Slažem se sa vama i nekako mi najprihvatljivije deluju Nitatmo stanice i to opcija "Full weather station pack", uz pomoć koje se meri temperatura, vlaga, padavine i vetar, a ima i opciju merenja CO2.
Po tačnošću senzora ne zaostaje za Davisovim stanicama, a za mene pozitivna strana Netatmo stanice je što senzori nisu integrisani, pa se temperaturni senzor može postaviti u meteo zaklon, čime se eliminiše sunčevo zračenje, dok se anemometar može postaviti na većoj visini od 2 metara od tla na koliko se meri temperatura vazduha.
E sad što mi se na prvi pogled ne sviđa je interval merenja temperature, vlage i padavina koji iznosi 5 minuta kod Nitatmo stanice, a kod Davis 10-20 sekundi, međutim intervali merenja vetra kod Nitatmo su na 6 sekundi, a kod Davisa 10-12 sekundi, pa bi se reklo da će Nitatmo stanica zabeležiti jače-realnije udare vetra od Davisa.
Takođe Nitatmo ne meri UV index i solarno zračenje, dok skuplje Davisove imaju tu mogućnost, ali verujem da će se uskoro i taj senzor pojaviti na tržištu, pa se može kasnije dokupiti i pridodati stanici.
Sumirajući, odlučio bih se za Nitatmo stanicu, u prvom redu što senzori nisu integrisani u jednom kućištu, a i cena od 280evra je sasvim odgovarajuća za stanicu čija preciznost senzora je skoro identična sa Davis stanicama koje su 3 i više puta skuplje.
Sada ostaje samo kako izvršiti nabavku stanice i da li se uopšte isporučuje u Srbiju ili naći nekog rođaka-prijatelja u inostranstvu, pa poslati na njegovu adresu...