Bio sam i ja u NS, iako nisam odatle. Zato ću da oGooglam na vaše prepirke uz mali komentar. Rimski Šančevi jesu tamo gde je obeleženo, a centar NS, pa ne znam. NS nije baš mali i vi najbolje znate šta je to centar.
Bodo, ti si izgleda blizu Dvora u Kamenici, gde je bio nekada Pokrajinski hidrometeorološki zavod, je l' da? I meni je to lepši kraj, ne zbog toplije klime, već naprosto nije ravno k'o tanjir kao leva obala Dunava.
A za stanice imam ovo da dodam: Ja sam svojevremeno skidao podatke sa te automatske stanice, i to u vreme kad su imali na sajtu neku tabelu sa 10min podacima za poslednjih 10 dana. Uh, to je bio materijal! Još to imam. A imam i moju arhivu dekodiranih SYNOPa za celu Srbiju, a bogami i za nekoliko lokacija u CG. Moja zapažanja o toj stanici su upravo potekla iz poređenja tih podataka. I slažem se sa tobom da pri oblačnom (i padavinskom) vremenu ta stanica je pokazivala suvisle rezultate. Ali vedre noći i naročito sunčani dani su katastrofa!
Inače ne znam koliko znate, ali je sinoptička stanica u NS do 1978. bila na Petrovaradinskoj tvrđavi. Tamo, čini mi se, sada nema merenja, i ne znam da li su ukinuta odmah po premeštanju sinoptičke stanice na onu ledinu ili su još neko vremen bila kakva-takva osmatranja. Kao 'stogodišnjak' pamtim da je stanica premeštena u vreme formiranja Pokrajinskog HM zavoda. I čini mi se da je ta livada super za praćenje vremena i klime bez uticaja grada, a koliki je uticaj grada, ko će ga znati.
I ko ti je rekao da su Šančevi AMS? Ubeđen sam da je to manuelna stanica. Pa sam si se žalio do malopre.
I još nešto, Joe, da dopunski objasnim. Za forum sam čuo s jeseni prošle godine, ali ga nisam posećivao uopšte do proleća ove godine. Pošto rođendane pamtim, pozvaću se na ovaj podatak idućeg aprila
.