U Beogradu i danas merljive padavine, 0.5mm u jutarnjim satima. Tako da imamo i 6. dan za redom za merljivim padavinama, a za to vreme je prema zvaničnim podacima na Vračaru palo ukupno 12mm. Dakle, u proseku 2mm po danu, a s obtrom da je bilo barem 20 tura padavina, to dođe manje od 1mm po turi. Neverovatni podaci za statistiku. Ovako dugotrajna ciklonska aktivnost, svakodnevne padavine, a zanemarljiva akumulirana količina padavina su svojevrsni rekord.
12mm nisu padavine za potcenjivanje da su pale u cugu i bez jačeg vetra. Ali ovako uz olujnu košavu u svim pauzama, u šumi jedva da ima i tragova da je uopšte padala kiša ovih dana.
Odlično sumirano, slična količina padavina i kod mene, 13.4mm za 6 dana. Evo i par fotki od juče, celo dvorište je bilo prošarano od prljave/obojene kiše saharskim peskom:
Vračar je jutros imao najveću sumu padavina od svih padavinskih stanica RHMZ-a sa 18.1mm, a danas je bio jedan od najtoplijih gradova, budući da je po satnim osmatranjima temperatura izgurala do 24°C (zaokruženo). Bilo je dosta sunčanih perioda i sparine, od skoro je počeo da pirka vetar.
I mene je zakačio razvoj oko 3h noćas, probudio me je huk vetra i pljuska, palo je 8.4mm, bilo je i grmljavine. Radarska animacija od noćas:
DHMZ