Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Automatske meteorološke stanice  (Pročitano 348511 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Odg: Automatske meteorološke stanice
« Odgovor #160 poslato: 09. Decembar 2008. u 10:12 »
Ja se razmišljam kako da namaknem te pare, a ti još pitaš. Pa vredi, što da ne. Istina, ima i boljih, ali su one srazmerno skuplje. Sve zavisi dokle želiš da teraš.
Uostalom, ako imaš uslova da je postaviš, rado ćemo te uključiti u našu bazu AMS!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #161 poslato: 09. Decembar 2008. u 10:32 »
Mislim da joj je glavni nedostatak što nema mogućnost povezivanje na računar a to je ipak bitna stavr pogotovu za našu mrežu AMS

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #162 poslato: 09. Decembar 2008. u 10:44 »
To mi je promaklo. Važno je da tebi nije. Dobro je da si rekao.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže meteosandro

• *
  • Starost: 33
    • bhmeteo
« Odgovor #163 poslato: 09. Decembar 2008. u 11:40 »
Ja imam ws1600 i mislim da je stanica jako dobra, ali kao sto rekoste najveci joj je nedostatak nemogucnost povezivanja sa racunarom.Posebno mi se svidja sto je interval obnavljanja podataka 4.5 sec, jer kod vecine drugih stanica je mnogo veci.Izmjerene vrijednosti su precizne ( poredio sa analognim instrumentima ), ali cijena od 150 eura mi izgleda visoka.Ja sam svoju prije godinu i po kupio za 120 eura, a sada je cijena u conradu oko 100.Preporucujem potencijalnim kupcima da razmisle ;)
www.bhmeteo.com - prvi bosansko-hercegovacki meteoroloski portal i forum

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #164 poslato: 09. Decembar 2008. u 11:48 »
Sandro, hvala na savetu. Dobro je čuti nešto od korisnika.
Cena može da padne, to je istina. Ali ni 150 eura nije previše. No, uvek postoji izbor.
Inače, mislim da jeste lepo što je sampleovanje na 4.5 sekunde, ali to je malo preterano. Preporuka WMO je sampleovanje na 20 sekundi. Razlog: često sampleovanje ne donosi nikakve ekstra informacije, jer su prirodne fluktuacije temperature vemenskog reda veličine dvadesetak sekundi. Ja sam imao u rukama jednu mernu sondu za temperaturu sa sampleovanjem na pola sekunde, ali brojke se slabo mrdaju, tako da sam se i lično uverio u navedeno.
Sandro, kakva su tvoja iskustva sa podacima na 4.5 sekunde?

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #165 poslato: 09. Decembar 2008. u 12:02 »
Da WS serija se pokazala sa odličnim karakteristikama što se tiče tačnosti merenih podataka. Naravno ja imam ws 2307. Jedina mana moje stanice je podatak za relativnu vlažnost vazduha.
Uz korekciju ta greška se smanjuje na 2-3 % što je skroz prihvatljivo a i mislim da su novije generacije rešile taj problem. U Conradu ws 1600 košta 90 €, ws2307 180 € a ws 3600 250 €.

http://www1.at.conrad.com/scripts/wgate/zcop_at/~flN0YXRlPTIxNjkyNTYxNjI=?direkt_aufriss_area=SHOP_AREA_17192&~template=PCAT_AREA_S_browse&p_page_to_display=&catalogs_sub_id=sub7&aktiv=7&navi=oben_2

