Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2023 - I dekada  (Pročitano 23976 puta)

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Jun 2023 - I dekada
« Odgovor #220 poslato: 08. Jun 2023. u 20:53 »
Čitav dan nigde ništa i ja malopre na ulicu poče kiša iz nakovnja, čisto da rastera narod iz šetnje.

Vrlo zanimljivo kući, nakon nikakvog dana verovatno nekakav outflow sistema koji se razvio još u okolini Pazara i Raške uslovljava plusak uz pojačan vetar, doduše mene to kači samo rubno, glavna žurka se iz same Banje premestila istočnije ka Trsteniku i Kruševcu.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #221 poslato: 08. Jun 2023. u 21:09 »
  ^^ На прву човек би помислио да је у питању СЦ, али не знам дал је параметарски могло  :hm: Било је ту и мах одраза, кретње супротне преовлађујућем струјању...
Сад падуцка у граду као што рекоше колеге кишица из наковања, пре тога маматуси што је колега @ Скоми и документовао  :tu: Прилично спарно вечерас

Van mreže subaja

• **
« Odgovor #222 poslato: 08. Jun 2023. u 21:30 »
Toliko je vlažan vazduh da se osećam kao da sam u nekoj prašumi.
Vidim i u narednim danima slično vreme, nagledaćemo se kiše.

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #223 poslato: 08. Jun 2023. u 21:56 »
Interesantno mi je da i GFS, ali i EC, GEM vide u toku noći neke konvektivne padavine, ostaje da vidimo ima li istine u tome, možda se na rubu pojave novi odrazi, trenutni neće ovamo, možda opet koja kap iz nakovnja

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Starost: 29
  • Usus est optimus magister
« Odgovor #224 poslato: 08. Jun 2023. u 22:38 »
Североисточни део Мачве самлео град
Друга и трећа су моје слике ваздушно од олује сам био 10ак километара, чист град се видео у облаку, касније је део уз Дрину добио исто мало града Црна Бара и околина а након тога натапача која и даље траје уз повремено севање и грмуцкање заиста дан за памћење, али и велику тугу због штете причињене од олује.....

Poslato sa STK-LX1 pomoću Tapatoka

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže Aleksa

« Odgovor #225 poslato: 08. Jun 2023. u 22:42 »
Ocekivao sam da je kisomer pun, ali sam se ipak prevario.
Do sada je palo 33mm i dalje pada umerenim intenzitetom.

Grada nije bilo, ali je zato pucalo bas zestoko.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #226 poslato: 08. Jun 2023. u 22:52 »
Interesantno mi je da i GFS, ali i EC, GEM vide u toku noći neke konvektivne padavine, ostaje da vidimo ima li istine u tome, možda se na rubu pojave novi odrazi, trenutni neće ovamo, možda opet koja kap iz nakovnja

Teško da bude išta od toga, sve se to pogasilo na sigurnoj udaljenosti od košavskog područja, ovde možda preživi nešto natapače od ostataka tih razvoja. Nije ovo bilo ništa čudno ni neočekivano, lepo sam napisao u prognozama za sve ove dane:

Da, nema sumnje da će van košavskog područja biti veoma nestabilno uz gotovo izvesne jake oluje u tom delu Srbije koji je i prethodnih dana bio najviše pogođen (pre svega zapad zemlje). Bilo bi pravo čudo da nešto od toga preživi do Beograda (osim natapače), a dalje ka istoku i severoistoku već u domenu naučne fantastike.
Jako sličan scenario je za naredna 4 dana, tj. od ponedeljka do četvrtka.

I ne radi se tu o intenzitetu vetra, koji je uglavnom bio toliko slab da se nije mogao ni nazvati košavom. Stvar je u tom jugoistočnom smeru vetra u prizemlju koji toliko stabilizuje niže slojeve da ne dozvoljava nijednom oblaku ni da pokuša da se formira u tom području od Beograda ka istoku.
Tek od sutra se u potpunosti gubi taj smer i u prizemlju, tako da u naredna tri dana neće biti favorizovanih delova Srbije po pitanju konvekcije, već će razvoja biti svuda. Nego kako će sve to uglavnom biti sporopokretno i neorganizovano, nešto mi govori da će Beograd uspeti da zaobiđe sve ono konkretnije, kao što je obilazilo i prethodnih 10-ak dana. Biće tu neki privatni pljusak u delovima grada i natapače iz ostataka, ali osećaj mi nikad nije ovako jako govorio da neće biti ništa konkretnije, iako modeli daju dosta razvoja i konvektivnih padavina. Ajde da vidimo.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Liki

