Kod mene od popodneva, izmjena jakih pljuskova, sa kraćim pauzama. dok ovo pišem danas je palo 53.8mm. Po radaru bi trebalo prestati. Stvarno koma je više od ovih obilnih oborina. Kao da mora sve pasti u sat vremena. Slike sa ostalim podacima.
Da, neverovatne padavine u ovih nekoliko dana u delovima Hrvatske i Bosne, ponegde je i preko 200mm akumulirano.
A za to vreme veliki deo Srbije vapi za konkretnijim padavinama. Ima delova Srbije koji su jedva 10mm prebacili u prethodnih mesec dana.
U Beogradu i danas merljive padavine, 0.5mm u jutarnjim satima. Tako da imamo i 6. dan za redom za merljivim padavinama, a za to vreme je prema zvaničnim podacima na Vračaru palo ukupno 12mm. Dakle, u proseku 2mm po danu, a s obtrom da je bilo barem 20 tura padavina, to dođe manje od 1mm po turi. Neverovatni podaci za statistiku. Ovako dugotrajna ciklonska aktivnost, svakodnevne padavine, a zanemarljiva akumulirana količina padavina su svojevrsni rekord.
12mm nisu padavine za potcenjivanje da su pale u cugu i bez jačeg vetra. Ali ovako uz olujnu košavu u svim pauzama, u šumi jedva da ima i tragova da je uopšte padala kiša ovih dana.
Još 2 dana od ovog ciklona su igri, pa da vidimo može li biti kakvo iznenađenje. Zanimljive su mi varijante koju npr. ICON forsira - košava se konačno smiruje, neki slab i nedefinisan vetar u prizemlju i na nivou LCL, i lepo krene da se primiče zona konvergencije u sklopu fronta sa severozapada i obilne padavine stižu nadomak Beograda. I onda kad treba da stignu uveče, pravo niotkuda se ponovo iznenada pojavljuje neočekivana sila koja rešava stvar - košava. I sve ostane malo zapadnije i ne padne ni kap.
Naravno ovo je samo jedna od mogućih varijanti. Ima modela koji su padavinski raspoloženi - GFS i GEM npr.
Sad napravih digresiju sa prognozom u aktuelnim, ali me mrzelo da pišem dve poruke.