OK... ali ja imam jedno pitanje... voleo bih da nabavim neku kucnu meteorolosku stanicu. U inostranstvu sam video jednu koja mi se bas svidela. Ima unutrasnju jedinicu sa TFT displejom u boji, merac spoljne temperature (kao neka sonda), i merac unutrasnje temperature. Steta sto nisam zabelezio koji je model. Secam se da je bila nekih 40-tak eur. Ja zivim u zgradi, i tesko da bih mogao ispred zgrade da napravim kucicu (a verovatno bi bila raj za vandale), tako da mi treba nesto drugo. Sondu bih drzao na terasi ili na prozoru, u sustini znam da merenja nece biti bas najpreciznija, ali bar da imam neku orijentaciju.
Tek sam sada utrošio malo vremena da vidim i ove postove. Čuj, Stefano, verovatno takva 'stanica' bi radila kako treba. Ja imam samo digitalni termometar koji memoriše Tmax i Tmin unutra i spolja i zadovoljan sam, uglavnom. Jedino mi je žao što imam žičani prenos, kroz jedan mali kablić dužine nekih 3 metra. Ta stanica koju si video je svakako bolja od ovog što ja imam. Viđao sam te stvari i mogu reći da iako nije profesionalna, sasvim je dobra za merenja u uslovima koje si opisao ('neka orijentacija', kako si sam rekao).
Dakle, moje viđenje šta treba uraditi je sledeće: Nabavi slobodno tu stanicu. Prijemni deo postavi na terasu. Ne znam koliko ti je terasa zaklonjena, niti koliko je visoko iznad tla (koji sprat), ali gledaj da je postaviš da ne sija Sunce ni u kom trenutku. Ne mora da bude baš terasa; ako imaš prozor koji nije osunčan, postavi prijemni deo tu. Naravno, terasa bi bila bolje rešenje, to znaš i sam. Udalji sondu od zida jedno 10-15 cm (napravi neki držač i utipluj ga u zid, pa za njega fiksiraj sondu). To će biti dovoljno da vazduh korektno struji oko sonde a da se uticaj zida znatno smanji.
Ako Sunce može da obasja tu sondu i pored najboljeg rešenja, probaj nekako da je zakloniš od Sunca. Možda da napraviš još neki provizorni zaklon, ali ne u smislu kućice, već paravana koji bi zaklanjao eventualno osunčavanje iz tog pravca. Udaljenje neka bude isto.
Uf, nadam se da bi to bilo izvodljivo. A bilo bi vrlo interesantno porediti tvoja merenja sa zvaničnim i ostalim merenjima. Ako jošp nisi odustao od te ideje, eto mog predloga, pa se baci u akciju.