Van mreže meteosandro

• *
  • Starost: 33
    • bhmeteo
« Odgovor #166 poslato: 09. Decembar 2008. u 19:50 »
Sto se tice sampleovanja na 4.5 sec, kao sto rece ptprince ne donosi nista vise informacija, jer zaista vrijednost parametara se ne mijenjaju tako cesto.Mozda je jedina prednost u mjerenju brzine vjetra jer imamo gotovo trenutne vrijednosti.Ovo govorim jer ws1600 ne mjeri udare vjetra ( wind gust ) pa je ovaj podatak na svake 4.5 sec dobro dosao.Preciznost u mjerenju vlaznosti je vrlo visoka, provjeravao sam pomocu psihrometra i nema vecih odstupanja.Primjetio sam odstupanje pri visokim temperaturama, tako je npr. prosle godine pri temperaturi od 39,4 °C, stanica pokazivala nesto vise od 40 ( nisam sto posto siguran ali mislim 40,3 °C ).Inace do 35 stepeni mjerenje je bez greske, a kako temperatura raste i odstupanja su veca, ali su uvijek jednaka pa se moze u glavi kalibrirati.Kod niskih temperatura jako je pouzdana, iako nisam imao priliku mjeriti sa ovom stanicom nize od -14,0 °C.
Ako vas jos ista zanima samo pitajte  :D
www.bhmeteo.com - prvi bosansko-hercegovacki meteoroloski portal i forum

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #167 poslato: 10. Decembar 2008. u 16:09 »
Ako je tako, onda ima smisla da je sampleovanje zajedničko za sve elemente, a da je tako stavljeno zbog vetra.

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #168 poslato: 10. Decembar 2008. u 16:36 »
da...
ljudi ja bez obzira sto imam neku nadleznost za AMS Zrenjanin centar,i svi podaci dospevaju u moj komp. planiram da kupim privatnu AMS.
Cuo sam da ce padati cene...te da ce u maju model koji sad kosta 270 eura,kostati oko 220.
Neznam sta da kazem povodom toga,cak mi nekako logicno dodje da trebaju da poskupe.
Sta vi mislite o ovome?

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #169 poslato: 23. April 2009. u 12:30 »
Hteo bih da uzmem sebi neku amatersku AMS. Pratim vreme od kad znam za sebe, ali do sad nisam imao ništa osim termometra. Budžet mi je nekih 150 evra. Da li ima kod nas negde da se kupi? Ja sam našao ovo i to bi zadovoljilo moje potrebe  :smartass:

p.s. Tekst možete prevesti uz pomoć google translate.

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #170 poslato: 23. April 2009. u 13:47 »
Pre svega čestitke na planu,drago mi je da se interesuješ u vezi AMS.
Ne razumem se u Madjarsku valutu,ali koliko znam ova stanica u conradu u Nemačkoj košta 149 EUR,što se uklapa u tvoj budzet.Ali pazi sad. . .
Pošto sam tu čuo baš od nekih ljudi na forumu kada sam se ja interesovao za tako nešto,u Subotici ima firma koja nabavlja sve iz conrada.Mislim da se zove ELEMENTA a možda i grešim.
Onda bih te ta stanica koštala nešto skuplje naravno,sa carinom i ostalim sitnicama oko 200 EUR.
Jedino ako imaš nekog u Madjarskoj ili Nemačkoj pa da ti tu stanicu lično donese.
Što se stanice tiče deluje mi super.Za istu stanicu sam se i ja interesovao,ali je ipak nisam nabavio jer je došlo do promene plana  :( Pogledaj i PDF ako već nisi,tu već imaš nešto više o stanici,njenim karakteristikama i principu rada.Inače to je neki noviji model. . .
Evo linka za PDF verovatno ima više jezika,očekujem da znaš engleski pa pogledaj:
http://www2.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/625000-649999/646329-an-01-ml-Funk_Wetterstation_TE831X_de-en-fr-nl.pdf
Kad nadjem vremena i ja ću ponovo posle godinu dana prostudirati ovu stanicu,pa da vidimo mogu li se podaci slati na NET i slično.
Samo napred!

