Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Automatske meteorološke stanice  (Pročitano 348462 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Automatske meteorološke stanice
« Odgovor #400 poslato: 05. April 2011. u 18:32 »
Rade i meni se WU ažurira na 5 minuta, ali ne smeta da bude ni na 15. Ti izaberi, meni je logičnije da ažururanje bude na kraće vreme.

Van mreže beket

• **
« Odgovor #401 poslato: 08. April 2011. u 20:48 »
mislim da je fantasticno kako je pljusak.com tehnicki prosirio mrezu -

/ukljucivanje drugih izvora je zapravo ono najbolje sto se moze izvuci iz internet komunikacije, ali samo ako su te veze stabilne/

Van mreže Vozd

• *
  • Geek
« Odgovor #402 poslato: 09. April 2011. u 14:12 »
Kolege sa Crometeo foruma su postavile na njihovu mrežu pljusak i par naših stanica koje imaju podatke na Wundergroundu. Pored naših SM ima i stanica koje šalju podatke u METAR međunarodnu razmenu a to su aerodromski podaci. Nadam se da niko od naših nema ništa protiv toga, a ako ima neka mi javi da CM ekipa povuče stanicu sa Pljusak mreže.

Ono sto cu napisati se ne odnosi na tebe ili na bilo koga ko poseduje AMS, samo kazem da posle ne bude ljutnje :)

Jednostavno nikog vi ne mozete naterati da ukloni vasu stanicu, svi ti podaci koji su prikazani na pljusak (mislim na podatke sa AMS koji su ustvari sa WU) su dostupni javno, tako da je bilo kome dostupno da te podatke koristi, sve dok navede da su ti podaci sa WU.
Jedino dobra volja ljudi sa pljusak moze da ukloni vasu stanicu sa mape.

mislim da je fantasticno kako je pljusak.com tehnicki prosirio mrezu -

/ukljucivanje drugih izvora je zapravo ono najbolje sto se moze izvuci iz internet komunikacije, ali samo ako su te veze stabilne/

Odlicno, pljusak je odlicna baza AMS na podrucju HR, i odlicno je sto su se konacno setili da ubace i podatke sa METAR i AMS i za okolinu. Sa tehnicke i dizajnerske strane, nikako ne mogu da se slozim da je pljusak.com na nekom zavidnom nivou, ali dobro.

Mnogo bolja mapa sa mnogo vise informacija je dostupna ovde:

http://www.gooselakeweather.com/wxglobal.php

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #403 poslato: 09. April 2011. u 14:23 »
Vozd imamo mi i nasu mrezu koju je odradio Radmil, po meni lepo odradjenu, samo sto ima malo stanica.

http://www.serbianweather.net/index.php

Van mreže Vozd

• *
  • Geek
« Odgovor #404 poslato: 10. April 2011. u 13:46 »
Znam :) Trebala bi ta mreza i mapa da obuhvata barem prostor Ex-Yu :)

Ja sam samo dao primer sa Goose Lake kako je moguce uraditi mapu sveta sa informacijama sa AMS, webkamerama, radarima.

Van mreže Stradivari

• *
« Odgovor #405 poslato: 30. April 2011. u 23:25 »
Kupio bih AMS (do 300 €) ali... Stanicu bih želio postaviti na imanju 10-ak kilometara od grada. Struje ima (uglavnom), dobar je signal mobilne telefonije. Htio bih imati mogućnost pristupa stanici, odnosno kupljenja podataka i ako je moguće automatski ih prikazati na sajtu.
Tražim li previše za te novce?

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #406 poslato: 30. April 2011. u 23:41 »
I naše stanice su do tih para, tako da bi to trebalo da ti bude dosta. Za prikaz podataka na internetu ti treba kompjuter ili laptop i stalni pristup internetu, što bi mogao obezbediti preko nekog od mobilnih operatera. Za ažuriranje podataka uglavnom ide običan tekstualni fajl koji ne troši puno resursa, tako da je dovoljno 1-1.5GB mesečno protoka. Mada najbolje da Boce kaže sa iskustvima sa Babinog zuba, kakav je tamo signal i koliki je promet podataka jer koliko znam tamo se koristi signal mt:s-a.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #407 poslato: 01. Maj 2011. u 21:54 »
Ono što ja mogu da dodam, da uopšte nema problema što se tiče slanje podataka na net pomoću Weather Display-a preko mobile telefonije. Ja jedino imam problema sa obnavljanjem internet veze prilikom prekida mreže ili nestanka struje, zato što to mora neko odraditi na licu mesta. U stvari nema tu većih problema pošto skoro uvek ima ko da to i uradi ali ja moram da pratim kad će se to desiti i onda da ih obavestim. Ako ima na tržištu potraži priključak kod mobilnog operatera koji ima softver sa automatskim obnavljanjem veze. Pozdrav druže i želim ti da uspeš što brže u onome što želiš.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #408 poslato: 13. Maj 2011. u 00:51 »
Nisam znao da su sve stanice sa SM mreze, takodje i na meteos-u.

http://www.meteos.rs/

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #409 poslato: 13. Maj 2011. u 07:30 »
Samo nema Karaburme.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #410 poslato: 13. Maj 2011. u 08:19 »
I ja nisam primetio da su na pomenutom sajtu naše AMS, iako ga često posećujem zbog pregleda podataka sa stanica na Pančevačkom mostu i Zelenom brdu.
Niko me nije kontaktirao sa meteosa u vezi AMS Karaburma.
Nemam ništa protiv da i "Karaburma" bude na spisku.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #411 poslato: 13. Maj 2011. u 10:29 »
Da li nam to daje za pravo da ubacimo Meteosove stanice u našu mrežu?
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #412 poslato: 13. Maj 2011. u 11:58 »
Mozda bi trebalo da ih kontaktiramo, iako oni nisu nas..