« Odgovor #227 poslato: 08. Jun 2023. u 23:00 »
 ^^ evo razvoja ispred natapače i glavnog grada

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #228 poslato: 08. Jun 2023. u 23:01 »
U Paraćinu danas skroz nezanimljiv dana. Nebo prekriveno visokim oblacima uz slab vetar i sparinu. Temperatura je išla do 26.3C. Tek pred zalazak sunca nebo se oslobodilo visokih oblaka i brže bolje se uzburkalo. Ovaj outflow, koga je Kimi pomenuo je inicirao dalje razvoje ka mom kraju. Nije to ništa spektakularno par ne tako jakih grmljavina i kiše koja se sada cedi iz ostataka. Kod mene do sada 3mm, a cediće se sigurno i narednih sat-dava.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #229 poslato: 08. Jun 2023. u 23:07 »
^^ evo razvoja ispred natapače i glavnog grada

Da, baš je buknulo zapadnije, često seva i grmi u tom smeru. To i jeste neka granica do koje obično ova strujanja dozvole razvoje, recimo Obrenovac-Surčin-Batajnica. Već iole zapadnije nema šanse. Tako je bilo u ponedeljak uveče, a evo i sada. Jedino je pitanje hoće li se ti razvoji tu ukopati u mestu i ugasiti ili će zavrnuti ka zapadu ili severozapadu. Ka istoku neće sigurno.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #230 poslato: 08. Jun 2023. u 23:32 »
Seva sada samo tako sa čitave zapadne strane, ponajviše rekao bih jugozapadno od grada. Kako je samo naglo to planulo.

Dole kući ravno 6mm.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Liki

« Odgovor #231 poslato: 08. Jun 2023. u 23:33 »
Ma ide to na grad, mislim da će biti još novih razvoja okolo

Van mreže Liki

« Odgovor #232 poslato: 08. Jun 2023. u 23:58 »
Buknuli razvoji i u Banatu, kao da je neko pritisnuo dugme(moguće da je to košava uradila kada se umirila tj kada se izgubio taj pravac strujanja u prizemlju, možda i kao posledica sistema oko Mačve), a grmljavina se već neko vreme čuje od jakog razvoja zapadnije i jugozapadnije

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #233 poslato: 09. Jun 2023. u 00:01 »
Nakon pravog light show-a uz jako puno sevanja i grmljavine, kod mene pravi potop u ovim trenucima. S obzirom na brzinu premeštanja sistema, ko zna koliko kiše će ovde pasti, možda i preko 20mm.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #234 poslato: 09. Jun 2023. u 00:05 »
U gradu duva pojačan zapadni i jugozapadni vetar, kad zasevne vidi se i pokretnost oblaka iz tog pravca što i radar jasno potvrđuje.

Kiša počinje, sada je jednom jako puklo mada je pražnjenje mahom u oblacima.

Van mreže Dakula25

• **
  • Starost: 26
  • Lokacija: Beograd - Beogradska 56, preko puta Pravnog Fakulteta(za vreme studiranja)/Kraljevo
« Odgovor #235 poslato: 09. Jun 2023. u 00:13 »
Detonacije samo takve uz slab pljusak i pojačan vetar na Vračaru.

Na nebu pravi lightshow već više od pola sata.

Danas predveče su stvarno bili baš fotogenični mammatus oblaci.
( Istrčao sam iz stana čim sam ih video sa prozora i moram priznati, vredelo je ) Slike šaljem malo kasnije.

Dok kucam pojačava pljusak.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #236 poslato: 09. Jun 2023. u 00:18 »
Možda i najintenzivnije noćne munje ove godine. Pljusak solidan, bez vetra.

Van mreže El_Condor

• *
« Odgovor #237 poslato: 09. Jun 2023. u 00:25 »
Jak pljusak vec 25 min uz najjacu grmljavinu poslednjih par godina u ovom delu grada..

Van mreže Dakula25

• **
  • Lokacija: Beograd - Beogradska 56, preko puta Pravnog Fakulteta(za vreme studiranja)/Kraljevo
« Odgovor #238 poslato: 09. Jun 2023. u 00:25 »
Jak pljusak tek sad krenuo u centru, potoci krenuli da teku ulicom, baš dobar intenzitet.

Van mreže Dakula25

• **
« Odgovor #239 poslato: 09. Jun 2023. u 00:31 »
Evo i slike mammatusa koje sam obećao