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #171 poslato: 25. Septembar 2009. u 15:50 »
TFA 35.1075
Nexus Professional Weather Station

Technical Specifications
Weather Station Receivers
Receiver (Supply=6.0V, Ta=23°C) and Sensor unit (Supply=3.0V, Ta=23°C)
RF Transmission Frequency 433.92 MHz
RF Reception Range
Thermo-hygro Sensor 100 meters Maximum (Line of Sight )
Wind Sensor, Rain Sensor 100 meters Maximum (Line of Sight)
Barometric Pressure Range 500 hpa to 1100hpa ( 14.75 inHg to 32.44 inHg ),
(At sea level ) ( 374.5 mmHg to 823.8 mmHg )
Altitude Compensation Range -200 m to +5000 m ( -657 ft to 16404 ft )
Barometric Pressure resolution 0.1 hpa ( 0.003 inHg, 0.08 mmHg )
Barometric Pressure accuracy +/- 3 hpa ( 0.009 inHg, 2.3 mmHg )
Outdoor Temperature Display Range -40°C to 80°C ( -40°F to 176°F )
Indoor Temperature Display Range -9.9°C to 60°C ( 14.2°F to 140°F)
Operating Temperature -5°C to 50°C ( 23°F to 122°F)
Storage Temperature -20°C to 70°C( -4°F to 158°F)
Temperature accuracy +/- 1°C or +/- 2°F
Temperature resolution 0.1°C or 0.2°F
Humidity Display Range 0% to 99%
Humidity accuracy +/-5% (within 25% - 80%)
Humidity resolution 1%
Receiving Cycle
Remote Thermo./Hygro. around 47s
Rain gauge 183s
Wind sensor 33s
Sunrise and Sunset Accuracy +/- 1min ( latitude within +/- 50° )
Wind Direction Range 16 positions
Wind Direction Accuracy +/-11.25°
Wind Direction Resolution 22.5°
Wind Direction Starting Threshold 3mph
Wind Speed Range 0 to 199.9mph (199.9 Km/h, 173.7 Knots, 89.3 m/s)
Wind Speed Accuracy +/- ( 2mph + 5% )
Wind Speed Starting Threshold 3mph
Wind/Gust Speed Disply Update Interval 33 seconds
Wind/Gust Sampling Interval 11 seconds
1h/24h/yesterday Rainfall Range 0.0 to 1999.9 mm ( 78.73 inch )
Last week/ last month Rainfall Range 0 to 19999 mm ( 787.3 inch )
Temperature Sensing Cycle (indoor) 10s
Humidity Sensing Cycle (indoor) 10s

---------------------------------------------------------------------------------

Sve lepo spavakovano u kutiju

Glavna jedinica

Anemometar na vrhu krova pomoćnog objekta (visina oko 8 metara)

Kišomer (koji još nije našao svoje zgodno mesto)

I thermo-hygro senzor koji će jedno vreme provesti u hladu bagrema (najverovatnije ću napraviti kućicu)

Do kraja godine ću pratiti kako se prikupljaju podaci i napraviti sajt, pa će sve to ići online s početkom 2010. godine.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #172 poslato: 25. Septembar 2009. u 16:14 »
svaka cast... cestitke...

Ja razmisljam da li da uzmem nesto ali samo sa spoljasnjim senzorom za temperaturu pa da ga montiram na balkon... ali ponovo to na balkonu ne bi bilo pouzdano zbog spoljne jedinice klima uredjaja koja mi leti zagreva balkon a zimi ga hladi... Za anemometar i kisomer ne bih imao nikakve mogucnosti...

kad budes krenuo online nadam se da ces nam se pridruziti i ovde

http://ams.serbianmeteo.com/

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #173 poslato: 11. Novembar 2009. u 14:01 »
Gde si kupio meteo stanicu TFA 35.1075 Nexus Professional Weather Station i po kojoj ceni, koji software koristis i kako si zadovoljan tacnoscu podataka. Vidim da je skoro ista kao TE831X iz Conrada. Koliko podataka moze da memorise tvoja stanica, (TE831X-samo 200, odnosno 8 dana za podatke na  1 h, 2 dana za podatke na svakih 15 min.) i da li se sa PC povezuje preko USB kabla.
Ja takodje nameravam da nabavim novu meteo stanicu, jer se stara WS-2300 pokvarila (pokvaren spoljasnji senzor), ne znam da li uzeti jeftiniju Conrad TE831X (oko 230eura), ili duplo skuplju Oregon WMR200 (500 eura). Da li se isplati ta razlika u ceni, sto se tice tacnosti u merenju, kvalitetnijeg i raznovrsnijeg softvera i interne memorije koja za TE831X iznosi 200 podataka, a za WMR200 28000 podataka-291 dan za podatke na 15 min., znaci 140 puta vise.

