Hvala vam momci na prognozama. Definitivno 50litara nam negine ovde na zapadu. Zemlja puna, inflitracija nula, oticaj 100 posto . Lose je sto ce da zahvati celo podrucje. Bice bas tesko izboriti se sa rekama za vikend.
Nema na čemu, tu smo. Ja inače ne volim da komentarišem svaki izlaz modela. Više volim da pratim tendencije više modela, pa kad iznesem neki zaključak napišem ovde. Međutim kako je ovo specifična situacija, trudiću se da pišem apdejtove što češće.
Evo EC u 06Z još za nijansu povećao količinu padavina za četvrtak uz 40-50mm za 24h na liniji recimo Čačak-Beograd.
Pozitivna stvar u ovoj situaciji u odnosu na prethodne je da će oblačnost biti pokretljivija i više slojastog tipa, pa se očekuje manje tih lokalnih potopa na manjem području. Odnosno, obilne padavine će biti pravilnije raspoređene, pa će ipak loša stvar biti što će se to više odraziti na vodostaje većih reka.
sta se dogodio... Zasto ovoliko kise?koja strujenja su u pitanju? Verujem da je zato u zapadnoj evropi dosta suvlje i tolplije nego kod nas i nego sto je proek? Da li je bio nekada ovaj period kisniji i u proseku hladniji. Hvala ubapred ako neko odg
Odgovor na prvo pitanje. Već skoro mesec dana je Evropa pod uticajem tzv. "bloking" režima, koji dođe neka kontra standardnom "zonalnom" režimu.
U zonalnom režimu mlazna struja je ta koja diriguje premeštanje sistema. Obično je ona vezana za polje niskog pritiska nad severom Evrope i mlazna struja nad ostalim delovima Evrope talasa, tako da u tom slučaju imamo česte frontove, odnosno u ovo doba godine periode lepog vremena preknute jednodnevnim nestabilnostima i zahlađenjima (jun i jul prošle godine su bili tipični takvi meseci recimo).
Kod bloking režima usled grebena anticiklona dolazi do prekida mlazne struje, tako da imamo često stacionarne ili sporopokretne sisteme. U zavisnosti od položaja "omega blokinga", mi imamo ili danima stabilno i lepo vreme (osa grebena preko nas) ili danima kišovito i nestabilno vreme (osa grebena zapadnije). E upravo ovaj drugi slučaj je obeležio prethodnih mesec dana. Mislim da ništa ne opisuje bolje tu bloking situaciju od ove karte srednjeg vetra na 500mb u prethodnih mesec dana.
Već dugo smo u režimu bez strujanja i bez gotovo ikakvih vetrova, kako u nižim, tako i u višim slojevima atmosfere. To je još prouzrokovalo da već jako duži period stacionira i vlažna vazdušna masa nad našim područjem. A u ovo doba godine sa najvećom insolacijom, gotovo svaka vlažna vazdušna masa (prizemne tačke rose od 15°C pa naviše) je po defaultu nestabilna, nezavisno od vertikalnog profila. Dovoljno je samo malo sunca ili konvergencije mezorazmera da se pokrene eksplozivna konvekcija na sve strane. I onda ta vlaga bukvalno kruži (kao ono u školi što smo učili onaj ciklus isparavanje-kondenzacija-padavine).
Kad se tu još uključi i plitki visinski ciklon (kao u prethodnih par dana) tek tada dođe do pravog haosa zbog tih kvazistacionarnih zona konvergencije zbog orografije.
I ovoga puta se tako namestilo da južna i istočna polovina Evrope ima nestabilno, prohladno i kišovito vreme, dok je sever i zapad imao stabilno i nadprosečno toplo vreme. Evo karte odstupanja količine padavina u prethodnih mesec dana u Evropi:
Dakle, može se reći da je sve povezano. Za sada deluje da bi ovaj režim konačno mogao da se naruši za nekih nedelju dana.
A odgovor na drugo pitanje - da, i to kako. Ne moramo ići mnogo daleko u prošlost, svi se sećaju maja 2014. a nije ništa bolji bio ni jul. Često se ovakve sinoptike nameste u ovo doba godine. Ja recimo pamtim jun/jul 2018. koji su takođe u periodu dužem od mesec dana (nekad od sredine juna do sredine jula) bili u tom režimu uz još daleko više padavina i tih bujičnih poplava, a nisu mnogo drugačiji bili ni jun 2019. i 2020. Ovog juna (barem za sada) dok uzmemo neki prosek sa sinoptičkih stanica, to još uvek i nisu neka ekstremna odstupanja. Mnogo je stanica u kojima su padavine još uvek daleko od mesečnog proseka, a verovatno će ostati ispod i nakon ovog ciklona što sledi. U maju ili junu 2014. smo u celoj zemlji imali recimo 300-400% u odnosu na prosek, e to je već ekstrem...
Raspisah se ja, bolje da sam ovo napisao negde gde će pročitati više od 5 ljudi, ali ajde kad već pišem...