Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Automatske meteorološke stanice  (Pročitano 347955 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Odg: Automatske meteorološke stanice
« Odgovor #180 poslato: 11. Januar 2010. u 11:05 »
Prosto. Postavi opremu gde treba i pusti AMS u rad. Kad prođe nekoliko dana, recimo dvadesetak, javi mi kako bih mogao da pripremim referentne podatke prema kojima vršim proveru - poređenje. Onda mi pošalješ na email podatke prema svojoj specifikaciji, a ja za dva-tri dana vratim analizu tih podataka, takođe nma email koji odrediš.
Ako imaš već neki takav niz sa postavljenom stanicom, možeš da mi pošalješ podatke kad to budeš hteo, a dalje je isto.
Za sve detalje javi mi se na PP. Diskrecija zagarantovana  ;)

Bilo bi dobro da ovako nešto okačim kao posebnu, lepljivu temu, ghde bih kačio rezultate analiza (naravno, u saglasnosti sa vlasnikom AMS).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže p.e.dj.a

• *
    • Peđina beležnica
« Odgovor #181 poslato: 11. Januar 2010. u 14:28 »
U kom formatu ti trebaju podaci? Sta analiza pokazuje na kraju?

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #182 poslato: 11. Januar 2010. u 15:20 »
Fajl sa podacima treba da bude čitljiv iz nekog programa za iščitavanje podataka. To bar nije teško. Primam sve vrste txt fajlova, Excel, Access, dbf... Malo li je?
Podaci treba da budu lepo organizovani po kolonama. Ni to nije teško, jer sve navedene karakteristike fajlova postoje pri manje više svakoj AMS.
Vremenski korak za podatke može da bude bilo koji, od minutnih do satnih podataka. Što se bolja vremenska rezolucija koristi, bolje su mogućnosti za analizu. Ipak, optimalna varijanta je 5 ili 10 minuta.

Analiza pokazuje odnos merenih veličina na AMS prema odgovarajućim merenim veličinama sa neke referentne stanice (obično uzimam sinoptičke podatke). To nije puka korelacija dva niza podataka, već analiza raspodele vrednosti jednog niza spram drugog niza. Za određene specifične meteorološke elemente se ponekad nizovi razbijaju na podnizove koji su nastali u određenom kombinaciji meteoroloških elemenata. Na primer, temperatura vazduha ponekad zavisi od oblačnosti ili brzine vetra. Niz temperature se rastavlja prema kriterijumima koji obuhvata situacije pri vedrom ili oblačnom vremenu, sunčanom vremenu, pa još u kombinaciji sa određenim opsezima brzine vetra. Slično važi za svaki mereni meteorološki element.
Kada se izvrše te računice, pristupa se dijagnostici. Otkrivaju se razni uticaji na meteorološke instrumente koji nisu prirodni. Na primer, Radetovi podaci su pokazali nepravilnost u pokazivanju vazdušnog pritiska. Iz podataka sam zaključio da je u pitanju postavljanje sonde za pritisak u blizini grejnog tela u prostoriji u kojoj se sonda nalazi. Rade je tu moju pretpostavku potvrdio. Dakle, nisu tu uvek samo podaci u pitanju, već čovek koji radi sa podacima treba da zna i nemeteorološke stvari. Kod vetra, recimo, postoji mogućnost otkrivanja položaja sonde na nedovoljnoj visini, ili pak zaklonjenost vetrulje sa neke strane od nekog objekta u okolini.
Najvažnije je da postoji potpuna obostrana saradnja, kako bi moje pretpostavke bile potvrđene ili opovrgnute. Ne može se uvek i 100% proceniti o čemu se radi. Ipak, imam veliko iskustvo sa merenjima i podacima, te malo toga ostaje pod znakom pitanja ili nerešeno. Upravo ta saradnja je ono što analizu rezultata odvaja od analize horoskopa, gde ti kažu ko si i kakav si, bez da te mnogo pita.
Što se Užica tiče, biće pravi izazov raditi, jer poređenje će biti prilično uslovno. U tom slučaju, koristio bih podatke iz Požege, gde postoji sinoptička stanica. Za neke elemente (na primer padavine) imam malu prednost, jer kao insajder mogu da dođem do još nekih podataka, ali sa izvesnom vremenskom distancom od mesec-dva.
I još jedna napomena. Nigde u analizi ne postoji nijedan konkretan osmotren podatak, osim ako je istaknut kao kuriozitet.