Van mreže zrenjaninac

• *
  • Starost: 47
« Odgovor #174 poslato: 25. Decembar 2009. u 19:49 »
evo  i moje pocetnicke  igrackice  ;)

http://www2.oregonscientific.com/cat-Ages-sub-Adult-prod-Silver-Advanced-Weather-Station-with-Atomic-Time---Weather-500.html
al definitivno  uzimam  ono sto kolega iz subotice ima 

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #175 poslato: 25. Decembar 2009. u 21:58 »
Ja sam od pre 20-ak dana nabavio Nexus meteo stanicu i generalno sam zadovoljan.
Imao sam problema oko povezivanja sa racunarom kada se gubila veza izmedju spoljnjih senzora i baze, ali sam uspeo to da popravim (podesavanjem oscilatora). Cini mi se da je kisni senzor dosta grub jer je min rezolucija 0,7 mm padavina, pa kod slabe kise u toku dana, ispod 0,7 mm, padavine nece biti registrovane. I za ovo je moguce naci resenje, uz odgovarajuce prepravke i rezoluciju podesiti na nizu vrednost.
O poredjenju rezultata merenja moje AMS sa realnim stanjem, obavestice nas ptprinc, kome sam prosledio podatke za uporedjivanje.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #176 poslato: 27. Decembar 2009. u 15:00 »
Velika zahvalnost ptprinc-u, za analizu rada moje AMS.
Poredjenje je vrseno u odnosu na sinopticku stanicu Beograd-Vracar i zadovoljan sam dobijenom analizom i ocenom rada moje AMS.

Puno hvala, za pravog profesionalca-ptprinc-a  :first:.

Na mreži Tihomir

• **
  • Starost: 61
    • https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/aad18abb1a6c4cafb7acc82d7cb68eb5/fullscreen
« Odgovor #177 poslato: 31. Decembar 2009. u 17:15 »
Evo ja bih dodao jos jednu novu AMS-cu,koja se pjavila na trzistu u novembru 2009. kosta od 200 do 250 €, sve je bezicno, anemometar i kisomjer rade na solar, a bazna stanica se preko USB-predajnika spaja bezicno na kompjutor meni neizgleda lose,za tu lovu.Ime stanice je TFA PRIMUS, I Americka verzija ws2800 La Cross, u biti sve je to isto. :)

Program je jako slican onome za ws3600,a i termohigro senzor.Prenos podataka je na 868mhz!! Svakih 3-4 sekunde.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #178 poslato: 11. Januar 2010. u 10:02 »
Velika zahvalnost ptprinc-u, za analizu rada moje AMS.
Poredjenje je vrseno u odnosu na sinopticku stanicu Beograd-Vracar i zadovoljan sam dobijenom analizom i ocenom rada moje AMS.

Puno hvala, za pravog profesionalca-ptprinc-a  :first:.

Molim lepo, Rade. Uvek.
Polako dolazi vreme za novi prolaz analize, jer je prethodna dala određene sugestije za promene postavljanja stanice.

Ko god želi da proveri podatke koje pokazuje AMS, može slobodno da mi se obrati. Svi rezultati mogu da budu i javni, ako smo svi saglasni.

Van mreže p.e.dj.a

• *
    • Peđina beležnica
« Odgovor #179 poslato: 11. Januar 2010. u 10:44 »
Kakav je postupak provere? Ja još uvek nisam postavio opremu gde treba, ali sam je aktivirao da bih testirao. U kom obliku se razmenjuju podaci?