Eto, čisto da vreme ne proguta ovo u aktuelnim, kada već ima slika za reportažu.
Rekao bih tipično za ovakve situacije kada se ciklon centrom premešta sa Jadrana ka Karpatima, pod uslovom naravno da nema izraženog grebena odnosno fenskih strujanja sa juga, probojem hladnog fronta sa zapada, severozapada na liniji fronta dolazi do plitke konvekcije na liniji konvergencije strujanja. Samo je trebalo imati sreće da se pogodi da ćelija bude aktivna u trenutku prelaska preko moje oblasti, pošto je takođe svojstveno ovim situacijama da se one periodično pale i gase.
I eto, to se i desilo. Baš onako kao što sam i priželjkivao. A oblačnost koja dolazi sa severozapada je ovde po pravilu najfotogeničnija u dolasku glede formacija.
Dok sam imao nekih obaveza, stidljivo sam pratio šta se dešavalo na radaru kada se na satelitu nazirao proboj frontalne zone. Pažnju je privukao razvoj u okolini Čačka, koji se brzo približavao. Eto ga iz automobila, gledajući na putu ka kući:
Ka severozapadu, naravno i ekspozicija terena je odlična za taj pravac jer je tamo kotlina odnosno dolina Morave:
Dolaskom kući kada se sve još dodatno primaklo imalo je šta da se vidi, zaista divan frontalni oblak:
Približava se, prve zavese hvataju dragosinjački Crni vrh:
Sve konkretnije i sve bliže, krenuo je već da se oseća vetar:
Ubrzo je krenuo sitan grad, kao grašak koga je nakon nekih 30-40 sekundi zamenila krupna kiša a ubrzo zatim i pravi pljusak. U kombinaciji sa vetrom koji je dostizao 16M/S ličilo je to na pravi letnji downburst, iako naravno intenzitet padavina i silina vetra nisu bili na nivou onog klasičnog letnjeg koji potrefi pa se prst pred nosom ne vidi. No, za početak sezone, malo li je ovo, nakon onakve subote puna kapa.