Interesantno mi je da i GFS, ali i EC, GEM vide u toku noći neke konvektivne padavine, ostaje da vidimo ima li istine u tome, možda se na rubu pojave novi odrazi, trenutni neće ovamo, možda opet koja kap iz nakovnja
Teško da bude išta od toga, sve se to pogasilo na sigurnoj udaljenosti od košavskog područja, ovde možda preživi nešto natapače od ostataka tih razvoja. Nije ovo bilo ništa čudno ni neočekivano, lepo sam napisao u prognozama za sve ove dane:
Da, nema sumnje da će van košavskog područja biti veoma nestabilno uz gotovo izvesne jake oluje u tom delu Srbije koji je i prethodnih dana bio najviše pogođen (pre svega zapad zemlje). Bilo bi pravo čudo da nešto od toga preživi do Beograda (osim natapače), a dalje ka istoku i severoistoku već u domenu naučne fantastike.
Jako sličan scenario je za naredna 4 dana, tj. od ponedeljka do četvrtka.
I ne radi se tu o intenzitetu vetra, koji je uglavnom bio toliko slab da se nije mogao ni nazvati košavom. Stvar je u tom jugoistočnom smeru vetra u prizemlju koji toliko stabilizuje niže slojeve da ne dozvoljava nijednom oblaku ni da pokuša da se formira u tom području od Beograda ka istoku.
Tek od sutra se u potpunosti gubi taj smer i u prizemlju, tako da u naredna tri dana neće biti favorizovanih delova Srbije po pitanju konvekcije, već će razvoja biti svuda. Nego kako će sve to uglavnom biti sporopokretno i neorganizovano, nešto mi govori da će Beograd uspeti da zaobiđe sve ono konkretnije, kao što je obilazilo i prethodnih 10-ak dana. Biće tu neki privatni pljusak u delovima grada i natapače iz ostataka, ali osećaj mi nikad nije ovako jako govorio da neće biti ništa konkretnije, iako modeli daju dosta razvoja i konvektivnih padavina. Ajde da vidimo.