Nestvarne cifre! Ovde je toliko palo u maju i junu ukupno.
Kolega Liki je lepo propratio ovaj dan, sve opisao kako jeste i nemam tu šta da dodam. Jedino što mi je ostalo je to razočaranje koliko su modeli neuoptrebljivi u ovakvim situacijama. Jednostavno, moraće još mnogo da se radi na parametrizaciji konvekcije kako se ne bi dešavale ovakve situacije kod kojih u području u kom se tokom celog dana daju pljuskovi i akumuliranih 20-30mm (trougao Beograd-Novi Sad-Zrenjanin) danas bukvalno ne padne ni kap kiše.
Nekada intuicija kaže mnogo više od bilo kog modela, ne mogu reći da je čisto nagađanja ili "malerisanje", više izvlačenje iz malog mozga nekih situacija iz prošlosti. Poruka od četvrtka dok su modeli davali ukupno 50-ak mm u petak i za dane vikenda:
Tek od sutra se u potpunosti gubi taj smer i u prizemlju, tako da u naredna tri dana neće biti favorizovanih delova Srbije po pitanju konvekcije, već će razvoja biti svuda. Nego kako će sve to uglavnom biti sporopokretno i neorganizovano, nešto mi govori da će Beograd uspeti da zaobiđe sve ono konkretnije, kao što je obilazilo i prethodnih 10-ak dana. Biće tu neki privatni pljusak u delovima grada i natapače iz ostataka, ali osećaj mi nikad nije ovako jako govorio da neće biti ništa konkretnije, iako modeli daju dosta razvoja i konvektivnih padavina. Ajde da vidimo.
Uostalom, kad bi modeli i njihove crtatije uvek bili u pravu, onda ni posao meteorologa prognostičara ne bi imao smisla. Prognostičar je tu da sastavi prognozu na osnovu produkata modela i sopstvenog iskustva. Ali nekad je previše teško skupiti hrabrost i odstupiti mnogo od prognostičkog materijala kad intuicija govori suprotno. Mislim, lako je na forumu...