Ovde je u maju jedino konvektivno dešavanje bio onaj noćni pljusak u 2. dekadi, sve ostalo su bile natapače. Uz varijante severnog strujanja narednih dana, ne očekujem značajniju akciju ovde na severu grada - tada obično sve prođe zapadno-istočno, ili se otvori tek južnije .
Da, tek sad kad si ovo napisao shvatam koliko je loša "konvektivna statistika" u dosadašnjem delu maja. Isto i kod mene, i zvanično na Vračaru, jedan jedini dan sa pojavom grmljavine u 24 dana maja. I to u sred noći u 3h ujutru. Nije ovaj maj uopšte bio sušan koliko je bio konvektivno nezanimljiv. Čak je i prošlogodišnji ekstremno sušni imao 4-5 dana sa grmljavinom.
Naredni dani i dalje imaju šanse da poprave tu statistiku, pre svega petak. Vidim da si pesimista zbog severnog/severoistočnog strujanja. Ono generalno nije toliko problematično za Beograd i nema tu fensku komponentu kao npr. istočno ili jugoistočno. Veći je problem što godinama unazad sve maši u svim strujanjima, ali ne može ni tako doveka. Videćemo, ja i dalje mislim da po zakonu verovatnoće jedan od narednih 4-5 dana mora doneti barem jedan pljusak sa grmljavinom na teritoriji grada.
Elem. Nakratko su se predveče bili pojavili kumulusi, ali bilo je jasno da nema energije da to preraste u nešto konkretnije. Sad se već u potpunosti razvedrilo, seva negde u daljini ka istoku, ali i to je beznačajno.