Da sumiram. Analiza koju radim pokazuje da li je stanica dobro postavljena ili ne, sa meteorološke tačke gledišta, uz svo poštovanje različitosti lokalnih meteoroloških karakteristika do tačke gde logika još funkcioniše.

Nažalost, nisam okačio nijednu od dve analize koje sam radio za stanice članova ovog foruma. Analizu koju sam poslao za Suboticu tdejo86 je okačio na svoj sajt stanice (ima link negde u ovom podforumu), pa tu možeš videti kako sve to na kraju izgleda.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #183 poslato: 11. Januar 2010. u 15:45 »
Sta mislite o ovoj stanici da li je vredi kupovati.

WS 2300 - Weather Center - USB

* DCF-77 radio controlled time and date reception
    * Temperature display in degrees Fahrenheit or Celsius
    * Indoor and outdoor temperature and relative humidity displays
    * Display of the wind chill factor
    * Air pressure reading, user selectable in Hg or h Pa, relative or absolute
    * Weather forecast display by weather icons (sunny, cloudy, rainy)
    * Weather tendency indicator
    * Wind direction display with LCD compass
    * Wind velocity, user selectable in mph, km/h, m/s, knots or Beaufort
    * Dew point temperature
    * Detailed display of rainfall data
    * Memory of MIN/MAX records for air pressure (relative or absolute), indoor/outdoor temperature, indoor/outdoor humidity, wind chill, dew point temperature, rainfall maximum records for 1 and 24 hour and total rainfall count and wind velocity
    * Programmable alarm for various weather conditions of air pressure (relative or absolute), indoor/outdoor temperature, indoor/outdoor humidity, rainfall (1h, 24h, total), wind velocity, wind direction, wind chill and dew point
    * Advanced storm warning alarm
    * LED back light
    * All the weather information is displayed on the large user-friendly LCD for up to minute weather
    * COM port for connection to your PC to display all weather data
    * LCD level contrast indicator
    * Free computer software for transferring and displaying weather data onto your PC
    * Operation by battery or AC/DC power adaptor
    * for PC operation, the minimum system requirement is:
    * Operating system: Windows 98 or above
    * Processor: Pentium 166 MHz or above processor
    * RAM: 32MB of Ram or above
    * Hard-disk: 20MB free space CD-ROM drive

Specifications:

* Transmission distance in open field: 25 metres (max)
    * Outdoor temperature range: -30.0°C to +69.9°C
    * Indoor Temperature Range: -9.9°C to +59.9°C
    * Resolution: 0.1°C
    * Relative Humidity measuring range: 1% to 99%
    * Resolution: 1%
    * Air Pressure measuring range: 300 to 1099 h Pa
    * Resolution: 1 h Pa
    * Rain Volume Display: 0 to 999.9 mm (1h, 24h and total rainfall)
    * Resolution: 0.1 mm
    * Wind Speed: 0 to 180 km/h or 1 to 50m/s
    * Resolution: 0.1m/s
    * Wind Direction: Graphic resolution 22.5 degrees, numerical resolution, letter format
    * Alarm duration (for weather conditions) 2 minutes (approx.)

Power consumption

* Base Station: 3 x AA, IEC LR6, 1.5V batteries or AC/DC power adaptor
    * Thermo- hygro sensor: 2 x AA, IEC LR6, 1.5V (or can draw power from the adaptor if used)

Scope of delivery

* Base Station incl. Rain-, Wind- and Thermo-Hygro-Sensor
    * PC-Software
    * USB-Adapter

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #184 poslato: 11. Januar 2010. u 15:50 »
Da. Može. Ja sam takvu nišanio odavno da je nabavim, ali sad imam mnogo preče stvari da rešim. To pada u drugi plan.
Kupuješ?

