijedan model nije video snežne padavine, a pre neki dan jeste. Kod mene na brdu očekujem nekih 10-ak cm bljuzge, u gradu manje ali dovoljno za statistiku. Za naredne dane čekamo da se dogovore modeli.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #126 poslato: 19. Januar 2023. u 17:26 »
Ma to je čudo šta rade modeli. Ucrta prvo to GFS, forsira tu priču, taman pođoše u tom pravcu većina kad ono presuši sve. I isto tako se naglo sada vrati.

Tipična situacija gde će svaki metar uvis mnogo, mnogo značiti.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #127 poslato: 19. Januar 2023. u 17:36 »
Сећам се и ранијих година. Отприлике погоде како ће бити недељу дана раније па онда нешто окрећу. И на крају се врати на првобитно.

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #128 poslato: 19. Januar 2023. u 18:01 »
O da izlazi pa i nedelju dana ranije kada se slože, a nakon toga promene priču, na kraju u većini slučaja vrate epilog tih izlaza dan pre samog početka padavina.Zašto je to tako pitam se, nemam neko logično objašnjenje, ali dobro neka pada sutra :)

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #129 poslato: 19. Januar 2023. u 18:07 »
I moram dati komentar na ove kasnije sate, svi modeli i dalje sasvim solidni, jak AC zapadno, samo se nadam da isti previše ne proširi istočno ili ubrzo obruši pa da eventuali cikloni ne završe daleko od nas.Ovako za sada nisam skoro gledao toliko potencijala, a da mi je skroz realno, i pritom opstaje na kartama, a termini su sve bliže...

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #130 poslato: 19. Januar 2023. u 18:09 »
Из запажања неког ми делује да су најгори 2/3 дана пред промену, ем што мењају у сваком излазу ем што и од енса оперативни одступају..
ГФС већ 3 излаза сигуран у сутрашњих 30ак мм свих агрегатном стања  :D Пола од тога највероватније снег  на оних критичних +0,5ц  :grin:
На Авали би могла бити лепа количина на негативној нули  :)

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #131 poslato: 19. Januar 2023. u 21:56 »
U gradu to ce biti bljuzga obicna  a ako bude za statistiku bice dobro a  sve je kriticno bukvalno.   .No kod mene bi moglo pasti sutra snega .
Zima je takva  ,da je daj  sta das  ..5 cm ce biti sigurno .

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #132 poslato: 19. Januar 2023. u 23:41 »
Apsolutno beskorisni modeli za sutrašnji dan. Niti znamo dokle će dobaciti padavine, niti znamo u kom obliku će biti. Za Melence otvorene opcije od da uz kratkotrajnu susnežicu dan završimo s hladnom kišom do celodnevni sneg umerenog intenziteta uz 0.0°C i dvocifreni pokrivač preko tople podloge... pa aj sad budi pametan  :confused:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Demian

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #133 poslato: 20. Januar 2023. u 00:55 »
Yr. Vidi konacno malo ozbiljniju hladnocu, nadam se da se to nece menjati

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #134 poslato: 20. Januar 2023. u 07:24 »
Prognoza vremena je kompleksna naučna "disciplina" i makar ja ne poznajem nikoga ko maltene sa sigurnošću može da tvrdi kakvo će biti vreme za 2 nedelje (u Srbiji) - čak i u situaciji sa jakim anticiklonom. Dakle ja NE znam da li će npr. biti snega pre 25. januara, ali situacija je daleko od "sigurne" pa ako bi eventualno bilo susnežice i snega u periodu od/nakon 19. januara to ne bi bilo veliko iznenađenje.

Vreme je uglavnom "poslušalo" nagoveštaj iz dela moje poruke napisane u danu kada se uglavnom "tvrdilo" (na ovom forumu) da nema šanse za sneg do 25. januara - i tada i sada kažem isto: vrlo je teško "dati" preciznu prognozu za naše područje i za mnogo kraći period od dve nedelje.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #135 poslato: 20. Januar 2023. u 16:05 »
Čisto da ne bude da nije pomenuto, verovatno će biti slabijeg talasa snežnih padavina sutra ujutru i prepodne. No, s obzirom na ovakvu ciklončinu i sve to je smešno da smešnije ne može biti, ja se i dalje pitam kako nam ovo pre zatopljenja neće dati neku konkretniju turu padavina..

Pogledajte samo kasnije kako se taj ciklon "zabija" uz greben i počinje retrogradno da se kreće sa jugostoka na severozapad uz Jadran, a toliko relativno mirno bezgradijentno polje ima istočno  i južno od sebe. Ovo me donekle (u suprotnom smislu nažalost) podsetilo na brojne slučajeve ciklona u Jonskom ili Egejskom moru, kada su nas masu puta tako modeli "vortali" da će ciklon da se izdigne na sever i da obilne padavine kad ono, kad dođe do dan, dva pred ćorak.

Van mreže Bart

« Odgovor #136 poslato: 20. Januar 2023. u 21:31 »
Konstantno je tu hladnoca posle 25., svaki izlaz, mogli bi se reci temperaturno prava zima ali za sada ne izgleda bas sa nekim snegom... Ali bolje to sigurno nego +20...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže krstivoje

• **
  • Starost: 41
  • volim lepo vreme samo kad pecam...
« Odgovor #137 poslato: 21. Januar 2023. u 13:03 »
Pa i to je kratkog daha, izgleda da nema ništa od nekog postojanog bloka, već krajem januara Atlantik ponovo kreće sa ciklonijadom uz obale Evrope, a svi znamo da se to vrlo teško naruši ....

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #138 poslato: 21. Januar 2023. u 18:40 »
Prosek  GFS-a i EC-a nakon ovog otopljenja od 2-3 dana na visini sve do kraja je u minusu, tu negde od Svetog Save pa ka kraju meseca po GFS gotovo dolazi i blizu dvocifrenog negativnog.
No, kao i prosek plata, ništa to još preterano ne govori. Okej, biće hladno, ali...
.

Van mreže Bart

« Odgovor #139 poslato: 21. Januar 2023. u 18:59 »
Veruj mi Kimi ova zima nam toliko snizila kriterijume da dobro je i da bude hladno... Mi smo tek nekoliko mrazeva imali ove zime...  :sos:
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm