Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2023 - III dekada  (Pročitano 26425 puta)

Van mreže David01

• *
  • Starost: 23
Odg: Maj 2023 - III dekada
« Odgovor #340 poslato: 28. Maj 2023. u 19:46 »
Jak pljuščina sa grmljavinom kod mene. Au kakva sezona. :worthy:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #341 poslato: 28. Maj 2023. u 19:49 »
^^ Baš sam i ja to pomislio.

Imamo bar jedan od podataka, reklo bi se okolina Novog Sada (Bački Petrovac):

"Deo atara prema Novom Sadu, juce posle podne palo 85l a danas posle podne 65l sa ledom. Izmerili na Institutu kod nas."

Ovde se iscedi i poslednja kap natapače koja postoji u oblaku, pa se tako nakupi 6mm ravno do sada.

Ne zaostaje tu ni Zrenjanin. Prema AMS u centru grada 40mm do sada, a u ovom mesecu 160mm.
Baš gledam sad tu višećelijsku oblačnost preko Novog Sada i Zrenjanina, gotovo ista pozicija kao i onaj potop od pre 10-ak dana kada su Novi Sad i Zrenjanin bili potopljeni.
Neverovatno je to kako se svake godine konvektivni oblaci tako okome na neke lokacije. Setimo se prošle godine kada su se posebno isticala neka mesta, recimo Smederevska Palanka ili Paraćin, a ako je bilo gradova koje je bukvalno sve mašilo do avgusta, onda su to bili Novi Sad i Zrenjanin. A evo ove godine sasvim obrnuto i to u već barem 5-6 konvektivnih situacija.

Beograd je obično u nekoj od tih krajnosti, ali evo ove sezone za sada u nekoj zlatnoj sredini. Niti promašuje, niti preteruje.
Kod mene već neko vreme slaba natapača iz ostataka oblačnosti, dok će u centru ovaj dan najverovatnije završiti bez merljivih padavina.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže skomimaster

• Starost: 32
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #342 poslato: 28. Maj 2023. u 19:58 »
 ^^ Ludi podaci, kakav maj na tom potezu.

Ovde je bilo zanimljivih formacija kako se primicala oblačnost iz Banata, ali nije čak ni vetar dunuo kad su stigle. U poslednjih pola sata cedi kišica, upisalo se 0.5mm do sada.

Van mreže subaja

• **
« Odgovor #343 poslato: 28. Maj 2023. u 20:27 »
Kod mene 65mm u ovom mesecu, nadam se da će u ova dva dana pasti barem 10mm.

Van mreže David01

• *
  • Starost: 23
« Odgovor #344 poslato: 28. Maj 2023. u 20:32 »
Danas Novi Sad oko 19:00:

Juče selo Ečka kod Zrenjanina oko 17:00. Iz ovoga je pala baš dobra kišurina. Verovatno bar 40-50 mm.

Trenutno se intenzitet kiše smanjuje. Nekoliko puta je baš dobro roknula grmljavina.

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #345 poslato: 28. Maj 2023. u 20:33 »
Oko Beograda se sve pogasilo, ali kakvo se zato nevreme opet spušta na Novi Sad! To je jedina sigurica ove sezone da Novi Sad ništa ne maši. Šteta što nema zvaničnog merenja i iz centra grada. Ne znam koliko je pouzdana AMS na Veterniku, ali kaže akumuliranih 187mm do sada u mesecu.  :/
A koliko će tek da doda iz ove ture i u naredna dva dana, možda prebaci i 300mm.
Vozio sam danas do Ratkova iz NS, i mogu da potvrdim neverovatnu količinu padavina ovih dana koja se izlila na potezu Futog Rumenka Bački Petrovac Gložan. Ogromne površine njiva su sada velika jezera,i šteta na usevima je zaista velika. Usput u povratku me je uhvatio jak pljusak u Silbašu i Pearagama, a evo sada i u Novom Sadu. Zaista impresivna količina padavina a koliko vidim narednih dana se ništa posebno neće promeniti.

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #346 poslato: 28. Maj 2023. u 20:50 »
Danas je se sve pogasilo a zato sad jeste da je mrak ali oblasnost deluje zastrasujuce sto prilazi kao da ce smak sveta
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #347 poslato: 28. Maj 2023. u 20:55 »
Kakav vetar 😱😱😱
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
  • Starost: 30
« Odgovor #348 poslato: 28. Maj 2023. u 21:00 »
Pozdrav kolege forumaši! Dugo se nismo družili. Ova kiša me je naterala da pišem, jer kao što i sami primetiste, ovaj potez ZR-NS ovih dana ništa ne promašuje, a ja sam, manje-više tačno između ta dva grada. Svaki dan pljušti kiša po par sati, pa je tako i trenutno i ozbiljno je dosadila. Ali takvo je vreme, i tu se ne može ništa. Bilo je i grada ovih dana kod mene u par navrata, srećom sitnog, i nije bilo neke štete, tako da, osim velike količine padavina, nema nekih većih problema zbog vremenske situacije ovde. Ako ništa drugo, lepo je ležati pored prozora i slušati zvuk kiše napolju. :)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #349 poslato: 28. Maj 2023. u 21:18 »
U Novom Sadu opet potop. Jaka kiša pada satima. Na mom placu sam bio jutros, podigle se podzemne vode, formiralo se jezero u podnožju, sve krenulo da se suši. Prelazim na pirinač. Ponavlja se scenario od pre nekih 5, 6 god.

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #350 poslato: 28. Maj 2023. u 21:27 »
Oko Beograda se sve pogasilo, ali kakvo se zato nevreme opet spušta na Novi Sad! To je jedina sigurica ove sezone da Novi Sad ništa ne maši. Šteta što nema zvaničnog merenja i iz centra grada. Ne znam koliko je pouzdana AMS na Veterniku, ali kaže akumuliranih 187mm do sada u mesecu.  :/
A koliko će tek da doda iz ove ture i u naredna dva dana, možda prebaci i 300mm.
AMS veternik je za mene sigurno merodavnija stanica jer je u produzetku Limana uz Dunav. Ide Liman, Telep, Adice, pa Veternik

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #351 poslato: 28. Maj 2023. u 21:57 »
 ^^ Ne radi se samo o merodavnosti, nego i o pouzdanosti. Postoji i u mom kraju onlajn stanica, po mapi na par stotina metara od mene, ali nije pouzdana po pitanju padavina. Obično daje mnogo veće cifre od realnih pogotovo pri dugotrajnim padavinama, ali se dešava da pri pljuskovitim padavinama smanji količine.

Odavde se lepo vidi kako seva ka zapadu, ovih dana je nedostajalo tog večernjeg sevanja, sve se rano gasilo.
Jedno poređenje današnjih munja i prethodnog velikog potopa na tom delu pre 10-ak dana:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #353 poslato: 28. Maj 2023. u 22:42 »
Evo i nešto materijala od mene od danas. Za početak lokalni razvoj koji je doneo "privatni" pljusak u ovom delu grada:

I zatim Cb koji je ispozirao u Banatu ka istoku:

Njegov outflow koji nije inicirao nove ćelije ovamo:

I za kraj, možda i najzanimljivije od svega, timelapse razvoja ka istoku (pola sata u pola minuta):

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=MdbEyS4ulfs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=MdbEyS4ulfs</a>

Polako se gase i poslednji današnji razvoji u Srbiji, a sutra opet, repriza...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #354 poslato: 29. Maj 2023. u 08:40 »
Ekipa, pogotovo Beograd i okolina (Miloš, Škomi, Liki) alal vera za praćenje.  :comeon:

Mile94, aman čoveče gde si ti, pa slobodno piši, šta čekaš. :D

Jutro uz dosta oblaka, ranije i maglu, no već se vidi u daljini ka istoku crta vedrine u čemu se i satelit slaže, tako da bi danas trebalo još brže da se izvedri.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Liki

« Odgovor #355 poslato: 29. Maj 2023. u 09:04 »
Juče nisam uspeo da ispratim na terenu, izdizali su se tornjevi razvoja, čula se grmljavina, ali sam bio na svadbi tako da nisam ispratio, jak razvoj je u jednom momentu bio jugoistočni od sela.Danas novi dan i novi razvoji čekamo ih poslepodne

Van mreže skomimaster

• AMS Beograd - Borča
« Odgovor #356 poslato: 29. Maj 2023. u 10:15 »
 ^^ Hvala Kimi! Sjajne fotke i timelapse Miloše!

Kod mene juče nacedilo 0.7mm od ostatak razvoja iz Banata. Jutros ponovo oblačno i sveže uz visoku vlažnost vazduha, ali je danas poranilo sunce za razliku od prethodnih dana.

Neke od najvećih količina padavina sa zvanične mreže od nedelje u 8h do ponedeljka u 8h:

40mm RC Bešnjaja (Kragujevac)

36mm Zrenjanin
30mm Bašaid (Kikinda)

29mm Jošanica (Žagubica)
28mm Katrga (Čačak), Strmosten (Despotovac)
26mm Mozgovo (Aleksinac), Uzdin (Kovačica)
24mm Aradac (Zrenjanin), Zakuta (Kraljevo), Kovilj (Novi Sad)
23mm Bačko Gradište (Bečej)
22mm Loznica, Kaona (Kraljevo)
21mm Inđija, Barbatovac (Blace), Duškovci (Požega)
20mm Lipar (Kula), Skržuti (Užice)

Par fotki iz Borče juče:

Van mreže Liki

« Odgovor #357 poslato: 29. Maj 2023. u 10:26 »
Više sunca i poranili kumulusi, strujanje baš nepovoljno, sada vuče i na jugoistočni, ništa ne znači u ovim danima kada je vedrina ta koja sve određuje, ali opet kada vidim satelit naježim se :laugh: inače i posle dva dana sve je crno i natopljeno vodom, vidi se po njivama gde je stajala voda dosta dugo

Van mreže Bart

« Odgovor #358 poslato: 29. Maj 2023. u 10:34 »
Juce u centru 9.3mm sto je slicno ko kod mene...

Četvretak 14mm
Petak         4mm
Subota     0.3mm
Nedelja    1.5mm

U petak je bilo čak i pojave grada ali nije palo puno i kratko je trajalo.

Nele ja sam bio juznije od tebe u petak  1km mozda 2 msm da znas gde i tu je palo oko 15mm strasan potop i sitan grad, za malo te promasilo...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže skomimaster

• AMS Beograd - Borča
« Odgovor #359 poslato: 29. Maj 2023. u 11:45 »
Fino je ugrejalo do podneva, a prvi razvoj na području Beograda za danas se formirao nad južnim delovima grada:

DHMZ