izvini, prebaci odgovor dole u chat ili neka moderatori sve ovo premeste dole, ali kako "nikad cistiji vazduh?" otkud ovo? ja se ne secam smrdljivijeg, prljavijeg vazduha... na fasadama se neko crnilo hvata, na kolima neka lepljiva crno crvena prasina, da ne govorim sta se sve na liscu i plodovima nahvata...
da li to ima neko merenje, istrazivanje ili poredjenje?
Nema veze. Verovatno govoris o Smederevskoj Palanci? Moguce da je tamo gore nego pre. Ja se krecem svakodnevno po Beogradu i nikad manje nisam imao problema sa disanjem. Jos od prve nedelje novembra stalno neki vetrovi i strujanja. Najgore je bilo krajem novembra, katastrofalno oko Nove godine (narocito 1. i 2. zbog PIROTEHNIKE!), i sad je malo losije zbog ovog AC. Ali nije strasno. l leti je mnogo bolje, nema onih uzasnih smradova, neko se napokon setio da cisti reke ili sta vec.
Mediji dosta uticu na dozivljaj stvari. Pogledajte samo sta se pricalo pocetkom februara za ovo zahladjenje. APOKALIPSA U SRBIJI, STIZE ARKTICKI VAZDUH U SRBIJU itd.
Zamisli -5 na Goliji i veje sneg? U februaru? A na kraju nijedan jedini dan ispod nule u Beogradu, ne znam kako sad da proverim, pitam se da li se ikad tako nesto dogodilo??? Cak i zima 19/20 koja je bas bila blaga, imala je par nekih dana ispod nule, onako za statistiku -0.1C
Ovaj put, SVAKI dan u plusu. Ali bitno je da se pisu senzacionalisticki naslovi! Da nam se smeju oni iz Jakutska i Verhojanska
E sad, zamisli kad u BG nisu centar i drugi delovi grada imali centralno grejanje. Zamisli da se tad svakodnevno izvestavalo o cistoci vazduha. Terase, simsovi, sve je bilo prekriveno crnim pepelom i cadji, automobili koristili najlosije gorivo. Baba zivela pored neke hotelske lozionice, vise puta je zavrsila u bolnici zbog alergijskih reakcija - bukvalno nije mogla da dise. Znaci prema sadasnjim standardima, trebalo je tih decenija evakuisati citav grad. Nije bio za zivot.
Pa evo i ja sve teze podnosim hladnije vreme, razmazio sam se. Secam se februara 2012, bilo je gadno ali zavrsavale su se stvari po gradu. Skoro -10 u sred dana, pola metra snega, ali ides, zavrsavas sta moras. Danas bi proglasili prirodnu katastrofu, i uveli rad od kuce tj. online za sve osim najbitnijih sluzbi. Dostavu hrane ne bi mogao da dobijes, jer bi milion ljudi zvalo istovremeno.
U svakom slucaju, meteorologija je disciplina koja zahteva puno intuicije, a manje statistike i logike... Pre novembra sam jos mislio, ima velikih sansi za "old school" zimu, ali kad je naisla ona promena pocetkom novembra, sa blagim padom temperature, tu sam vec poceo duboko da sumnjam. I onda pocetkom decembra vidis da je opet Mediteran. Evo sledeci vikend moze biti oko 15C, znaci i februar ima sanse da pregazi prosek. Sta je bilo pre 30 godina nije bitno, sta si juce mislio, danas vise ne vazi
Neki kazu istorija je uciteljica zivota, a ja bih rekao da je to meteorologija. Ne moze niko da vas izvoza kao atmosfera