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #185 poslato: 11. Januar 2010. u 18:25 »
Cena kolika je ?

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #186 poslato: 11. Januar 2010. u 18:26 »
Dikile takvu stanicu ima Srba u Inđiji.
Sasvim OK se pokazala. Moja WS 2307 je ustvari ista stanica sa malo drugačijom bazom.
Ja lično bih uzeo iste senzore sa ovakvim anemometrom

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #187 poslato: 11. Januar 2010. u 20:15 »
Kupujem, u februaru ili martu.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #188 poslato: 11. Januar 2010. u 20:45 »
Super Dikile  :super:

Van mreže p.e.dj.a

• *
    • Peđina beležnica
« Odgovor #189 poslato: 12. Januar 2010. u 16:10 »
Fajl sa podacima treba da bude čitljiv iz nekog programa za iščitavanje podataka. To bar nije teško. Primam sve vrste txt fajlova, Excel, Access, dbf... Malo li je?

OK, ako uspem da savatam kako iy ovog Weather Display-a izvući te podatke. Ali, o tom potom, Nema svrhe da te sad cimam, pošto moram prvo da namestim merače kako valja.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #190 poslato: 12. Januar 2010. u 16:32 »
To već ne znam kako se radi, jer nemam nijednu AMS. Boce je tu mag, a koliko znam, on je koristio baš taj program.
Što se nameštanja instrumenata tiče, namesti ih prema svojim mogućnostima, pa pokreni skalameriju. Kad istekne januar, možda do polovine februara, fajl sa podacima će moći da dođe na prvi prolaz analize.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #191 poslato: 12. Januar 2010. u 17:21 »
OK, ako uspem da savatam kako iz ovog Weather Display-a izvući te podatke.

Weather Display čuva podatke u Program Files/wdisplay/logfiles/...

pa tu imaš fajlove, treba ti MGGGGlg.txt gde je M broj meseca, a GGGG godina.
Ovako to izgleda:
day month year hour minute temperature   humidity     dewpoint   barometer    windspeed   gustspeed direction  rainlastmin    dailyrain  monthlyrain   yearlyrain  heatindex
 1  1 2009  0  0 09.4  98 09.1 995.4   2   2 157 0.0 0.0 0.0  0.0 9.4
 1  1 2010  0  1 09.5  98 09.2 995.4   2   2 157 0.0 0.0 0.0  0.0 9.5
 1  1 2010  0  2 09.5  98 09.2 995.4   2   2 157 0.0 0.0 0.0  0.0 9.5
 1  1 2010  0  3 09.5  98 09.2 995.4   2   2 135 0.0 0.0 0.0  0.0 9.5

Ima i opcija za izvoz podataka, ali to još nisam probao.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #192 poslato: 13. Januar 2010. u 09:31 »
Ma i ovo pije vodu, skroz naskroz. Sasvim odgovara.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #193 poslato: 18. Januar 2010. u 14:33 »
E društvo da vas obavestima da sam naručio AMS WS 2300.Siže za oko tri nedelje.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #194 poslato: 18. Januar 2010. u 14:42 »
Odlično Dikile! Baš se radujem proširenju naše mreže :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #195 poslato: 20. Januar 2010. u 15:56 »
Dikile, kako si naručio tu stanicu?

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #196 poslato: 09. Februar 2010. u 17:22 »
Stigla mi je stanica ws 2300.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #197 poslato: 09. Februar 2010. u 17:27 »
Čestitke :)

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #198 poslato: 09. Februar 2010. u 17:27 »
bravo Dikile  :super:
da poželim srećan rad :)

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #199 poslato: 09. Februar 2010. u 17:28 »
Hvala.Pusticu je u rad tek kad mi bude zavrsena kucica.