Senzor je isključivo za merenje padavina u obliku kiše i ne meri snežne padavine, kao uostalom i drugi tipovi kišnih senzora.
Senzor je piezo-električni i radi po principu da kišne kapi određene mase i brzine kretanja (padanja) padaju na gornju ploču senzora gde se nalazi piezo-električni senzor koji ovaj pritisak (udare) kapi kiše pretvara u električni signal, a zatim se uz pomoć određenog algoritma, mikroprocesorom na izlazu prikazuje količina padavina u milimetrima.
Da bih uporedio kišne padavine piezo senzora, napravio sam posudu sa levkom i upoređujući ova dva merenja dobijaju se slične količine, s tim da piezo senzor može da detektuje sam početak padavina i ukoliko su kratkotrajne i zabeleži ih. Dok se ovako male padavine zadrže na površinu levka u obliku vodenih kapi i ne siđu u posudu, pa se ova minimalna kiša i ne registruje.
Poslednje padavine koje su se nagomilale na levku sam otopio i dobio vodeni talog, te sam tu vrednost uneo manuelno u softver meteo stanice.
Inače što se tiče drugih senzora (ima ih 7) na samom WS-90, odlično su se pokazali u ovih mesec ipo dana rada stanice.
Ultrasonični merač brzine i smera vetra detektuje i najmanju brzinu vetra, a senzor temperature je tačnosti 0,3C i može se na bazi stanice podesiti kompenzacija i uticaj sunčevog zračenja na izmerenu temperaturu, tako da su merenja spoljašnje temperature sa visokom tačnošću.
Videću kako će biti leti pri znatno višim temperaturama i intenziteta sunčevog zračenja, pa ako zatreba imam i spoljašnji senzor temperature iste tačnosti, koji se može postaviti u meteo zaklon.