Ovde se razvila diskusija, a mene me nema
Evo šta ja znam o svemu navedenom:
Poljoprivredni fax jeste u Zemunu, ali ja mislim da se i taj park naziva Karađorđev park, baš kao i onaj u centru grada gde je Meteorološka Opservatorija. A istina je, i ja sam video neke kišomere i zaklon tamo u dvorištu faxa, ali stvarno nemam pojma da li je tamo bilo neke meteorološke aktivnosti u poslednje vreme. Mislim da je nekada (kad čak ni ja nisam bio rođen, he, he) bilo merenja na faxu, ali ne mogu da tvrdim.
Što se tiče foruma RHMZ, mislim da je komplet priča koja je ovde navedena čista špekulacija bez imalo osnova. Bez ljutnje, ali mislim da je zaista tako. Koliko se ja sećam, kao redovni posetilac meteo sajtova, Zavod je imao u to neko vreme velikih problema sa sajtom. Izgleda da je neko uspeo da se ušljaka na njihov web server, pa im je bacio bubu, onako iz fazona. Nekako od tada, kad su uspeli da dignu web na svoje noge (i od tada lepo radi, moram da priznam), foruma više nema. E sad, da li su imali backup ili ne, ili jednostavno više nisu hteli da dižu forum (ružno iskoristivši priliku), to ne mogu da znam i nemam načina da saznam.
Sećam se, istina, tog foruma. Ja sam se tek učlanio i nisam stavljao postove, ali se sećam Stefana da je imao neke prepirke sa tipom koji se zove Ivan i koji kaže da je radio u Zavodu ili radi u Zavodu. Taj Ivan ga je propisno 'naribao', ne kapirajući da posetioci foruma jednostavno imaju svoje mišljenje, te da za nepoznavanje materije nema pravo da ga tako drnda. Mislim, nije pristojno. Stefano je bio rezigniran (s razlogom) i povukao se iz rasprave. Tada zaista nisam znao da postoji SerbianMeteo forum. To sam saznao tek u martu, ali sam počeo da idem na forum od avgusta, kad sam i zvanično pristupio. I baš mi je drago zbog toga.
Automatskih meteo stanica po Srbiji ima, video sam i sam, a za neke sam samo čuo ili ih otkrio preko neta. Recimo, Šabac (vodovod) i Beograd - Trošarina su vlasništvo Meteosa. Tako i stoji na netu. Novi Sad (Poljoprivredni fax) je odavno neaktivna (stoje neki bezveze podaci već prilično dugo, rekao bih mesecima). I bolje što je tako. Ne ljuti se, Joe, ali ta stanica je imala svoje lupetaje, što si video i sam. Poredio sam te podatke sa Šančevima i zaključio da je ta stanica verovatno na nekom krovu zgrade, ostavljena da se prži na jakom suncu. Bolje nemati takvu stanicu nego je imati. Ona u Kragujevcu (za koju sam svojevremeno dao link) kod PMFa je 'kasala, zastala, s podacima se rastala' negde pre mesec dana. Uredno sam parsovao te podatke. Ta stanica je mogla da bude mnogo bolja, ali mislim da je i to rad nekog entuzijaste u PMFu. Tako je to kad Srbija radi na entuzijazam pojedinaca, pa se, kad taj padne, zemlja hvali kako je taj 'veliki čovek', 'naše gore list' (pelinkovac, bojim se) itd.
Uh, baš sam se raspisao. Hajde sad, zabavite se čitanjem
eeeeeeeeee daaaaaaaaaaaa zajeeebb
pazi na rečnik!