Van mreže beket

• **
« Odgovor #413 poslato: 17. Maj 2011. u 17:53 »
ma bez veze...
koliko ja kapiram, na meteosu su samo ubaceni linkovi, a na to svako ima pravo -

Van mreže Darko_9

« Odgovor #414 poslato: 23. Jun 2011. u 17:55 »
Zašto na sajtu RHMZ-a nema više meteoroloških stanica Košutnjak i Pančevo zna li neko?

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #415 poslato: 23. Jun 2011. u 18:10 »
Jer su malo promenili  izgled, automatske stanice su na sledećem linku:

http://www.hidmet.gov.rs/ciril/osmotreni/automatske_stanice.php

Iako je veza ka tom linku uklonjena sa menija, isti radi bez problema :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #416 poslato: 24. Jun 2011. u 09:32 »
Zna. Nova stranica je u pripremi, a link je 'iscureo' prošlog vikenda iz 'pripreme', pa smo ga uhvatili (Dejo je dao link).
AMS Košutnjak uspešno radi.
AMS Pančevo uspešno ne radi još od 27. maja u 18:07, kada je (vrlo verovatno) grom presudio instalaciji ili stanici. Zašto još nije saniran kvar, ne znam. Razlozi mogu da budu mnogi, a sasvim je dovoljan samo jedan.
AMS Kolubara A i B su počele da trokiraju pre mesec dana, odnosno dva meseca, jer su počele da pokazuju gluposti. AMS Kolubara B ne radi od tada, dok AMS Kolubara A se drži još samo za vetar, pa nema svrhe stavljati išta od toga na uvid javnosti. RHMZ nije vlasnik tih stanica, pa njihovu sudbinu i ne mogu da znam.

Što se tiče nove stranice za AMS u okviru sinoptičkih stanica RHMZ, to je lepa ideja, ali ništa više od toga. Pratite pažljivo podatke i videćete zašto. Iako su sve stanice identične, razlike u pokazivanju variraju od stanice do stanice. Pretpostavljam da je problem u postavljanju stanica. Na primer, Palić nema pravac vetra. On je za sajt isključen, jer pokazuje tragično različit smer vetra (ali tipski, što neki setting ili pravilna orijentacija instrumenta može da popravi). Razlike u temperaturi na AMS i klasičnoj stanici su ponegde zanemarljive (npr. Beograd), ali negde su daleko od zanemarljivih (npr. Loznica).

Da se ja pitam, ne bih pustim nijednu AMS u zvaničan rad, jer nije sve lepo podešeno i postavljeno, a nije prošlo ni verifikaciju prema realnim podacima. Štaviše, na nekim stanicama (nebitno kojim) su se 'zloupotrebljavali' podaci sa AMS, pa su nastale silne nebuloze u zvaničnim podacima. To danas, koliko znam, više nije slučaj, ali posle toga, čovek više ne može da bude siguran ni u šta.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže talas

« Odgovor #417 poslato: 16. Jul 2011. u 10:13 »
Da se, dakle, nadamo svetloj automatizovanoj budućnosti...
Hvala za info!

od ove poruke iz citata se do danas ocigledno mnogo sto sta izdesavalo.

Van mreže Vozd

• *
  • Geek
« Odgovor #418 poslato: 25. Jul 2011. u 03:40 »
Prvo da prokomentarisem ovo postavljanje podataka sa AMS :) Veoma lep korak, nadam se ka boljem.
Ptprince, kada su postavljene ove "osnovne" AMS?? Cisto me zanima informacija, pretpostavljam odavno (vecina) i bas me zanima zasto se toliko cekalo da se ti podaci ubace na sajt... Opet pretpostavljam da AMS nisu bile "spremne", ali prema tvojim izjavama (jer nisam bas pratio podatke) ni sada nisu spremne za tako nesto, ali su ipak postavljene na sajt...

Znam da si u RHMZ, i zanima me jos nesto, ko je uopste zaduzen za sajt?? Da li RHMZ ima svoje web-dizajnere, programere ? Ili je to ipak povereno nekom drugom?

Otvorih ovu temu da kazem da se pojavila nova AMS na WU, na lokaciji Vezirac, Novi Sad. Stanica salje podatke na svakih 30min.

http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=45.210%2C19.899&sp=INANOVIS2

Ja sam primetio u petak, ali eto zaboravih da napisem ovde :) Na WU sajtu podaci krecu od 18.07.11.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #419 poslato: 25. Jul 2011. u 10:25 »
Vožde, kad me već lepo pitaš, evo tražene serije odgovora na tvoja pitanja.
RHMZ je postavljao svoje AMS od avgusta 2007. do pred kraj 2009. godine. Ujedno je i postavljana komunikacija AMS sa centralom. Naravno i logićno.
Međutim, put od automatizacije merenja do njihovih ozvaničavanja je dug i predug. Neoophodno je uporediti podatke sa klasičnim merenjima, pa uraditi određene korekcije u postavljanju AMS, i to tako sve dok se ne dotera do potpuno uporedivih podataka. To može da potraje i pet godina, a kod nas bojim se i duže.
Ta stranica je još u eksperimentalnoj fazi, a napravljena je kako bi laboratorija imala uvid u dešavanja na AMS. Ona se nikako ne može iz browsovati, ako si primetio. Tako se na neki način i dalje drži malo podalje od očiju javnosti..
RHMZ ima svog 'webadžiju' koji nije radnik RHMZ, ali je veoma regularno u Zavodu, po Ugovoru o takvom radu. I lepo radi, zaista.

Hvala za link nove AMS. Pratićemo i to.